Sony creëert via kunstmatige intelligentie een song in de stijl van de Beatles

05 okt 2016

Mede naar aanleiding van eerdere geslaagde pogingen via kunstmatige intelligentie  een algoritmisch bepaalde musical  en psychedelische kunst te generen, zijn Sony en Google nu bezig met het verfijnen van de software die moet leiden tot acceptable, stijlgebonden losse muzikale composities.  “Daddy’s car” in de stijl van de Beatles  is de eerste popsong, volledig  tot stand gekomen door kunstmatige intelligentie.

Volgens de ontwikkelaars van SONY CSL Research Lab leert de software in een bepaalde muzikale stijl te componeren op basis van een paar noten en dat afgezet tegen een enorme database van songs. Zij gebruiken daarbij woorden als “unique combinations of style transfer, optimization and interaction techniques” waarbij lastig voor te stellen is wat er tijdens het proces van componeren gebeurt.

Het nummer “Daddy’s car” klinkt aardig met veel losse herkenbare muzikale Beatles wendingen maar toch ook wat gekunsteld, in ieder geval niet als een potentiele, lekker in het gehoor liggende hitsong. Maar wellicht is toekomstige software in staat ook hitgevoelige elementen in te brengen.

Luister eerst naar het nummer “Daddy’s car” in en luister vervolgens naar een stuk muziek op een Moog synthesizer, als resultaat is van Google’s kunstmatige intelligentie:

Hieronder een tweede liedje dat is gemaakt door kunstmatige intelligentie. Het is een bijzondere compositie in de stijl van Amerikaanse songwriters als Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin en Cole Porter. De song heet ‘The Ballad of Mr Shadow’:

Bron: Electronic Beats

Tip van collega Alexander Meeder

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.