Rotterdams Philharmonisch Orkest grijpt met spectaculaire Julia terug naar oude tradities

02 apr 2015

Buitenhof Den HaagBij de aankondiging van de voorstelling Julia moest ik onwillekeurig denken aan afbeeldingen van toneel machinerieën uit de 17e en 18e eeuw, die ik tijdens mijn studietijd zag langskomen bij het onderzoeken van operapraktijken in de Barok. En ook de pastiche is geen onbekend verschijnsel in de geschiedenis van de klassieke muziek.

Waardering voor wat wij nu klassieke muziek noemen is altijd onderhevig geweest aan maatschappelijke en esthetische conventies. Dat vindt je bijna nergens zo sterk terug als in kunstuitingen, waarin muziek samen optrekt met kunstzinnige vormen als drama, dans, acrobatiek en enscenering.

Julia belooft een adembenemende voorstelling te worden, die zowel het traditionele wat vergrijzende orkestpubliek moet aanspreken als jongeren, die je niet zo snel in een concertzaal aantreft. Hopelijk weet de traditionele concertbezoeker over mogelijke vooroordelen heen te stappen en worden  jonge bezoekers enthousiast gemaakt voor het bijwonen van ook andere concerten van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Maar weer even terug naar de associatie die ik had met opera uit de barok. Het visuele element speelde vaak een belangrijke rol bij operavoorstellingen in de 17e en 18e eeuw. Voorbij vliegende engelen, woeste zeeën, alle beschikbare technische middelen werden uit de kast gehaald om het publiek ook visueel te raken. (zie afb links).  Later, in de 19e eeuw maakte Richard Wagner  de vorm van zijn opera’s bewust ondergeschikt  aan het inhoudelijk gegeven. Dit gold niet alleen voor de muziek, maar ook voor andere aspecten zoals decor en belichting. Hij gaf er zelfs een naam aan: Das Gesamtkunstwerk. Na Wagner werd het begrip nog ruimer ingevuld: ook beeldprojectie, choreografie en ruimtelijke architectuur alsmede technieken uit de wereld van het circus werden meegenomen om het ideaal te realiseren van een groots opgezet visueel-akoestisch gebeuren, waarin alle kunsten zich verenigen. Het 20e-eeuwse totaaltheater is een moderne vorm van het Gesamtkunstwerk. De gedachte, die hieraan ten grondslag ligt vind je ook terug in Julia, aangekondigd als een “adembenemende show gebaseerd op het verhaal van Romeo en julia, verteld in een voorstelling die symfonische muziek laat samenvloeien met dans, zang, luchtacrobatiek en andere live acts op topniveau.”

In Julia omringt het voltallige Rotterdams Philharmonisch Orkest zich met dirigent Josep Vicent, verteller Stanley Burleson, bandoneonist Carel Kraaijenhof, flamenco-diva Estrella Morente, luchtacrobaten, 89 dansers – van klassiek geschoolde ballerina’s tot hiphop-artiesten – en tangueros op duizelingwekkende hoogte, in een show vol muziek, dans, poëzie, circuskunst, illusionisme, vuuracts en special effects. Regisseur is Guy Caron: de man die het Cirque du Soleil groot maakte.Ook studenten van de circus- en dansopleiding  van CODARTS maken deel uit van de cast.

De voorstellingen vinden plaats in de Rotterdamse Ahoy, op vrijdag 12 en zaterdag 13 juni.

Ga voor meer informatie, kaartverkoop, filmpjes van de voorbereidingen etc. naar www.beleefjulia.nl

Lees ook elders op deze blog: