Artikelen over Muziek maken

15 apr 2014

Bach’s Matthäus-Passion nergens zo vaak uitgevoerd als in Nederland

Nergens ter wereld staat Pasen zo in het teken van de uitvoering van Bach’s Matthäus-Passion als in Nederland. Er is zelfs een speciale passiemeter in het leven te roepen om het aantal uitvoeringen te turven. En dan gaat het om aantallen van ver over de 100. Die uitvoeringen zijn tevens omgeven door de ruime aandacht in de media, in radio- en tvprogramma’s, kranten. De tvprogramma De Wereld Draait Door wijdde er zelfs een gehele uitzending aan, met de bedoeling op een toegankelijke manier begrip bij te brengen voor dit in vele opzichten gelaagde en muzikaal indrukwekkende muziekwerk, waarin het lijdensverhaal wordt uitgebeeld. De NRC verzamelt voor de speciale Bacheditie lezersanekdotes. Enthousiaste luisteraars benadrukken vooral de emotionele impact, die deze muziek teweeg brengt.
Bekijk hier de uitzending van de DWDD:

 
15 apr 2014

Turkse bladmuziek op de iPad en op internet

In de appstore stuitte ik op een onlangs uitgekomen niet alledaagse verzameling van Turkse bladmuziek. Deze bevat ongeveer 50.000 muziekstukken uit het archief van de TRT, de Turkse Radio en Televisie. Een internetverbinding is niet nodig om deze stukken in PDF- of Png formaat op het scherm van je iPad of iPhone te tonen. De muziek was al beschikbaar via de website Nota Arsivleri   of via de website van de TRT .
Het repertoire varieert van klassieke muziek, kinderliedjes, volks-, feest- en dans- tot religieuze muziek. Modern populair repertoire ontbreekt. Een voorbeeld:

 
08 apr 2014

Interactieve bladmuziek en gitaartabulatuur met Soundslice

Buiten het in huis halen van gitaarboeken kon je tot voor kort voor zelfstudie op internet grofweg via twee kanalen een nummer op gitaar leren spelen: door te zoeken naar bladmuziek of gitaartabulatuur bestanden, of songteksten met bijbehorende akkoordsymbolen en door een gitarist het gezochte nummer op Youtube te zien spelen.
Notenschrift in de vorm van gitaartabulatuur is op gratis sites vaak van dubieuze kwaliteit. Youtube kan heel instructief zijn door de combinatie van audio met visuele uitbeelding van grepen en posities op de hals van de gitaar, maar vraagt in de regel meer geduld van de kijker.

Het computerprogramma Soundslice heeft in 2012 deze twee invalshoeken op een toegankelijke en overzichtelijke manier bij elkaar gebracht.

 
07 apr 2014

Nieuw in de collectie bladmuziek

Even een greep uit de laatste zending nieuwe bladmuziek: een bijzondere uitgave voor (klein) meerstemmig koor met stukken van een Australisch koor, o.a. met didgeridoo effecten en social media jargon, pianomuziek in een mix van klassieke en populaire stijlen, uit film en tvseries:

 

The Australian voices a capella songbook

Bevat: Kalkadunga yurdu William Barton. To an early-flowering almond Gordon Hamilton. Other plans Lisa Young. The keeper Amber Evans…

The Australian voices is een jong vocaal ensemble uit Australië. Ze blinken uit in spatzuivere samenzang. Daarnaast brengen ze eigentijds repertoire waarbij het muzikale entertainmentgehalte erg hoog ligt. In dit album tien van hun succesnummers in een arrangement voor gemengd koor (SATB). Met onder andere The Facebook song: waarbij de sociale-media-taal wordt gezongen (vriendschapsverzoeken, posten, liken, wat ben je nu aan het doen etc) - Kalkadung Yurdu (met gezongen didgeridoo-effecten) en een uitgewerkt arrangement van het 'volkslied van Australië' : Waltzing Matilda. G raad 3-4. 96 blz.

 
07 apr 2014

Earhoof, een speciaal voor de iPad ontwikkeld muziekinstrument

Ik heb eerder speciaal voor de iPad ontwikkelde muziekinstrumenten beschreven, die helemaal zijn ingericht rond de mogelijkheden van het touchscreen en de daarbij behorende vingerbewegingen. Die technieken hebben tevens de weg geeffend voor nieuwe expressiemogelijkheden en speeltechnieken. Earhoof is weer zo’n instrument, dat een krachtige sound genereert in combinatie met een innovatief ritmisch playback mechanisme. Vingerbewegingen op het touchscreen brengen gevarieerde complexe in elkaar overvloeiende ritmische patronen voort  in combinatie met sounds vanuit een interne sequencer.  Bekijk de specificaties op de website van uitgever Piscada  en in de iTunes Store , maar kijk en luister vooral naar de volgende videodemo:

 
02 apr 2014

Een televisieinterview als een geïmproviseerd muzikaal duet

Eens wat anders dan een standaard televisie-interview met een muzikant. Amerikaanse interviewer Jimmy Fallon gaat een geïmproviseerd duet aan met popster Billy Joel, een soort kleine “do-wop, jam sessie”. Hij gebruikt daarbij een handige app genaamd Loopy HD.

 
27 mrt 2014

Bladmuziek uit de bibliotheek of via internet?

Elke muzikant is wel eens op zoek naar bladmuziek, of het nu voor jezelf is of voor een koor of ensemble waar je deel van uitmaakt. Op Twitter zie ik als muziekbibliothecaris bij Bibliotheek Rotterdam ook geregeld vragen langskomen naar bladmuziek. Ik proef daarbij ook de begrijpelijke wens die kant-en-klaar digitaal en het liefst gratis aangeleverd te krijgen. Niet vreemd gezien wat er over het algemeen al dan niet legaal “gratis” wordt aangeboden via internet aan informatie, bestanden, films en diensten. Deze gerichtheid op internet,  die ik proef , bij het zoeken naar bladmuziek lijkt vaak het enorme aanbod aan bladmuziek van de gezamenlijke bibliotheken in de schaduw te stellen. Onlangs hield ik een lezing voor een groep muziekdocenten over de dienstverlening rond bladmuziek door de gezamenlijke bibliotheken en over digitale vormen van bladmuziek en instructieve tools zoals ik hier al jaren op deze blog over publiceer. Het viel me daarbij op hoe weinig deze professionals bekend waren met de vaak speciale collectieonderdelen, zoals bladmuziek voor big band en saxofoonensembles. Ook de mogelijkheid om vanuit huis met je bibliotheekkaart via Zoek & Boek online bladmuziek te bestellen bleek een onbekend fenomeen. Met wat meer pr valt dus wel wat te winnen. Waar onderscheidt het aanbod van internet zich nu van dat van de bibliotheken?

 
26 mrt 2014

Drummen zonder arm

De grote angst van veel muzikanten: lichamelijk letsel oplopen, met name aan je handen,  waardoor je niet meer in staat bent je instrument te bespelen. Voor drummers hoeft dat niet in alle gevallen meer een beletsel te zijn. Jason Barnes verloor zijn onderarm door elektrocutie en kreeg van de technische universiteit van Georgia Tech een dubbele drumprothese . Eén daarvan improviseert op eigen houtje.

 

 
11 mrt 2014

Stel je eigen videoclip samen met Incredibox

Drag en drop je eigen song bij elkaar op Incredibox. Maak gebruik van verschillende beats, effecten en melodieën. Kijk en luister op Youtube naar diverse creaties:

 

 
10 mrt 2014

Stilte componeren à la John Cage met de app 4’33

Bijzonder dat de nalatenschap, cq compositietechniek  van John Cage (1912-1992) levend wordt gehouden met apps, die het voor ieder mogelijk maken in de voetsporen van deze bijzondere avantgardistische componist te treden. In een eerdere blog maakte ik melding van de app John cage piano over zijn geprepareerde  piano, waarmee je à la Cage op een onconventionele manier klanken uit een virtuele vleugel kunt halen.  Nu is er een app, 4’33, genoemd naar het gelijknamige muziekstuk, waarmee je zelf aan de slag kunt om ‘stilte’ te componeren.