Artikelen over Muziek maken

20 jul 2016

Newzik, een allround app voor het lezen van bladmuziek

In mijn onlangs  op de IAML conferentie gehouden presentatie over het gebruik van apps ter ondersteuning van de muziekpraktijk maakte ik voor wat betreft readers voor bladmuziek nog een strikt onderscheid tussen apps voor het lezen statische, grafische partituren, vooral in PDF formaat en apps afgestemd op meer interactieve formaten, bijvoorbeeld bladmuziek in Music XML. Newzik is de eerste app die beide formaten ondersteunt,waarbij je nu te allen tijden aantekeningen kunt maken in de partituur, wat voorheen alleen was voorbehouden aan bladmuziek in PDF.

12 jul 2016

Lezing over de digitale muzikant

Begin januari was ik uitgenodigd om op 5 juli een lezing te geven in Rome op het jaarlijkse IAML congres (International Association of Music Libraries…)   over het gebruik van mobiele apparatuur, dwz iPads, smartphones ter ondersteuning van de muziekpraktijk.

30 jun 2016

Protesteren achter de piano in het Noordpoolgebied

De piano als ingetogen protestmiddel tegen het geweld en onrecht. We zagen het drie jaar geleden in Oekraïne , toen een aangrijpende foto de wereld inging met Markiyan Matsekh achter de piano op het Maidanplein met een overmacht tegenover zich van politie met opgeheven schilden. En na de aanslagen in Parijs bracht een onbekende pianist met het nummer ‘Imagine”van John Lennon eerbetoon aan de vele slachtoffers. Componist en pianist Ludovico Einaudi zocht wel een heel uitzonderlijke plek op om te pleiten voor meer bescherming van het Noordpoolgebied, dat met het smelten van het ijs slachtoffer dreigt te worden van ongecontroleerde ontginning. Op de hoogte van het Noorse Svalbard speelde hij tussen de ijsschotsen op een drijvend platform achter zijn vleugel een speciaal hiervoor door hem gecomponeerd stuk "Elegy for the Arctic".

Bekijk de videoopname en de lijst van bladmuziek van pianomuziek van Einaudi te leen in Bibliotheek Rotterdam:

29 jun 2016

Concertagenda juli 2016

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze vierde verdieping of ons Muziekwebplein, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam gegeven worden op de wat kleinere podia. Jazzliefhebbers moeten ook op www.northsearoundtown kijken.

16 jun 2016

Presentaties over bladmuziek lezen op de iPad voor slechtzienden

Ik heb al eerder geblogd over het initiatief van Koninklijke Visio  een groeiende groep voornamelijk ouderen met het een achteruitgaand visueel vermogen te informeren over de mogelijkheden bladmuziek op de iPad  op een gebruiksvriendelijke te vergroten en welke bestandstypen en apps hiervoor in aanmerking komen.

De lezing die Marc Stovers (afb rechts) de  afgelopen januari hield wordt in aug/sep driemaal herhaald: in Amsterdam, Heerhugowaard en Apeldoorn:

31 mei 2016

Laat je begeleiden door een orkest dat naar jou luistert

Laatst kwam ik op twitter een vraag tegen of er een app bestaat, die ‘bladmuziek toont, hoort waar je bent en tijdig het blad 'omslaat' ”. Ik had al eerder op deze blog geschreven over Tonara en Calypso, die deze eigenschappen bezitten. Bij Calypso moet je  wel eerst via een metronoomgetal het tempo ingeven waarna de app op basis hiervan tijdig scrollt naar de volgende pagina.  Onlangs stuitte ik op Cadenza, een app die pretendeert naar je spel te luisteren en het tempo van de orkestbegeleiding aanpast aan de tempowisselingen die jij maakt.

26 mei 2016

Concertagenda juni 2016

20 apr 2016

Vul de enquete in met vragen over het gebruik tablets door muzikanten

Op deze blog kom je regelmatig artikelen tegen over het muzikale toepassingen voor mobiele apparaten, dwz tablets, iPads, iPhones, smartphones.

16 apr 2016

Concertagenda mei 2016

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze vierde verdieping of ons Muziekwebplein, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam gegeven worden op de wat kleinere podia. Omdat ik op vakantie ga, alvast de concerten die mij nu bekend zijn.

13 apr 2016

Twee bijzondere lezingen over Mozart

In een eerdere blog schreef ik over het ongeveer zeven maanden durende verblijf, 250 jaar geleden, van de nog jonge componist en musicus Wolfgang Amadeus Mozart in Nederland  en de composities die hij opdroeg aan leden van het stadhouderlijk gezin van prins Willem de vijfde. Het enige exemplaar van de eerste oplage van één van die composities bevindt zich in de geklimatiseerde ruimte van Bibliotheek Rotterdam. Het gaat om variaties op een lied van Christiaan Ernst Graaf, dirigent van de stadhouderlijke kapel,” 8 variazioni su “Laat ons juichen, Batavieren”. Het wonderkind Mozart reisde met zijn zusje en zijn vader Leopold Mozart heel Europa door om concerten te geven.
In twee lezingen gaat Diana Hartong-Zaki in op de rol en het karakter van vader Leopold met speciale aandacht voor hun verblijf in Nederland en in de tweede lezing diept zij de persoon Wolfgang Amadeus Mozart verder uit, wellicht de meest raadselachtige verschijning in de klassieke muziekgeschiedenis.