Artikelen over Muziek maken

26 mei 2015

De drummachine als speeldoos

Wat is eigenlijk het wezenlijke verschil tussen een DJ en een muzikant ? Hoewel dat niet altijd zo gezien wordt is een DJ toch ook een soort muzikant en componist. Hij creeert muziek in een live omgeving door het combineren van de muzikale fragmenten, passend binnen de sfeer van de zaal. Voor een muzikant zijn enkelvoudige tonen de bouwstenen, waarmee hij zijn muzikale voordracht vormgeeft. Voor een DJ zijn dat vooral fragmenten, geluidssamples, beats, die vaak al uit meerdere,  rythmisch geordende tonen bestaan. Het gereedschap daarbij bestaat voor een muzikant, ik heb het even niet over zangers, uit akoustische  of elektronische instrumenten, die hij via snaren of toetsen laat klinken. De DJ is tegenwoordig vooral aangewezen op zijn computerscherm, waar hij virtuele knoppen en schuifregelaars bedient. Meestal heeft hij die daarnaast ook nog fysiek tot zijn beschikking. Die elektronische muziek is digitaal, maar betekent dat eveneens dat de instrumenten, die we daarvoor gebruiken zo goed zijn?

 
21 mei 2015

Concertagenda Rotterdam juni 2015

Deze maand ben ik een beetje vroeg met mijn agenda omdat ik op vakantie ga. Het is altijd wel zo dat er nog aankondigingen binnendruppelen als de agenda al geplaatst is, maar nu zal dat nog meer zijn. Het zijn dus alleen de concerten die in Rotterdam plaatsvinden op de wat kleinere podia. Natuurlijk vindt het North Sea Jazzfestival in juni plaats, maar dat is een groot podium en die komt met een aparte uitgave en ook North Sea round town komt met een aparte folder. Je zult deze t.z.t. vinden in de bibliotheek.

 

 
17 mei 2015

Hoe werkt het muzikale geheugen ?

Als een fraai staaltje van buitengewoon muzikaal geheugen voert het Aurora orkest tijdens de Night of the Proms op 2 augustus Beethovens 6e symphonie uit zonder bladmuziek op de lessenaars. Interessante achterliggende vraag daarbij is hoe muzikanten er in slagen dit soort complexe muziekstukken te onthouden. Het  is een van de meest indrukwekkende prestaties van het menselijk brein om schijnbaar moeiteloos steeds maar weer te putten uit de miljoenen muzikale noten, die een muzikant gedurende zijn muzikale leven heeft opgeslagen. Voor wetenschappers een interessant onderzoeksgebied, voor muzikanten die moeten kunnen vertrouwen op hun geheugen af en toe een voedingsbodem voor angst en onzekerheid.

 
13 mei 2015

Haarlem: orgelstad

MüllerorgelVanaf half mei t/m half oktober staat Haarlem in het teken van de orgelmuziek. Misschien een aanleiding om eens een dagje naar deze mooie stad te gaan? Bij Muziekweb liggen folders, maar je kunt natuurlijk ook op de sites van de Grote of St. Bavokerk en de Philharmonie (één concert in mei en één in oktober) kijken wanneer de concerten en excursies plaatsvinden, want dat zijn de twee locaties waar het om draait.

Naast de orgels van de Philharmonie en de Grote of St. Bavokerk, wordt ook het carillon van de Grote Kerk bespeeld. Op open monumentendag (12 september) vinden extra orgelbespelingen plaats en voor gevorderde amateurorganisten is de mogelijkheid om zelf het Müller-orgel te bespelen. Hiervoor moet je je wel opgeven vóór 1 augustus!

 
11 mei 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek mei 2015

Onlangs is de collectie bladmuziek weer aangevuld met nieuwe aansprekende titels, waaronder speciale arrangementen voor meerstemmig vrouwenkoor uit Skandinavie en van liedjes van Max Raabe, succesnummers van cabaretière Claudia de Breij , filmmuziek van de Hunger Games, bladmuziek van Lana del Rey en Ella Henderson, 2 jonge popzangeressen, bladmuziek met cd voor piano om jazz en blues te leren spelen en een bundel met een breed scala aan uitgekiende oefeningen voor contrabas. Een kleine greep hieruit:

 
04 mei 2015

Muziek tijdens de bezetting

Het is lastig voor te stellen wat nu het effect van concrete oorlogsomstandigheden en leven onder een buitenlandse bezettingsmacht zou zijn op muzikale beleving en voorkeur. De eerste wereldoorlog ligt ver weg in het verleden en Nederland was niet direct betrokken bij oorlogshandelingen. Kunstenaars, schrijvers en muzikanten uit de omringende landen maakten soms de verschrikkingen van deze oorlog van nabij mee.

 
30 apr 2015

Concertagenda mei 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia.

 
23 apr 2015

Franse romantiek in Nederland

Houd je ook zo van Franse romantiek? Ga dan dit jaar naar een orgelconcert op een Maarschalkerweerdorgel.

Waarschijnlijk heeft geen enkele orgelmaker een grotere betekenis voor de vaderlandse orgelbouw van rond 1900 gehad, dan Michaël Maarschalkerweerd (geb. in 1838 te Utrecht). De Stichting ‘Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015' wil zorgdragen dat de orgels van Michaël Maarschalkerweerd op de cultuurhistorische en muzikale kaart van Nederland worden gezet én blijven staan. De stichting bestaat uit Philip van den Berg, Paul Houdijk, Cintha de Vreede en Ton Mulder. Michaël heeft 175 orgels gebouwd en ze staan o.a. in de Havenkerk in Schiedam, de Hartebrugkerk in Leiden, het Concertgebouw in Amsterdam, de Maria van Jessekerk in Delft, de O.L.V.-basiliek in Zwolle, de St. Martinuskerk in Sneek, de St. Nicolaasbasiliek in IJsselstein en de St. Catharinakathedraal in Utrecht. Gelukkig heeft Rotterdam er ook een paar en die staan in de St. Lambertuskerk (hoek Hoflaan/Oostzeedijk Beneden) en de St. Hildegardiskerk in het Oude Noorden. De orgels zijn met name geschikt voor de 19e-eeuwse romantische orgelmuziek vanwege de strijkers, de overblazende fluiten en een Frans geïnspireerde intonatie (kleuring). Op Wikipedia vindt je er nog veel meer.

 
20 apr 2015

Apps voor gitaar

(laatst bijgewerkt 4 mei 2015 met Youisican Guitar) Gitaristen van met name populaire muziek kunnen inmiddels ruim putten uit diverse apps voor de gitaar, of het nu om virtueel spelen gaat, muzieknotatie of hulpmiddelen, zoals een stemtool, effectcontroller, een metronoom, akkoordoverzichten, en lessen. De iPad, iPod touch en iPhone lijken zowel qua aantal als in kwaliteit nog even voorop te lopen op de Androidmarkt.  Voor  Androidapparaten zijn steeds meer titels beschikbaar, zoals de Gibson Learn and Master Guitar. (kijk elders op deze blog naar overzicht androidapps voor gitaar)

 
08 apr 2015

Concertagenda (vanaf 10) april 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia.