Artikelen over Muziek maken

29 jul 2015

Met duizend zangers samen zingen ‘tegen streaming’

Musiceren, zingen in een live situatie is met de komst van grammofoonplaten, radio,tv, dvd’s, cd’s, Youtube en iTunes voor luisteraars in een heel ander daglicht komen te staan. Je kunt je nog nauwelijks voorstellen dat je zo’n honderd jaar geleden als muziekluisteraar aangewezen was op concertzalen, uitgaanscentra of op de piano of harmonium thuis, waar muziek aleen live werd uitgevoerd. Of je het nu alleen, samen met anderen of in aanwezigheid van toehoorders doet, zelf muziek maken kan nog steeds een extra dimensie geven aan je eigen persoonlijkheid en je creëert daarmee ook een speciale band met de eventuele toehoorder of met degene met wie je samenspeelt .

23 jul 2015

Muziekles op middelbare school bevordert taalvaardigheid

Het tienerbrein is voor het aanleren van een nieuwe taal indirect gebaat bij het volgen van muzieklessen . Muziekles zorgt ervoor dat leerlingen gevoeliger worden voor details en structuur in geluid en muziek. Onderzoek, waarbij drie jaar lang leerlingen werden gevolgd, wijst uit, dat het vermogen om een nieuwe taal te leren bij de kinderen, die muzieklessen hadden gevolgd groter was dan bij kinderen die in dezelfde tijd fitnesslessen bijwoonden.

22 jul 2015

Een speeldoos als inspiratiebron voor Puccini’s ‘Butterfly’

Het luistert bijna als een spannend boek, de ontdekking van een niet voor de hand liggende  oorsprong van Puccini’sMadama Butterfly’ uit 1904. Men ging er steeds van uit dat de belangrijkste melodieën alleen terug te voeren waren op Japanse muzikale bronnen. Het lag ook voor de hand in die richting te denken. De opera speelt zich ook af in Japan. Bij een bezoek met familie aan het Morrismuseum in Morristown (New Jersey), een museum voor speeldozen en mechanische instrumenten deed de Amerikaanse musicoloog W. Anthony Sheppard  een verrassende ontdekking.

08 jul 2015

Hardloop-app van Spotify past de muziek aan op het tempo van de sporter

DJ Tiësto heeft exlusieve muziek gecomponeerd voor Spotify Running , de hardloop-app van Spotify. Die app past de muziek aan op het tempo van de sporter. Volgens Spotify gaat dat verder dan 'beat strechting', de compositie zou zich echt aanpassen terwijl je loopt. De dienst is later dit jaar ook te gebruiken via een app van Nike en het populaire hardloophulpje RunKeeper. Bekijk de videodemo:

07 jul 2015

Wat kan ik als muzikant of muziekdocent met de Apple watch?

Na de iPhone en iPad is het digitale horloge, de Apple watch de nog betrekkelijke nieuwe gadget van Apple. Deze blog staat vol met muzikale toepassingen voor iPhone en iPad, maar wat kun je als muzikant met de Apple watch?

30 jun 2015

Concertagenda juli 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia. De concerten in het kader van North Sea round town, heb ik helaas niet op kunnen nemen. Dat werd echt te veel. Kijk hiervoor op hun eigen site.

15 jun 2015

Nieuw in tijdschriften over muziek

In Bibliotheek Rotterdam kan je als muzikant of alleen muziekliefhebber terecht niet alleen voor muziekcd’s/dvd’s, bladmuziek en boeken, maar ook voor een brede collectie tijdschriften over muziek. Je vindt hier tijdschriften, die je in de doorsnee winkel niet zo snel aantreft. En de informatie gaat vaak net wat verder dan wat je op internet aantreft. Een zo’n tijdschrift is Bandcoach. Het tijdschrift Bandcoach beidt veel praktische informatie voor bandmuzikanten.
In het laatste nummer, nr. 31 juni/juli/augustus tref je deze artikelen aan:

15 jun 2015

Zang op hoog niveau: de countertenor

Een lied dat je ontroert en troost. Als een stem dit kan bewerkstelligen is er sprake van een uitzonderlijk talent. Dit was voor mij de reden dit keer geen film- of leestip te geven maar een luistertip. In het recente nummer van het muziektijdschrift Vocaal staat een interessant artikel over Oscar Verhaar, een jonge aanstormende countertenor van 28 jaar. Ooit zong hij in het Rotterdams Jongenskoor olv dirigent Geert van den Dungen, zijn latere zangcoach.

In de documentaire De stem van de meester (2013) van Hester Overmans wordt de ontwikkeling van Oscar mooi in beeld gebracht. Dankzij Geert zingt Oscar als solist in talloze uitvoeringen van de Matthäus- en Johannes-Passies, in zowel binnen- als buitenland en een succesvolle carrière in de muziek lijkt in het verschiet.

10 jun 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek juni 2015

Een kleine greep uit de aanwinsten bladmuziek, die je kunt lenen bij Bibliotheek Rotterdam: de mogelijkheden van de pianotechniek verkennen in de traditie van Chopin: 'Piano etudes'  van minimal music componist Philip Glass. Verder een prikkelende verzameling kinderliedjes uit heel Europa, voor de meer gevorderde jazzpianist een Aebersoldboek met aanwijzingen voor akkoordopeenvolgingen, Keltische muziek voor klein ensemble, 'standards' voor strijkkwartet, stukjes pianomuziek uit de game The legend of Zelda™ : spirit tracks,  speelbare filmmuziek voor piano, postuum uitgebrachte muziek van Michael Jackson, uitdagende bundels educatieve pianomuziek van Jane Amstrong en Turkse muziek voor strijkkwartet. Bekijk onderstaande lijst!

10 jun 2015

Jazzelementen in klassieke muziek begin 20e eeuw

Het waren begin vorige eeuw met name in Frankrijk woonachtige componisten, die zich als eersten af en toe lieten inspireren door music hall muziek, ragtime (met zijn syncopen), andere dansvormen uit de late 19e eeuw als voorlopers van de jazz, die pas rond de jaren 20 ontstond : Debussy in een paar van zijn pianowerken, Ravel in zijn 2e vioolsonate, Milhaud in La Creation du monde" en Strawinsky o.a in zijn Ebony Concert.