Sonja, een visueel intuïtieve manier van muziek noteren

27 aug 2013

De gratis iPad app Sonja is ontworpen om zangers bij te staan in het instuderen van  koorpartijen. Het is een visueel intuïtieve vorm van muzieknotatie bestemd voor hen, die niet of nauwelijks bedreven zijn in het lezen van het traditionele muziekschrift. Sonja maakt nog wel gebruik van een notenbalk waar vertikaal de toonhoogtes worden aangeven en vertikaal van links naar rechts het verloop in tijd.  Een dirigent kan de zangpartijen in midifile formaat opstuderen, die je als koorlid kunt inladen in Sonja.

De ‘noten’ die je ziet geven qua breedte de tijdsduur aan. De hoogte op of tussen de lijnen bepaalt ook de toonhoogte, die nog eens weergeven wordt binnen de noot zelf als letter (toonhoogte a-g). Als aan een noot een woord uit de liedtekst verbonden is kun je die lezen in deze noot.

Je kunt ook zelf noten van een muziekstuk invoeren. Daarbij kun je ervoor kiezen de noten eerst qua ritmisch patroon uit te zetten en  die vervolgens slepend te verhogen of te verlagen naar de juiste toonhoogte.

Een audiofile inladen, meerdere stemmen herkenbaar aan de kleur, onder elkaar zetten, jou zangpartij naar voren halen of juist naar de achtergrond qua volume, afspelen en vertragen of  versnellen, het is allemaal mogelijk. Het zou mooi zijn als je naast deze, ik noem het maar ‘íntuitieve manier’ van muzieknotatie, ook het equivalent in traditionele vorm zou kunnen zien.  Op de website van Sonja (www.choralpro.com) staat, weliswaar in het Engels een uitgebreide uitleg met vele instructiefilmpjes.
Kijk naar het filmpje dat een totaaloverzicht geeft van de mogelijkheden:      

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.