Popsounds opnieuw tot leven brengen op je tablet

27 dec 2014

Wat maakt een nummer een hit? Een lastig te beantwoorden vraag.  Succes kan te herleiden zijn tot de kracht, de orginaliteit van de melodie, al dan niet gepaard met een pakkende ritmische drive, groove met eventueel subtiele, verrassende wendingen, de opbouw van het gehele nummer of een bepaalde aansprekende vocale of instrumentale sound, klankleur.  Dat laatste wordt vaak veroorzaakt door het specifieke gebruik van electrische gitaren, synthesizers, drummachines, samplers, controlers, effectapparatuur, sequenzers. Het leuke is dat er nu apps voor touchscreens, dwz iPad, iPhone en Android gestuurde tablets en smartphones beschikbaar zijn, waarmee je deze speciale sounds kunt nabootsen.  Ik heb er 14 op een rijtje gezet:

1. Slapback delay

Zoals te horen in : That's All Right Mama, Elvis

De legendarische Sun Studio sound van o.a. Elvis Presley, Johnny Cash heeft veel te danken aan het effect van ‘slapback delay’. Dat effect werd oorspronkelijk via een bandrecorder bewerkstelligd door een lichte vertraging aan te brengen in opname ten opzichte van playback. Het resultaat, de ‘slapback’ maakte het nummer veel voller en spannender.

Download de app:

 

2. Theremin

Zoals te horen in: Good Vibrations, The Beach Boys

De theremin werd gebruikt in electronische avantgardistische klassieke muziek in de Jaren 50/ 60, in psychedelische pop, filmmuziek van Science Fictionfilms, maar zorgde ook voor een speciaal ee-ooooo eeeee-ooooo effect in het populaire nummer Good Vibrations

Download de app: 

 

3. Vocoder

Zoals te horen in : Get Lucky, Daft Punk

De vocoder was oorspronkelijk ontworpen voor toepassingen op het gebied van telecommunicatie. Het lag echter al snel voor de hand deze stemvervormer ook voor muzikale toepassingen in te zetten. Begin 50er jaren hoor je hem voor het eerst sporadisch, maar pas in de 70er jaren werd hij serieus toegepast in electronische muziek van pioniers als Wendy Carlos en Robert Moog. Je hoort de vocoder ook in de filmmuziek van Clockwork Orange, in de muziek van het album Autobahn van Kraftwerk's, in ELO's Mr Blue Sky etc.

Download de app: 

 

4. Chorus

Zoals te horen in: Come As You Are, Nirvana

Chorus is een geluidsverschijnsel (zweving) dat optreedt als meerdere bronnen tegelijk geluid van een vrijwel (maar niet helemaal) gelijke toonhoogte uitzenden. Het maakt het basgeluid van ‘As You Are so distinctive’ zo uniek. En het bepaalde ook mede de sound van Walking On The Moon van The Police's, Boston's More Than A Feeling, Don't Dream van Crowded House en menige heavy metal ballad.

Download de app: 

 

5. Reverb

Zoals te horen in: Wicked Game, Chris Isaak

Reverb oftewel kunstmatige galm kom je bijna in elk nummer tegen. Het wordt gebruikt om opnamestudio’s levendiger, ruimtelijker te laten klinken. En zang klinkt zonder reverb snel saai.

Download de app: 

 

6. Wah

Zoals te horen in: Voodoo Child (Slight Return), Jimi Hendrix

Het wah-wah pedal is min of meer bij toeval onstaan bij het maken van een nieuw voetpedaal voor een gitaarversterker. Bij toeval stuitte Brad J Plunkett daarbij op een nieuw effect, de “wah”, dat Jimi Hendrix, Eric Clapton en vele andere gitaristen omarmden. Het effect bleef niet beperkt tot gitaren. Ook bij mondharmonica, koperen blaasinstrumenten en piano’s hoor je soms dit effect.

Download de app: 

 

7. Distortion

Zoas te horen in: Satisfaction, The Rolling Stones

Distortion is eveneens bij een gelukkig toeval ontstaan. In 1951 speelde Willie Kizart, de gitarist van Ike Turner  op een versterker, die tijdens transport beschadigd was geraakt. Uit de speaker kwam een overstuurd geluidssignaal, wat resulteerde in een scherpe en 'scheurende' klank. Vroege popmuzikanten probeerden van alles om deze sound op te wekken, tot aan het met een mes bewerken van speakerconussen. De komst van het distortion pedaal in de jaren 60 redde vele versterkers van vernietiging. Soms werd het effct ook toegepast op stemgeluid.

Download de app: 

 

8. Overdrive

Zoals te horen in: Howlin' Wolf, How Many More Years

Overdrive lijkt op distortion maar dan in afgezwakte vorm. Geluidstechnisch gesproken gaat het om een deels afgetopte sinus van de grondtoon.  De boventonen worden zoals bij distortion wel het geval is, niet afgetopt. Vast onderdeel van menig effectpedaal naast distortion/fuzz pedalen en over-de-top heavy metal pedalen.

Download de app:

 

9. Digital Delay

Zoas te horen in: Where The Streets Have No Name, U2

Een digital delay pedaal luistert naar wat je speelt en laat het terug horen op een specifiek tijdstip.  Je speelt bevoorbeeld een noot en de delay zorgt ervoor dat die noot daarna 16 keer vlak achter elkaar weerklinkt, steeds zachter wordend. Het bepaalt voor een deel de sound van The Edge van U2.

Download de app: 

 

10. AutoTune

Zoals te horen in : everything

AutoTune was ontwikkeld om een verkeerd getroffen toonhoogte van een zanger te corrigeren.
Maar je kunt ook met opzet de toonhoogte wijzigen, dat kan gekke effecten teweeg brengen. Artiesten, van T-Pain to Jay-Z, Ke$ha tot Cher omarmden de kracht van buitensporig AutoTune gebruik. Maar meestal werd het toch ingezet als laatste redmiddel tegen valse tonen..

Download de app: 


11. Drum Machine

Zoals te horen in: Blue Monday, New Order

De drum machine zie je bijna overal terug: van There's a Riot Going On van Sly and The Family Stone tot Kraftwerk, rap, electro-pop, dubstep , R&B etc.

Download de app: 

 

12. Synthesizer

Zoals te horen in: Strange Days, The Doors

 

In de 70er Jaren protesteerde de Britse vakbond voor muzikanten tegen de komst van de synthesizer. Het zou echte muzikanten, vooral violisten brodeloos maken, orkesten overbodig maken. Deels is dat ook wel het geval, maar de synthesizer opende ook de weg naar nieuwe muzikale expressiemogelijkheden. Zonder synthesizers zou electronische muziek niet bestaan en popmuziek zou maar saai klinken.  

Download de app: 

 

13. Sequenzer

Zoals te horen in: I Feel Love, Donna Summer

 

Sequencing maakt het mogelijk in liveoptredens muziek te laten horen waar muzikantenhanden tekort voor zijn en het creeerde tevens nieuwe genres: de baslijnen van acid house zouden niet bestaan zonder Roland’s legendarische sequenzers en het gebruik van door sequenzers gemaakte muzikale patronen is essentieel voor trancemuziek.  

Download de app:

 

14. Sampler

Zoals te horenin: Rapper's Delight, The Sugarhill Gang

Een van de meest beroemde samples is een korte geluidsopname  uit  Good Times van Chic  in Rapper’s Delight. Het was een hergebruikte versie van de orginele baslijn. Het nummer sampelt de strijkerssectie van Good Times.

Download de app: 

Bron: Website Stuff

Zie elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.