Newzik, een allround app voor het lezen van bladmuziek

20 jul 2016

In mijn onlangs  op de IAML conferentie gehouden presentatie over het gebruik van apps ter ondersteuning van de muziekpraktijk maakte ik voor wat betreft readers voor bladmuziek nog een strikt onderscheid tussen apps voor het lezen statische, grafische partituren, vooral in PDF formaat en apps afgestemd op meer interactieve formaten, bijvoorbeeld bladmuziek in Music XML. Newzik is de eerste app die beide formaten ondersteunt,waarbij je nu te allen tijden aantekeningen kunt maken in de partituur, wat voorheen alleen was voorbehouden aan bladmuziek in PDF.

Behalve bladmuziek lezen, kun je in deze app ook zelf song- of liedteksten met akkoordaanduidingen maken (zie afbeelding beneden).  Daarnaast kun je zelf aangemaakte setlists delen met andere bezitters van Newzik. Ook kun je via 'Band Mode', dat iPads en iPhones draaloos met elkaar verbindt, het omslaan van pagina’s en het wisselen van stukken gelijktijdig laten plaatsvinden.  Ook kun je bijvoorbeeld Youtubefilmpjes importeren en tegelijk presenteren met het notenbeeld en deze gezamenlijke presentatie ook opslaan. Uiteraard kun je partituren in Music XML formaat ook makkelijk transponeren en afspelen in elk gewenst tempo. Ook bladzijden omslaan via een bluetooth voetpedaal is mogelijk, maar dat is bij andere bladmuziekapps vaak ook mogelijk.

De app is op zich gratis. Daarvoor kun je maximaal 30 stukken opslaan. Wil je onbeperkt muziekstukken opslaan , dan betaal je eenmalig €19,99. Voor het gebruik van Band Mode om handelingen als het gezamenlijk omslaan van bladzijden te bewerkstelligen  betaal je een maandelijks bedrag . Bekijk de videodemo:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.