Rotterdam in het teken van muziek

30 mrt 2013

Er vinden in Rotterdam de komende maand opvallend veel speciale activiteiten plaats rond het kennis maken met muziek en het leren bespelen van een instrument : het trombone Slide Festival, het Red Ear festival met ‘gedurfde muziek’ en de Kindermuziekweek in de Doelen.

Gedurfde muziek

Red Ear is de toepasselijke benaming voor een festival dat een verrassende mengeling van jazz, klassiek en electronica laat zien en horen. De Veenfabriek brengt muziektheater met het Sireneorkes, het DoelenKwartet speelt en de David Kwiksilber Big Band sluit het festival af. De Pantha du Prince&Bell factory spelen het mystieke stuk Elements of light op een 64-delig carillon. Meer informatie op de website van Red Ear.

Voor trombonisten

Van 21 tm 29 maart staat in het Slide Festival alles in het teken van de trombone. Er zijn concerten, wedstrijdjes en masterclasses. Een welkom initiatief dat in een tijd van verminderende belangstelling voor blaasinstrumenten hopelijk ook aankomende muzikanten er toe zet voor dit instrument te kiezen.

Kindermuziekweek

Ik herrinner me dat ik in mijn jeugd een enkele keer met school naar een theater of muziekvoorstelling ging. In  Concertgebouw Doelen zijn kinderen vanaf 5  tot en met 14 april welkom om op een actieve manier kennis te maken met klassieke muziek. Er is een speciaal programma voor de allerkleinsten, waarin zij niet alleen muziek kunnen horen maar ook voelen. Oudere kinderen kunnen kennismaken met opera, meedoen aan workshops en zelf optreden in een van de zalen. Voor ouders en grootouders eveneens een belevenis. Het is de 5e keer dat Doelen en Rotterdams Philharmonisch Orkest dit organiseren. Dat wordt gevierd met een Wereldrecordpoging Grootste Kinderkoor Ooit en een feestelijke Jubileumdag! Op 5 april zingen zoveel mogelijk kinderen het Kindermuziekweeklied op het schouwburgplein.

Kinderen kunnen zich alvast voorbereiden door hier alvast naar het Kindermuziekweeklied te luisteren ! Meer informatie op de website van kindermuziekweekfeest .
Kijk en luister naar een videoopname van de vorige editie:

Zoek je muziek om zelf te spelen of zoek je oefeningen om je spel te verbeteren, ga voor bladmuziek en muziekopnames naar de Centrale Bibliotheek. Daar vind je een ruime collectie bladmuziek (50.000) in alle genres, voor zang elk instrument of combinatie van instrumenten in elke moeilijkheidsgraad. Of snuffel via internet in de muziekcatalogus. Voor de kindermuziekweek is er op de 4e verdieping een kleine presentatie van bibliotheekmaterialen.