Nieuw in de collectie bladmuziek december 2014

03 dec 2014

Weer even een greep uit de laatste aanwinsten bladmuziek: een bundel Argentijnse tangomuziek voor accordeon, klasieke muziek voor viool, pianomuziek voor 6 handen, oefeningen, gitaarlicks voor veschillende populaire genres als metal, blues, funk etc. en oefeningen voor meerstemmig inzingen:

Harmonisch inzingen door Tijs Krammer

Veel dirigenten laten een koor eenstemmig inzingen. Begrijpelijk, het inzingen moet niet te moeilijk zijn en liefst niet van blad. Maar bij harmonisch (meerstemmig) inzingen zijn de zangers meer geneigd om echt naar elkaar te luisteren. In dit boek staan eenvoudige melodieën die gemakkelijk meerstemmig zijn te maken, bijvoorbeeld door er een canon van te maken of in parallel te zingen. Verdere verfijning is aangegeven in de verschillende hoofdstukken die als titel bijvoorbeeld hebben 'Om de beurt' (oefeningen met arpeggio’s) – 'Dicht op elkaar'(oefeningen met dissonerende secundes) – 'Springen' (oefeningen met intervallen). Van auteur Tijs Krammer verschenen eerder al verschillende kooruitgaven, waaronder Meerstemmig inzingen*. Dit boekje Harmonisch inzingen sluit hier op aan maar is nadrukkelijker gericht op het inzingen zonder bladmuziek in korte oefeningen. Eigentijdse aanpak voor eigentijdse koren. Vanaf graad 2.

Solo for 3 : Klaviermusik für 6 Hände door manfrd Schmitz

Drie stukken voor piano zes handen van de oude Duitse rot in het vak Manfred Schmitz (1939). Veel van zijn door jazz beïnvloedde muziek is tot het ijzeren repertoire van de educatieve muziek voor piano gaan behoren. In Duitsland zeker, maar ook ver daarbuiten. In dit album Rixie-dixie - I got Rhythm en Romatische Epidsode. De drie partijen zijn onder elkaar genoteerd (twee systemen per bladzijde). Je mag dus lekker tegen elkaar aankruipen aan de piano om alles goed te kunnen lezen. Deze stukken komen uit het repertoire van een populair pianotrio: Some handsome hands. Drie jonge meisjes die het pianospelen een entertainende component meegeven. Graad 2-3.

41 tango's, zambas, milongas, chacareras en andere volksmuziek uit Argentinië in een arrangement voor accordeon. 'De tango is de eerste glimlach wanneer je op de kant klimt, nadat je een zee van tranen bent doorgezwommen', zo citeerde Carel Kraayenhof eens een Argentijn. In dit album ruim aandacht voor de tango, maar ook voor de pre-koloniale volksmuziek, de muziek uit de tijd van de Spanjaarden en de muziek die onstond toen de immigranten uit Europa hun cultuur meebrachten. Met akkoordsymbolen, niet alleen voor de bassen maar ook voor een eventueel meespelend instrument. De goed klinkende voorbeeld-cd (met authentiek klinkende begeleidingen) biedt geen meespeelmogelijkheden. Mooie bundel met veel achtergrondinformatie over de verschillende stijlen. Graad 3.

Leren soleren, jammen en improviseren in verschillende stijlen, dat is de opzet van deze uitgave voor bespelers van de elektrische gitaar. In zes hoofdstukken komen de volgende stijlen aan bod: blues – country – funk – jazz – metal en rock. Voor elk wat wils. Er zijn speciaal voor dit boek geschreven ‘songs’ met titels die al in de juiste richting wijzen. Een akkoordenschema in de betreffende stijl met daarbij de te gebruiken toonladders in diagrammen en drie voorbeeldlicks om je op gang te helpen. Ook met tips om het meeste uit de geïmproviseerde solo te halen. Met de unieke code in het boek kun je via de site van de uitgever de muziek downloaden of streamen, waarna je mee kunt gaan spelen. Graad 2-4.

20th century Italian composers voor viool en piano

Overzicht van de klassieke Italiaanse muziek voor viool en piano uit de twintigste eeuw. Allemaal afkomstig uit de catalogus van Casa Ricordi, de grootste muziekuitgeverij van Italië. Helemaal representatief is de selectie dus niet. De selectie bevat bekende en minder bekende werken van bekende en minder bekende componisten. Met onder andere Czárdás (Monti) - Madrigale (Simonetti) - Tre canti (Pizzetti) en Tre Vocalizzi (Castelnuovo-Tedesco). De introductie is in het Italiaans en in het Engels. De kwaliteit van het notenbeeld varieert van redelijk tot goed. Het wisselt omdat de oorspronkelijke zetsels zijn gereproduceerd. Graad 3-4.

The violin collection door Ludovico Einaudi voor viool en piano

De composities van Einaudi zijn mooi melodieus voor viool en piano uitgewerkt. Want wie wil er nou niet zelf Einaudi spelen. In totaal acht composities, uit de periode 2004-2012. Met o.a. Una mattina, een van de stukken waarmee de pianist internationaal doorbrak en Sarabande uit 2012. Met download-kaartje om op de website van de uitgever in te loggen voor gratis meespeeltracks. Eenvoudige moeilijkheidsgraad. Partituur en losse partij Graad 2

Kijk voor meer bladmuziek uit de collectie van bijna 50.000 banden klasiiek, populair , studie etc in de catalogus van bibliotheek Rotterdam