De wals der walsen bestaat 150 jaar

15 feb 2017

Vandaag, 15 februari 2017 is het 150 jaar geleden, dat de wals der walsen voor het eerst werd uitgevoerd. En dan hebben we het uiteraard over ‘aan de mooie blauwe Donau’ van Johan Strauss junior, waarmee ieder jaar opnieuw het traditionele overal ter wereld uitgezonden Weense nieuwjaarsconcert  wordt afgesloten.   De première vond plaats in de Dianabadzaal in Wenen op een avond die in het teken stond van liederen rond carnaval. Maar het was niet meteen een daverend succes. Iedereen kent dit stuk nu als een werk, geschreven voor orkest.  Oorspronkelijk echter was deze muziek geschreven voor mannenkoor, voor de Wiener Männergesangverein, begeleid door de kapel van het 42e Infanterieregiment.  

De tekst voor dit lied was afkomstig van de huisdichter van dit gezelschap Joseph Weyl. Oostenrijk had net de zeven weken durende oorlog met Pruisen verloren  met 70000 slachtoffers. De oorspronkelijke tekst gaf een satirisch commentaar  op de politiek maatschappelijke situatie in die tijd.  Melodisch putte Strauss voor deze wals uit eerdere composities.  Een maand na deze vocale premiere werd de orkestversie uitgevoerd. Tussen de vele nieuwe muziekwerken, die in die periode werden gelanceerd, viel deze wals niet direct op. “De wals mag me gestolen worden, alleen het slotdeel had voor mij meer gewaardeerd mogen worden” moet Straus na de premiere gezegd hebben.

Voor de wereldtentoonstelling in Parijs datzelfde jaar was Strauss op zoek naar geschikt okestwerk. Onder de titel „Le beau Danube bleu“  groeide dit stuk uit de hit van dit evenement. Het duurde niet lang of er werden uitvoeringen gegeven over de hele wereld.  Daarbij vlogen In korte tijd een miljoen exemplaren bladmuziek voor huiselijk gebruik over de toonbank.

Je zou verwachten dat zijn vader, Johan Strauss senior, zijn zoon had gestimuleerd om muziek te maken en te componeren. Niets is minder waar. Vader Strauss had voor zijn zoon alles behalve een muzikale carriere in petto. Hij kreeg zelfs slaag wanneer hij werd betrapt tijdens het musiceren.  Na de scheiding van zijn ouders kreeg de jonge Strauss meer ruimte zich muzikaal te ontwikkelen tot een succesvolle walsenkoning.  

 In 1872 vond in Boston een monsteruitvoering plaats met 2000 muzikanten voor 100.000 toeschouwers.  Strauss zelf was onder de indruk.

De Blauwe Donau wals liet ook buiten de concertzaal zijn sporen na.  Het zich voortbewegende ruimteschip  in Stanley Kubrick’s 2001 A Space Odyssey wordt bijna anachronistisch door deze muziek begeleid. En uiteraard houdt André Rieu in zijn shows de wals op een eigen manier levend door het publiek uit te nodigen op te staan en te dansen.

Een uitvoerig artikel over 'Aan de blauwee Donau' (Duits) met de oorspronkelijke teksten op Wikipedia

Download gratis partituren en bewerkingen voor piano.

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.