Windows gestuurde tablets nu uitermate geschikt voor het opmaken van bladmuziek

09 jun 2015

De app Notateme was  het eerste programma voor aanraakschermen, dat handgeschreven muzieknoten direct omzette in digitaal notenschrift. Zowel bezitters van de iPad als van Android tablets  kunnen met deze tool aan de gang. Voor de Surface (Pro) 3, de Windows 8 gestuurde met een speciale pen te bedienen combinatie van tablet en laptop  is er sinds kort Staffpad. Windows lijkt hiermee gelijk een behoorlijke inhaalslag gemaakt te hebben. Voordeel is dat dit programma speciaal voor de Surface pen  ontworpen is.

Zelf werk ik al een tijdje met Notateme op m’n iPad en merk dat de stylus voor de iPad net wat te grof aanvoelt om accuraat en snel te werken.  Eerste op internet geplaatste ervaringen met de Surface pen wijzen uit dat deze prettiger en nauwgezetter werkt. De pro versie van de Surface 3 heeft een voor het lezen en bewerken van muzieknoten een net wat groter en dus ook overzichterlijker scherm dan het grootste formaat scherm van de iPad.  En ook het kleinere Surface 3 model is net  wat groter dan de grootste iPad. Daarbij maakt Notateme gebruik van een split screen zodat je altijd maar een beperkt gedeelte van het scherm in beeld hebt. De aanschafprijs van Staffpas ligt weliswaar beduidend hoger dan die van de Noteteme, maar is gezien de specificaties een zeer betaalbaar alternatief voor het prijzige professionele notenopmaakprogramma  Sibelius. En zoals al gezegd, de grote vernieuwing ten opzichte van traditionele notenopmaakprogramma’s zit in de directe vertaling van hand, cq pengeschreven muzieknoten naar strak weergegeven en makkelijk te bewerken en te laten horen bladmuziek.  Om een snelle indruk te krijgen van de werking bekijk deze videodemo:

Voor uitgebreide informatie over Staffpad, ga naar de blog van Sibelius

Zie elders op deze blog:  

John Valk

(met dank aan mijn collega Alexander Meeder, die me wees op deze app)

Te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Tipboek muziek op papier : basistheorie

Hoewel er over de algemene muziekleer al meerdere Nederlandstalige standaardwerkjes bestonden, wist Muziek op papier deze te overtreffen. De andere titels mogen dan bekend staan als de instapboeken over algemene muziekleer, het Tipboek ìs het instapboek. De materie wordt stap-voor-stap en eenduidig helder uitgelegd. Geen theorie over de hoofden van beginners heen, maar ook niet te specifiek gebonden aan één instrument waardoor het algemene begrip bevorderd wordt. Daarom is het ook het naslagwerk voor hen die al verder zijn en een bepaald onderwerp willen oppakken zoals de kwintencirkel of het transponeren. Zowel voor muziekbeoefenaars die met een popbril naar de materie kijken als zij die een klassiek montuur dragen. - Ria Warmerdam NBD/biblion

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.