Walvisgezang in muzieknotatie

22 okt 2015

Het stemgeluid van de bultrugwalvis wordt vaak geassocieerd met muziek. Maar toen wetenschappers zich begin zeventiger jaren van de vorige eeuw begonnen toe te leggen op het analyseren van dit geluid ontdekten ze hierin zich herhalende patronen. Inmiddels weten we dat geluiden worden doorgegeven van de ene bultrug naar de andere en dat er wereldwijd 11 populaties zijn, die elk een eigen geluid, een eigen sound kennen.

Onderzoeker David Rothenberg, tevens muzikant vatte onlangs het idee op om samen  met visueel vormgever Michael Deal de walvisgeluiden om te zetten in muzieknotatie. De weergave van de zich herhalende patronen, een ontdekking uit begin zeventiger jaren, had al veel weg van de oude notatie van Gregoriaanse muziek uit de 10e eeuw. Rothenberg en Deal gingen een stap verder met een nieuwe grafische notatievorm, waarbinnen elke unieke sound binnen een populatie een eigen vorm en kleur kreeg toegewezen:

Lees meer van Rothenberg’s auditieve ervaringen met bultrugwalvissen op de Website van het Smithsonian magazine

In Bibliotheek Rotterdam kun je terecht voor een uitgebreide collectie dvd's, boeken over de walvis.

Uitgelicht:

Walvissen (DVD)

Een documentaire van Discovery Channel over walvissen, zoals de blauwe vinvis, potvis, orca en dolfijn. Aandacht wordt besteed aan onder andere het duikvermogen van de walvis, echolokatie, de evolutie van landdier naar zeedier, de geschiedenis van de jacht en de klaagzang van de bultrugwalvis. Een aantal onderwerpen wordt verduidelijkt met computeranimaties. Ook zien we wetenschappers aan het werk. Een degelijke documentaire met rustig, commentaar en indrukwekkende opname. (NBD/Biblion)

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.