Muzikale ideeën vastleggen met de app Composer’s Sketchpad

30 mrt 2016

Met de komst van de computer en met name ook de tablets is men gaan nadenken over nieuwe vormen van het noteren van muziek die zowel aansluiten op de digitale functionaliteiten als op het gebruiksgemak voor componisten in spe die niet of weinig op de hoogte zijn van de traditionele muzieknotatie.  Composer's Sketchpad is een app waarin het componeren min of meer als een interactief kunstzinnig proces gezien wordt.

Tijdens het componeren is het alsof je aan het schilderen bent” aldus de maker Baboulevitch. Met je vinger of stylus trek je lijnen over het digitale canvas om tonen vast te leggen en te laten klinken. Een omhoog lopende lijn wordt ook vertaald in een stijgende toonhoogte. De keuze uit beschikbare instrumenten is zeer ruim. Je herkent de instrumenten aan de kleur van de lijnen. Je kunt op ieder moment, cq plek invallen en zowel complexe polyritmische als vreemde microtonale structuren aanbrengen. Alle playback en andere bewerkingsknoppen zitten in de buurt.

Sketchpad is ontworpen om het proces van componeren intuitief en direct te kunnen laten verlopen.  Je kunt er volgens de maker zowel een eenvoudig deuntje mee vastleggen als complexe symfonieen.

Hoewel de app geschikt is voor alle leeftijden won de app onlangs de Children's Technology Review 'uitgeverskeuze' prijs. Bekijk de korte videodemo:

Ga naar de iTunes store om de app te downloaden.

Lees elders op deze blog:

Verder:

  • Artikulator: Muziek maken door met je vingers lijnen te trekken over het iPad scherm
  • Singing fingers maakt optimaal gebruik van de iPadmogeljkheden in de combinatie van schilderen en muziek maken, gratis
  • Yonac miniSynth Pro: analoge synthesizer
  • MorphWiz: speciaal voor de iPad ontworpen digitaal muziekinstrument.
  • Met de gratis app Musyckun je door het (ver)plaatsen van figuren op een intuitieve manier muziek creeren. Vergelijkbaar met Sound Prismen Visuamusio
 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.