Artikelen over Muziek maken

26 jan 2015

Doorzoek online het Liber Usualis

Het Middeleeuwse Liber Usualis is een waardevolle muziekhistorische document. Als een compendium voor de meest gangbare Gregoriaanse gezangen is het tevens nuttig als bron voor het traceren van de oorspronkelijke gezangen in latere meerstemmige composities.

“Search the library”, biedt een digitale online doorzoekbare versie van deze bundel. Uitgegeven door Distributed Digital Music Archives & Libraries Lab kun je deze applicatie tevens zien als een demonstatie van zoekmogelijkheden binnen gedigitaliseerde bladmuziek

Luister hieronder naar een Palm zondag antiphoon met een scrollende muzieknotatie:

26 jan 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek februari 2015

Een divers aanbod deze maand van nieuwe toegankelijke en voor beginnende muzikanten speelbare bladmuziek, waaronder een Nederlandstalige lesmethode voor harp, gitaar leren spelen met Turkse liedjes, bundels Klezmermuziek voor 2 violen, 2 altviolen en 2 celli , makkelijke muziek om samen te spelen voor 3 gitaren , swingende braziliaanse muziek om samen te zingen, “Halloween” muziek voor strijkkwartet en een bijzondere uitgave met muziek uit alle bekende films van de legendarische filmregisseur Alfred Hitchcock, voor piano bewerkt, en de bladmuziek voor piano, gitaar en zangstem van lady Gaga’s cd Artpop.

Uitgelicht:

14 jan 2015

Oudste stuk bladmuziek voor meer dan één stem ontdekt na 1100 jaar

Meerstemmig zingen, wanneer is dat in onze westerse wereld onstaan? Tussen grofweg 850 en 1100 is er wel over geschreven in theoretische verhandelingen maar concrete voorbeelden in de vorm van muzieknotatie ontbraken tot nu toe.

In de British Library is echter onlangs een stukje bladmuziek ontdekt voor meer dan één stem, dat rond 900 geschreven moet zijn . Het is opgedragen aan Bonifacius, patroonheilige van de Duitse gebieden( zie afb) .

14 jan 2015

Waarin verschillen Pygmeeën en westerlingen in het luisteren naar muziek ?

Een van de kenmerken van muziek is dat deze bepaalde gevoelens en associaties kan opwekken bij mensen. Een interessante vraag daarbij is in hoeverre dat cultureel bepaald wordt. Dat de meeste mensen - althans in west-europa een majeur accoord als vrolijk klinkend beschouwt , en een mineur accoord als droevig is ingegeven door cultuur en opvoeding. Wetenschappers uit Canada lieten daarom muziekstukken horen aan zowel een groep westerlingen als vertegenwoordigers van de Mbenzélé-Pygmeeën, een geïsoleerd stam uit Congo, die nog nooit in contact was geweest met westerse muziek .

07 jan 2015

Bespeel een Ruckers klavecimbel uit 1628 via je iPad of iPhone

Als je Barokmuziek beluistert die uitgevoerd wordt op een piano, bijvoorbeeld van Bach of van Lully, dan sta je er niet altijd bij stil dat die muziek oorspronkelijk op een klavecimbel werd uitgevoerd. Het voornaamste verschil tussen beide instrumenten ligt in de manier waarop de snaren tot klinken worden gebracht. Bij een piano wordt bij het indrukken van een toets een houten hamer tegen een snaar geslagen. De snaren van klavecimbel worden daarentegen aangetókkeld met een ijzeren pinnetje. Vandaar de metaalachtige, scherpe klank. Wordt kwalitatief hoogstaande vioolbouw al snel geassocieerd met de familie Stradivarius, bij klavecimbelbouw komt snel de naam van de Vlaamse familie Ruckers naar voren. Het instrument uit 1628 van de hand van Andreas Ruckers (de oudere) met zijn dubbele klavier behoort daarbij qua klank en techniek tot de absolute top.   In de app Ruckers 1628 voor de iPad of iPhone zijn alle klankeigenschappen van dit instrument bijeengebracht via geavanceerde sampletechnieken onder toezicht van ervaren klavecimbelspelers.

31 dec 2014

Nieuw in de collectie bladmuziek januari 2015

Het nieuwe jaar start met weer nieuwe bladmuziekuitgaven voor diverse instrumenten in diverse stijlen. Voor piano, zang, maar ook voor bijzondere bezettingen als piano 8 handen, klassieke duos voor basgitaar en variabel schoolmuziekensemble, eenvoudige muziek voor strijkkwartet.

24 dec 2014

Samen online muziek maken met de app Composr

Wat te doen als je bandleden weinig tijd hebben om met elkaar aan een nummer te werken? De onlangs uitgekomen app Composr voor iPhone of iPad biedt hiertoe een online oplossing. De mogelijkheden zijn wat beperkt en zal nooit de uiteindelijke samenwerking vervangen. Wat zie je als je de app hebt gedownload en opgestart?

16 dec 2014

Bladmuziek voor Big Band op Youtube in Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam beschikt over een ruim aanbod aan bladmuziek voor bigband. Vele Big Bands in Rotterdam en omgeving maken al jaren dankbaar gebruik van deze collectie (Zie afb rechts). Klik hier voor een overzicht van beschikbare partituren en partijen. Uitgever Hall Leonard maakt voor haar Big Band bladmuziek repertoire al enige tijd onder de naam Scoreplay gebuik van Youtube om te laten zien en horen hoe deze arrangementen klinken. De partituur loopt in deze filmjes synchroon aan de audio uitvoering.

03 dec 2014

Mozart en Sinterklaas

Wat hebben Sinterklaas en de componist Mozart gemeen ? Niet veel, zou je zo op het eerste gezicht zeggen, maar bij het beluisteren van Mozarts Haffner Serenade zie en hoor je in gedachten de stoomboot al aankomen.

03 dec 2014

Nieuw in de collectie bladmuziek december 2014

Weer even een greep uit de laatste aanwinsten bladmuziek: een bundel Argentijnse tangomuziek voor accordeon, klasieke muziek voor viool, pianomuziek voor 6 handen, oefeningen, gitaarlicks voor veschillende populaire genres als metal, blues, funk etc. en oefeningen voor meerstemmig inzingen: