Protabs, de eerste streaming bladmuziekdienst in Nederland

16 nov 2016

Als je via Google gaat zoeken naar websites met bladmuziek, tabs voor gitaar en ook andere instrumenten, zie je vaak in de resultaten door de bomen het bos niet meer. Bij nader bekijken van gevonden websites blijkt de kwaliteit niet altijd even betrouwbaar, d.w.z. onjuiste akkoorden, niet kloppende teksten etc. Ook muziek van Nederlandse bands en artiesten is niet altijd even makkelijk te vinden. Gitaartabs.nl tackelt beide problemen. De kwaliteit wordt bewaakt door de inbreng van Conservatorium geschoolde muzikanten en de website wil zich onderscheiden met de focus op muziek van Nederlandse bodem. Ondersteuning bij het leren gitaarspelen is ook aanwezig via Online Gitaarles. En het internationale aanbod van relevante, actuele muziek vind je hier ook terug.

Oprichter Jan van der Heide: Gitaartabs is in 1992 ontstaan vanuit de hobby gitaar spelen, begonnen met het digitaal verzamelen van zelf geschreven liedjes en lessen. Vele lesboeken uit mijn lestijd begin tachtiger jaren doorgeworsteld en uitgebreid,herschreven en gedigitaliseerd. Al snel daarna volgden er meerdere leden (o.a. gitaristen) die gingen helpen Gitaartabs te maken wat het nu is. Met ruim 65.000 geregistreerde leden en 2.500 bezoekers per dag kunnen we oprecht zeggen dat we de grootste gitaar gerelateerde website uit Nederland en België zijn. Gitaartabs heeft als doel elke gitarist te helpen om gitaar te leren spelen of hoger op te komen in haar segment.”

De ontwikkeling staat niet stil. Jan van der Heide heeft het concept verder uitgewerkt richting een nieuw product onder de naam Protabs in de vorm van een abonnementsdienst voor bladmuziek. Dat zou de eerste streaming dienst bladmuziek in worden. Auteursrechtelijk zijn daarbij in de contacten met uitgevers de belangrijke drempels weggenomen voor het publiceren van actuele bladmuziek. Muziekschatten.nl is met het wat oudere repertoire tot nu toe het enige serieuze Nederlandse initiatief dat scans van populaire bladmuziek gratis online aanbiedt. Protabs wil zich als abonnementsdienst onder andere richten op kwaliteit, meerdere notatievormen, d.w.z. mensurale notatie en tabulatuur met akkoordaanduidingen, meerdere instrumenten, actualiteit,  online en live meespelen, vertraagd afspelen, weergave op PC, tablets en smartphones en een evenredige verdeling naar moeilijkheidsgraad.

Lees verder op deze blog:

 

Top

John, mooi en duidelijk geschreven, Thanks Jan

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.