Artikelen over Muziek maken

22 nov 2014

Muziek maken goed voor langetermijngeheugen

Het maken van muziek lijkt de werking van het lange termijngeheugen te verbeteren. Mensen zijn bij meer dan 15 jaar muziekles beter in staat  woordjes en afbeeldingen te onthouden dan niet-muzikale mensen.

19 nov 2014

Celliste speelt duet met haar hersengolven

Celliste Katinka Kleijn is een soort cyborg. Met behulp van een EEG die haar hersengolven omzet in geluid, kan zij een duet met zichzelf spelen. Door meditatieoefeniningen is zij in staat de geluiden te sturen, die haar hersenen voortbrengen.

17 nov 2014

Gemakkelijk bladmuziek overzetten op je iPad

Regelmatig vestig ik in mijn blogartikelen de aandacht op toepassingen die iets van doen hebben met het plaatsen en lezen van bladmuziek op een iPad, iPhone, tablet of smartphone. Het meest gebruikte formaat voor digitale bladmuziek is PDF.  Daarbij heb ik in een speciaal artikel ook uitgelegd hoe je op een printer in een vestiging van  Bibliotheek Rotterdam een pdf document maakt van een stuk fysieke bladmuziek om die vervolgens in een speciale app op je mobiele device zichtbaar te maken.

Voor bezitters van een iPhone is het nog eenvoudiger bladmuziek te scannen en dat in een voor bladmuziek bestemde app als Forescore op het grotere scherm van je iPad zichtbaar te maken. Hoe gaat dit in zijn werk?

Bladmuziek van Sinterklaasliedjes in boogie & jazz stijl

Net bekomen van de commotie rond Zwarte Piet  verschijnt er een bladmuziekbundel met Sinterklaasliedjes in boogie & jazz stijl ! Wordt dit de definitieve nekslag voor het eeuwenlang gekoesterde kinderfeest? Het doorbreekt wel op een frisse manier het traditionele patroon van keurig vertolkte liedjes. De bladmuziek is voor de iPad uitgebracht in de vorm van een iBook voor zowel piano 4 als 2 handen. Je kunt bij de piano 4 handenversie de audio van de partijen apart of tegelijkertijd beluisteren, eventueel om mee te spelen. Sinterklaas is nog niet aangemeerd, dus nog voldoende tijd om de stukken in te studeren. De arrangementen zijn van Richard van Rijswijk. Ga naar iTunes voor het downloaden van het iBook.

17 nov 2014

Een lachsalvo weergegeven in bladmuziek

Heb je misschien wel eens het gevoel dat als je aan het lachen bent je tegelijkertijd ook muziek maakt? Dit filmpje laat zien hoe dat in notenschrift eruit ziet:

17 nov 2014

Verband aangetoond tussen ritmische en grammaticale vaardigheden

Een onlangs gehouden Amerikaans onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen grammaticale vaardigheden en het vermogen om muzikale ritmes te onderscheiden. Reyna Gordon, onderzoekster aan de Amerikaanse Vanderbilt University kijkt naar de mogelijkheden om muzikale opvoeding in te zetten voor de verbetering van grammaticale vaardigheden. Daarvoor liet ze 25 kinderen van zes jaar oud een aantal tests maken in het herkennen van ritmes.

03 nov 2014

Verloren gewaand muziekstuk van Mendelssohn teruggevonden

Enige tijd geleden dook er een verloren gewaand muziekstuk op voor altstem en piano van de Duitse componist Felix Mendelssohn op. In de vorm van een handgeschreven stuk bladmuziek (zie afb) want geluidsopnamen waren er gedurende zijn leven begin 19e eeuw uiteraard niet.

27 okt 2014

Nieuw in de collectie bladmuziek oktober 2014

Er ligt weer een gevarieerd aanbod van nieuwe bladmuziek op de planken van de Centrale vestiging van Bibliotheek Rotterdam, o.a.: de lang verwachte bundel met het volledige repertoire van Ramses Shaffy, bijzondere bundels met Molukse en Japanse liedjes, accordeonmuziekvan de Zwitserse clown Grock, zangoefeningen speciaal voor kinderen, vastgelegede improvisaties van de trompettist Ibrahim maloef, die westerse en Arabische muziek op een eigen manier weet te mixen, bundels filmmuziek, muziek van de videogame Journey. Bekijk onderstaande lijst:

17 okt 2014

Eindelijk een tablet groot genoeg voor bladmuziek?

Bladmuziek lezen op je iPad of tablet? Qua beeldschermformaat blijft het voor veel muzikanten niet echt lekker lezen, ondanks allerlei digitale blader- en vergrotingstechnieken. Grote platte handzame tablets, en dan denk ja aan 22 inch formaten, willen maar niet op de markt verschijnen. Niet alleen voor bladmuziek maar ook voor meer uitgebreide applicaties bijvoorbeeld op medisch of grafisch vlak zou een groot scherm een welkome aanvulling zijn op het tabletaanbod. Niet de grote producenten als Samsung en Apple, maar een ingenieur ontwikkelde een 22 inch scherm helemaal toegesneden op het gangbare bladmuziekformaat.

13 okt 2014

Apps herkennen akkoorden in audiofiles

Om een populair muziekstuk instrumentaal uit te kunnen voeren heeft menig gitarist of pianist genoeg aan melodie en onderliggende akkoorden. Bij begeleiding van een song zijn de bijbehorende akkoorden vaak al voldoende. Op internet zijn genoeg songteksten te vinden met akkoordaanduidingen. De betrouwbaarheid daarvan laat nog wel eens te wensen over. In een eerder artikel kun je lezen wat akkoorden zijn, hoe ze een harmonisch verloop bepalen en waarom ze zo’n belangrijk onderdeel vormen van westerse populaire en klassieke muziek.