Positief effect muziekles op jonge leeftijd biologisch verklaard

25 jun 2014

MRI hersenscans tonen een mogelijke biologische relatie aan tussen muziekles op jonge leeftijd en een verbeterde werking van de hersenen ten aanzien van uitvoerende functies, zoals het schakelen tussen verschillende taken, oplossen van problemen en snel verwerken van informatie, bij zowel kinderen als volwassen.

Er wordt van tijd tot tijd onderzoek gedaan naar de effecten van het maken van muziek op leerprestaties, op cognitieve vaardigheden.  De resultaten lijken positief uit te pakken, maar dat je van muziek maken altijd slimmer wordt is lastig hard te maken. Volgens hoogleraar Muziekcognitie Henk Jan Honing is er maar één onderzoek, waarbij je mag aannemen dat het IQ van kinderen, die een jaar lang muziekonderwijs kregen, meer was gestegen dan bij kinderen- met dezelfde achtergrondkenmerken- , die dat muziekonderwijs niet kregen.

Nu laten beelden van MRI-scans méér hersenactiviteit  zien bij kinderen mét een muzikale training dan bij kinderen zonder.   

Aangezien de uitvoerende hersenwerking een goede  voorspeller is van academisch presteren, zelfs meer dan IQ,  denken we dat onze bevindingen sterke educatieve gevolgen met zich mee zullen brengen”, zo verklaarde onderzoekster Nadine Gaab  van het Boston kinderziekenhuis. En “Vervolgonderzoek moet aangeven of en hoe muziek ingezet kan worden voor de behandeling van kinderen met ADHD”.

Lees meer over dit onderzoek en bronnen op de website van  Science Daily

Zie elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.