Oudste bladmuziek van het lied Happy Birthday gevonden

03 sep 2015

Bijna iedereen is op zijn verjaardag wel eens toegezongen met “Happy birthday to You”. Niemand wist tot nu toe waar dit lied vandaan kwam. Met de vondst van een meer dan honderd jaar oud manuscript is daar nu een antwoord op gekomen. James Procell, hoofd van de bibliotheek van de Universiteit van Louisville vond de handgeschreven bladmuziek bij het doornemen van een nog ongecatalogiseerde order met losse documenten. Het maakt onder de titel "Good Morning to All," deel uit van een bundel met ongeveer 30 kinderliedjes getiteld ‘Song stories for kindergarten’ (Liedverhalen voor de kleuterschool). Hoewel de eerste pagina van het lied ontbreekt en de melodie licht afwijkt van de melodie die wij kennen is de overeenkomst onmiskenbaar. Wellicht is de melodie eerder vastgelegd in bladmuziek, maar dit is voorlopig de oudst bekende versie. Vast staat dat het lied in deze oorspronkelijke vorm geschreven is door een zekere Mildred Hill, een inwoner van Louisville samen met haar zus Patty.

Dit heeft in America direct voor auteursrechtelijke reuring gezorgd.

De rechten lagen tot nu toe bij Warner studio, dat met dit lied jaarlijks miljoenen verdiende. Wie dit liedje op welke manier maar ook openbaar maakte, als achtergrondmuziek bij een film of op een ansichtkaart etc.  kon een fikse rekening verwachten. Dat overkwam ook de Amerikaanse documentairemaker Jennifer Nelson, die een documentaire over dit wereldberoemde lied maakte. Samen met een groep kunstenaars heeft zij nu een rechtszaak aangespannen tegen Warner studio. De ontdekking van het manuscript komt de kunstenaars goed van pas. Het bewijst volgens hen dat het in in 1938 geregistreerde copyright niets waard is. Volgens een wet uit 1998 is alles wat voor 1923 is gepubliceerd, eigendom van het publieke domein.

Lees meer op de website van New York Daily News en de Volkskrant en bekijk daar de afbeelding van het manuscript.

Bladmuziek te leen in Bibliotheek Rotterdam:

Happy birthday medley : featuring Happy birthday to you!, For he's (She's) a jolly good fellow, and Happy days are here again : arr. by Larry Kerchner. Voor gemend koor en piano