Artikelen over Muziek maken

03 feb 2016

Het leerorkest als toonbeeld van gelijke kansen voor alle kinderen

Initiatiefnemer van het leerorkest  Marco De Souza had in zijn geboorteland Brazilie gezien wat het bespelen van een muziekinstrument voor kansarme kinderen betekende: erkenning, plezier en geluk. Het bespelen van een instrument en dat ook nog eens in een orkest is in kansarme milieus niet voor de hand liggend, ook niet in de Bijlmer, waar hij als directeur van een muziekcentrum veel kinderen niet naar binnen zag komen.

02 feb 2016

Spelenderwijs noten leren lezen met de game Staff Wars Live

Staff Wars Live is in Amerika een populaire applicatie binnen het muziekonderwijs om kinderen spelenderwijs noten te leren lezen. In de geest van een Star Wars spel schiet je de juiste muzieknoten uit de lucht.  In tegenstelling tot eerdere versies voor desktop en mobiele apparatuur  kun je nu de juiste noot op je muziekinstrument spelen om de noten op je scherm te doen exploderen.

29 jan 2016

Concertagenda februari 2016

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze vierde verdieping of ons Muziekwebplein, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam gegeven worden op de wat kleinere podia, hoewel ik het deze maand ook aangevuld heb met enkele concerten in Capelle a/d IJssel omdat de populaire muziek anders slecht aan bod kwam.

28 jan 2016

Nieuw in de collectie bladmuziek februari 2016

In het nieuwe jaar een kleine greep uit nieuw binnengekomen bladmuziek: van een Nederlands/Engelstalig leerboek voor de Baglama, de Turkse Luit  tot nieuwe eenvoudige speelmuziek voor piano, tips van een zangcoach, koormuziek gecomponeerd op teksten van Sheakespeare, uitgeschreven jazz solos voor contrabas, renaissancemuziek gearrangeerd voor 6 gitaren, bekende songs uit de musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ , de soundtrack uit de nieuwe james Bond film spectre, 'Metal' basgitaarstukken etc.

25 jan 2016

Muziek maken bevordert het empatisch vermogen en houdt je geest op oudere leeftijd scherp

Hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU Erik Scherder, o.a. bekend door zijn colleges bij dwdd over het brein, heeft zich verdiept in het effect van muziek op de hersenen en toont aan,dat muziek beluisteren, en vooral zelf muziek máken enorm bijdraagt aan de ontwikkeling van het empathische vermogen.

19 jan 2016

Streaming bladmuziek via Sheet Music Direct

Twee jaar gelden schreef ik enthousiast over nieuwe digitale interactieve vormen van bladmuziek  zoals aangeboden door webwinkels als Musicnotes  en Sheet Music Direct. Juist de nieuwe mogelijkheden om bijvoorbeeld een song te kunnen transponeren naar een geschikte toonsoort, of het afspelen van de partituur in elk gewild tempo voor o.a. begeleidingsdoeleinden lijkt de markt voor bladmuziek een nieuwe  impuls te hebben gegeven. Sheet Music Direct is nog niet zolang geleden naast het verkopen van interactieve digitale songs onder de naam PASS begonnen met abonnementsdienst voor streaming bladmuziek.

08 jan 2016

Google laat je puzzelen met Beethovenpartituren

De webpagina van Googlezoekmachine blinkt qua presentatie uit in eenvoud. Naast het zoekvenster  vormt  het regelmatig wisselende uiterlijk van het logo het enige speelse element. Dat is soms gelinkt aan een bijzondere gelegenheid zoals onlangs  de 245e verjaardag van Beethoven.   In deze interactieve Doodle, zoals Google dat noemt, kon je al puzzelend klinkende partituren van zijn bekendste werken in elkaar zetten. Bekijk de videodemo en speel deze informatieve Doodle:

06 jan 2016

Concertagenda januari 2016

Allereerst wil ik al mijn lezers een gelukkig en vreedzaam Nieuwjaar toewensen. Ik ben laat met deze agenda, maar dat komt omdat ik een poosje ziek was. Mijn excuses!

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze vierde verdieping of ons Muziekwebplein, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam gegeven worden op de wat kleinere podia, hoewel ik het deze maand ook aangevuld heb met grote podia.

04 jan 2016

Rotterdamse zangeres Annie de Reuver op 98 jarige leeftijd overleden

De Rotterdamse zangeres Annie de Reuver is op 1 januarie op 98 jarige leeftijd overleden.
Zij debuteerde in de jaren dertig bij het populaire dans- en radioorkest The Ramblers. Ook zong ze bij The Skymasters. Haar bekendste nummer is 'Kijk Eens In De Poppetjes Van Mijn Ogen'.

In de jaren zeventig presenteerde De Reuver talentenjachten op televisie. Ze ontdekte onder anderen Pierre Kartner (Vader Abraham), Ben Cramer en de Kermisklanten. In de jaren tachtig produceerde ze nog de hit Kleine Jodeljongen voor Manke Nelis.

Zelf ‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen’ zingen of begeleiden? De bladmuziek van  dit succesnummer tref je aan in de collectie van Bibliotheek Rotterdam of download de bladmuziek gratis via Muziekschatten. Bij Muziekweb kun je terecht voor 17 cd’s, waarop zij te horen is. Deze kun je zowel lenen als beluisteren (in de bibliotheek).

Rein Wolters maakte ter gelegenheid van haar 90e verjaardag een documentaire over haar voor RTV Rijnmond:

23 dec 2015

Snel kerstliedjes kunnen spelen op je gitaar?

Net uit, een stemmige app voor de iPad,iPhone, Guitar learning Christmas Playalongs
(€ 0,89). Hij helpt je om snel kerstliedjes onder de knie te krijgen, voor slaggitaar. Kijk en luister hoe het werkt:

Zie ook elders op deze blog: