Artikelen over Muziek maken

08 apr 2015

Concertagenda (vanaf 10) april 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia.

 
03 apr 2015

De sound van de klassieken: Debussy

(Bijgewerkte versie van een eerder gepubliceerde blog) Wanneer behoor je als componist tot de top? Waarin weet een componist zich te onderscheiden ten opzichte van zijn collega's? Dat doe je in de regel door je muziek net wat anders te laten klinken dan tot dan toe gebruikelijk is. Waar kan dat stukje afwijking of vernieuwing dan in zitten ? Aan de hand van een uitleg over enkele specifieke elementen in de componeerstijl van Claude Debussy (1862-1918) zal ik daar een antwoord op trachten te geven.

 
02 apr 2015

Rotterdams Philharmonisch Orkest grijpt met spectaculaire Julia terug naar oude tradities

Buitenhof Den HaagBij de aankondiging van de voorstelling Julia moest ik onwillekeurig denken aan afbeeldingen van toneel machinerieën uit de 17e en 18e eeuw, die ik tijdens mijn studietijd zag langskomen bij het onderzoeken van operapraktijken in de Barok. En ook de pastiche is geen onbekend verschijnsel in de geschiedenis van de klassieke muziek.

Waardering voor wat wij nu klassieke muziek noemen is altijd onderhevig geweest aan maatschappelijke en esthetische conventies. Dat vindt je bijna nergens zo sterk terug als in kunstuitingen, waarin diverse kunstzinnige vormen, dwz muziek, drama, dans, acrobatiek, enscenering samen komen.

 
01 apr 2015

Opera’s van Händel in een nieuwe jas

De van oorsprong Duitse, lange tijd in Londen wonende componist Georg Friederich Händel (1685-1759) heeft zijn bekendheid qua vocale composities vooral te danken aan de Messiah. Voordat hij zich ging toeleggen op het componeren van oratoria, had hij al een reeks opera’s met Italiaanse teksten op zijn naam staan. De opera was in het Londen van begin 18e eeuw net zo populair en commercieel als de musical nu met spectaculaire decors en een sterrencultuur van zangers. De stijl van de Italiaanse opera, die hij in de de jaren 20 van de 18e eeuw introduceerde, wilde niet echt aanslaan bij het brede Engelse publiek, dat zich vaak prettiger voelde bij de verstaanbare Engelse opera. Daarbij was de concurentie van andere componisten en theaters vaak moordend, één van de redenen waarom Händel, toen hij merkte dat zijn oratoria meer succes hadden, zich zowel als componist als producent minder op de opera ging richten.

 
26 mrt 2015

Bach’s Matthäus-Passion voor kinderen

Nergens ter wereld staat Pasen zo in het teken van de uitvoering van Bach’s Matthäus-Passion als in Nederland. Vraag is hoe lang deze traditie nog gedragen wordt door het huidige publiek en uitvoerenden, gezien de toenemende vergrijzing.  De jongere generatie bestaat bij uitvoeringen vaak uit de al dan niet enthousiaste aanhang  van zangers en instrumentalisten.

Dit gegeven en ook de afnemende rol van muziek in het onderwijs heeft op diverse plaatsen in Nederland initiatieven doen ontstaan om kinderen op een actieve manier kennis te laten maken met de  Matthäus-Passion. 

 
25 mrt 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek maart 2015

Deze maand is er weer een uiteenlopende reeks nieuwe bladmuziekbundels toegevoegd aan de collectie bladmuziek (totaal 48.000 stuks) : eenvoudige arrangementen voor klein variabel ensemble met onder andere het succesnummer 'Happy', een boek met uitgebreide overzichten van gitaarakkoorden, klassiekers van Count Basie voor piano, over jazzimprovisatie, jazzy getinte Japanse muziek voor 2 piano's 8 handen, nieuwe songbooks van Paul McCartney , Bruce springsteen, One Direction, klassieke pianovirtuoos Lang Lang met een heel eigen methode om kinderen piano te leren spelen, Zuid Amerikaanse en oudkerkelijk getinte koorwerken, en songs voor kinderen.

 
18 mrt 2015

Close harmony

 Samenzang is van alle tijden en van alle volkeren. Alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd, klassieke muziek, volksmuziek, populair.   
We spreken van close harmony als de muzikale lijnen van meerdere zangers dicht tegen elkaar zitten. Daardoor ontstaat binnen de samenklank een speciale rijkdom aan klank en kleuren. Het zingen van deze vorm van muziek is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep.

 
16 mrt 2015

Is vioolspelen goed voor het kinderbrein?

Kinderen, die viool  of piano studeren kunnen zich beter concentreren, hebben hun emoties meer onder controle en zijn  minder angstig. Dat wijst een Amerikaans onderzoek van de afdeling kinderpsychiatrie aan de Universiteit van Vermont uit.

 
15 mrt 2015

Oplichtende toetsen helpen je op weg in je pianospel

Voor het leren bespelen van een muziekstuk ben je als beginnend pianist meestal aangewezen op muziekschrift, dat op zijn minst aangeeft op welk moment je welke toets moet indrukken. Met de huidige stand van techniek kun je dat een piano zelf laten doen door deze op het juiste moment de juiste toetsen te doen oplichten, zo laat de  “The Illuminating Piano” zien.

 
07 mrt 2015

Tegelijkertijd boetseren en muziek maken met de Virtual Reality-bril

Terwijl de ontwikkeling van Google Glass stil lijkt te liggen, staat de VR(Virtual Reality)-bril ineens volop in de belangstelling. Is de Google Glass bedoeld voor gebruik op straat, een bril waarmee je o.a. extra informatie kunt oproepen over wat je ziet, de Virtual Reality-bril ziet er meer uit als een duikbril, waarmee je  volledig in een andere, driedimensionale wereld stapt. Het draaien van je hoofd doet tegelijkertijd je overeenkomstige blikveld veranderen. Het evenwichtsorgaan van Matthijs van Nieuwkerk raakte in "De wereld Draait Door" onlangs ontregeld bij een demonstratie van een ritje in een virtuele achtbaan. De Oculus Rift VR-bril is één van de eerste onlangs op de markt gebrachte, voor iedereen betaalbare brillen. De techniek achter deze bril zal ook  in de kunst en muziek voor nieuwe uitingsvormen, perspectieven en concepten zorgen.  
Wat zijn de eerste toepassingen op dit gebied?