Zangexpress zorgt voor een spetterende opening van het kinderboekenweekfeest

14 okt 2016

Het openingslied afgelopen zondag bij het kinderboekenweekfeest van Bibliotheek Rotterdam werd door maar liefst 150 kinderen van verschillende basisscholen samen met het Seniorenkoor 'Oost West Zingt Best' uitgevoerd onder de bezielende leiding van Melissa ’t Hart en Vashti de Caluwé.  Beiden zijn verbonden aan ZangExpress, een naam, die vaak opduikt bij allerlei muzikale projecten.
Wat is en doet ZangExpress?

Een blik op de website laat zien dat dit van oorsprong Rotterdamse initiatief  inmiddels breed inzet op het stimuleren van kinderen om te gaan zingen. “Via scholen werkt dat heel goed, zo bereiken we ook de kinderen die het van huis uit niet mee krijgen (om wat voor reden dan ook). Zo proberen we de wereld een stukje mooier te maken” aldus Melissa (zie foto links).

Hoe wil Zangexpress dit bereiken? In de eerste plaats door gerichte trainingen aan te bieden voor belangstellenden, dwz niet alleen voor leerkrachten in het basisonderwijs, vakleerkrachten muziek, maar ook aan medewerkers naschoolse opvang, ouders, buurtwerkers, vrijwilligers en zangers, musici in het algemeen.  Melissa voegt daaraan toe: Iedereen kan er op zijn eigen niveau gemakkelijk mee aan de slag. Geschoold of ongeschoold, met en zonder zangvrees ha ha! Helaas vinden veel leerkrachten het nog erg spannend om te zingen, maar na 6 jaar in Rotterdam aan de slag te zijn geweest beginnen we daar wel een positieve ontwikkeling in te zien.

Ondersteunende videotutorials kunnen naast de cursus thuis gebruikt worden.

De overheid heeft de laatste jaren extra aandacht besteed aan het verbeteren van muzieklessen binnen het primair onderwijs, mede vanuit de subsidieregeling ‘Impuls Muziekonderwijs’. Het was niet best gesteld met het muziekonderwijs voor kinderen op de basisschool. En ook het korten van de subsidies op muziekscholen leek vooral de groep van kinderen met minder draagkrachtige ouders te treffen. De overheid wil met deze subsidieregeling het muziekonderwijs faciliteren met als doel, dat elke school het muziekonderwijs structureel oppakt en niet meer uitsluitend aanbiedt in de vorm van kortlopende losse projecten. “Inmiddels is  er vanuit SLO een duidelijke richtlijn over muziekeducatie op de basisschool. Op basis hiervan hebben wij een doorlopende leerlijn ontwikkeld waar scholen gemakkelijk mee kunnen werken binnen onze website” geeft Melissa ’t Hart aan. Met de doorlopende leerlijn is het heel gemakkelijk een klas een compleet muziekprogramma aan te bieden en tegelijkertijd samen te genieten van muziek en zingen, lezen we op de website.

Zangexpress maakt in haar aanbod waar relevant gebruik van digitale, online ondersteuning.  “De digitale leeromgeving is daarbij een belangrijk middel, maar – nog belangrijker – geen doel op zich. Uiteindelijk leren de kinderen hoe ze, los van het digibord, in de klas maar vooral ook daarbuiten kunnen zingen en muziek maken!”

In de lesomgeving tref je ook instrumentale lessen aan met handige play-along video’s en tutorials waarmee je in een handomdraai een les met boomwhackers of ander schoolinstrumentarium geeft (afb rechts met Vashti de Caluwé).

ZangExpress organiseert ook klein- en grootschalige evenementen en projecten, zowel op school als buitenschools, vaak samen met (lokale) culturele en educatieve partners, zoals Music Matters of het Rotterdams Philharmonisch orkest.

Ook verzorgt Zangexpress met de inzet van ‘samen zingen’ teambuildingbijeenkomsten voor organisaties en bedrijven.

De website van Zangexpress straalt op een tegelijkertijd losse en effectieve manier enthousiasme en bezieling uit.  Zangexpress bestaat al enige jaren en is behalve in Rotterdam inmiddels ook actief in Zoetermeer, Hoofddorp, Den Haag, Leiden etc.

Bekijk de website van ZangExpress voor meer en praktische informatie.

Een kort fragment van het jaarlijkse optreden tijdens het kinderboekenweekfeest 2016 in de centrale vestiging van Bibliotheek Rotterdam:

Kijk ook op het Facebook- en Youtubekanaal van ZangExpress voor video- en foto's van optredens en toelichting op de ontwikkelde muziekmethodes.

Op 9 december staat er weer een koor van basisschoolkinderen klaar om onder leiding van Zangexpress op het stadhuis de Kerstperiode vocaal in te luiden.

Klik hier voor een lijst met ongeveer 54 boeken/DVD's en hier voor een lijst met 32 bladmuziekbundels(met cd) over zangonderwijs/techniek te leen in Bibliotheek Rotterdam.

Lees verder op deze blog: