Presentaties over bladmuziek lezen op de iPad voor slechtzienden

16 jun 2016

Ik heb al eerder geblogd over het initiatief van Koninklijke Visio  een groeiende groep voornamelijk ouderen met het een achteruitgaand visueel vermogen te informeren over de mogelijkheden bladmuziek op de iPad  op een gebruiksvriendelijke te vergroten en welke bestandstypen en apps hiervoor in aanmerking komen.

De lezing die Marc Stovers (afb rechts) de  afgelopen januari hield wordt in aug/sep driemaal herhaald: in Amsterdam, Heerhugowaard en Apeldoorn:

Bladmuziek lezen op de iPad voor slechtzienden

Slechtziend en bladmuziek lezen, wat is er mogelijk? Marc Stovers (ICT trainer) en Janneke Geertman (ergotherapeut) geven in Amsterdam, Heerhugowaard en Apeldoorn lezingen over de mogelijkheden aan bladmuziek op de iPad.

Als het zicht achteruitgaat, wordt lezen soms een uitdaging. Er zijn veel mogelijkheden om toch ontspannen te blijven lezen. Maar geldt dat ook voor het lezen van bladmuziek? Hierbij spelen verschillende factoren een rol.

Slechtziend en blijven genieten van muziek maken. Wat kan wel?

Er bestaan apps die de bladmuziek vergroten en herschikken. U kunt een groter beeldscherm aansluiten op uw iPad voor vergroting van de noten of tekst. Of het beluisteren van de muziek via de iPad tijdens het oefenen. Daarnaast kunt u met een voetpedaal bladeren om de handen vrij te houden. Wel zo handig wanneer u bijvoorbeeld trompet of piano speelt. En als de iPad bijvoorbeeld niet goed tijdens een uitvoering is te gebruiken, helpt het in ieder geval tijdens het studeren. Dit zijn voorbeelden van wat wél kan. Bladmuziek lezen vereist nauwkeurigheid en dat wat u leest, is niet eenduidig, maar afhankelijk van het instrument dat u bespeelt. De zoektocht naar een passende oplossing is soms een uitdaging, maar er is veel mogelijk. Laat u tijdens onze lezing verrassen, zodat u ook in de toekomst plezier kunt blijven beleven aan het muziek maken.

Meer informatie en aanmelding

Apeldoorn:

Stationsstraat 176, 7311 MJ Apeldoorn

30-09-2016 | 13.30 tot 15.30 uur

Voor meer informatie & aanmelding kunt u contact opnemen per mail: apeldoorn@visio.org of telefonisch: 088 585 67 00. Aanmelden kan tot uiterlijk 27 september 2016.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Amsterdam:

Hettenheuvelweg 41-43, 1101 BM Amsterdam

16-09-2016 | 14.00-15.30 uur

Voor meer informatie en vragen kunt u mailen naar  amsterdam@visio.org of bellen naar Monique Stam en Henriëtte Houweling van de afdeling Advies, via telefoonnummer 088 585 57 00

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heerhugowaard:

Gildestraat 3, 1704 AG Heerhugowaard

30-08-2016 | 14.30-16.00 uur

Voor meer informatie en vragen kunt u mailen naar heerhugowaard@visio.org of bellen naar de afdeling Advies 088 585 90 00, Hilde Vordeman-Noens.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lees elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.