Protesteren achter de piano in het Noordpoolgebied

30 jun 2016

De piano als ingetogen protestmiddel tegen het geweld en onrecht. We zagen het drie jaar geleden in Oekraïne , toen een aangrijpende foto de wereld inging met Markiyan Matsekh achter de piano op het Maidanplein met een overmacht tegenover zich van politie met opgeheven schilden. En na de aanslagen in Parijs bracht een onbekende pianist met het nummer ‘Imagine”van John Lennon eerbetoon aan de vele slachtoffers. Componist en pianist Ludovico Einaudi zocht wel een heel uitzonderlijke plek op om te pleiten voor meer bescherming van het Noordpoolgebied, dat met het smelten van het ijs slachtoffer dreigt te worden van ongecontroleerde ontginning. Op de hoogte van het Noorse Svalbard speelde hij tussen de ijsschotsen op een drijvend platform achter zijn vleugel een speciaal hiervoor door hem gecomponeerd stuk "Elegy for the Arctic".

Bekijk de videoopname en de lijst van bladmuziek van pianomuziek van Einaudi te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Bekijk hier de lijst van bladmuziek voor piano van Ludovico Einaudi te leen in Bibliotheek Rotterdam

Uitgelicht:

Islands

In 2011 verscheen de cd Islands, een verzameluitgave van de toen snel populair wordende pianist Ludovico Einaudi. De selectie werken in deze bladmuziekbundel Islands komt hier mee overeen. Allemaal in een arrangement voor solo piano. Met o.a. I Giorni – Le onde – Nuvole bianche maar ook minder vaak opgenomen titels zoals Berlin song – Lady Labyrinth.