Vingerzettingen onder de knie krijgen met de videogame Ningenius

11 aug 2015

Er zijn genoeg toepassingen voor tablets en computers te vinden waarmee je je op een speelse manier muziektheoretische kennis eigen kunt maken, met name met betrekking tot het leren lezen van notenschrift. Voor meer praktische kennis en vaardigheden rondom het leren zingen of spelen van een instrument zijn er allerlei al dan niet geavanceerde apps ontwikkeld. Met de app Ningenius voor de iPad kunnen kinderen zich vingerzettingen (zie afb rechts) van diverse blaas-, strijk-, klavier- en slaginstrumenten eigen maken en dat allemaal door het spelen van een videogame.  

Onderzoek heeft nog niet zolang uitgewezen dat ‘serious gaming’ het leren daadwerkelijk kan bevorderen: “Het spelelement, flow of engagement, de manier van scoring en feedback en de mogelijkheden voor samenwerking zorgen voor een hoger geloof in eigen kunnen (self-efficacy), een meer sturende houding een hogere motivatie en actiever leren dan een traditionele klassikale les”. En dat is ook van toepassing op videogames, in dit geval  NinGenius. Deze daagt je uit bij een zelf gekozen muziekinstrument de vingerzetting voor een bepaalde toon te benoemen, of de notennaam voor een genoteerde noot. Bij elk antwoord doorklieft de Ninja een stukje houten balk. Bij een fout antwoord verwondt hij zichzelf.

Een uitgebreide beschrijving vind je terug op de blog “iPad and Technology in Music Education” van Paul Shimmons. Zijn leerlingen zijn enthousiast, zo verklaart hij. Het spelconcept en de beschikbaarheid van een school-, studio en leerling editie past binnen de traditie van Amerikaanse schoolbands en –orkesten. In Nederland kan ik me voorstellen dat zo’n app in muziekschoolsituaties, maar ook in kleinere meer individuele setting op een succesvolle wijze kan worden ingezet. En of de keuze voor een Ninjafiguur zo geslaagd is ?  Bekijk de videodemo:

Download de app:

Lees elders op deze blog:

 

Te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Serious gaming, leren door ervaren

Door leren te combineren met spelen, wordt leren effectiever en plezieriger. De gevarieerde bijdragen in deze bundel bieden ondersteuning bij verandertrajecten, kennisoverdracht en leerinterventies binnen bedrijven en organisaties. Het boek geeft een actueel beeld van wat er anno 2014 gaande is in de wereld van Serious Gaming. Veertien professionals uit het veld, ontwikkelaars, trainers en adviseurs, lichten de principes toe en geven voorbeelden uit de praktijk. Ook met adviezen wanneer gaming beter niet ingezet kan worden. Het boek biedt voorbeelden van business-simulaties, gamification, applied gaming en business games in digitale of analoge vorm. Prettige bladspiegel met ondersteunende schema's en foto's in kleur. De lay-out nodigt uit tot lezen en kijken. Wat dit onderwerp betreft, is er niets vergelijkbaars op de markt op dit moment. -

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.