Artikelen over Muziek maken

26 mrt 2015

Bach’s Matthäus-Passion voor kinderen

Nergens ter wereld staat Pasen zo in het teken van de uitvoering van Bach’s Matthäus-Passion als in Nederland. Vraag is hoe lang deze traditie nog gedragen wordt door het huidige publiek en uitvoerenden, gezien de toenemende vergrijzing.  De jongere generatie bestaat bij uitvoeringen vaak uit de al dan niet enthousiaste aanhang  van zangers en instrumentalisten.

Dit gegeven en ook de afnemende rol van muziek in het onderwijs heeft op diverse plaatsen in Nederland initiatieven doen ontstaan om kinderen op een actieve manier kennis te laten maken met de  Matthäus-Passion. 

 
25 mrt 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek maart 2015

Deze maand is er weer een uiteenlopende reeks nieuwe bladmuziekbundels toegevoegd aan de collectie bladmuziek (totaal 48.000 stuks) : eenvoudige arrangementen voor klein variabel ensemble met onder andere het succesnummer 'Happy', een boek met uitgebreide overzichten van gitaarakkoorden, klassiekers van Count Basie voor piano, over jazzimprovisatie, jazzy getinte Japanse muziek voor 2 piano's 8 handen, nieuwe songbooks van Paul McCartney , Bruce springsteen, One Direction, klassieke pianovirtuoos Lang Lang met een heel eigen methode om kinderen piano te leren spelen, Zuid Amerikaanse en oudkerkelijk getinte koorwerken, en songs voor kinderen.

 
18 mrt 2015

Close harmony

 Samenzang is van alle tijden en van alle volkeren. Alleen mannen, alleen vrouwen of gemengd, klassieke muziek, volksmuziek, populair.   
We spreken van close harmony als de muzikale lijnen van meerdere zangers dicht tegen elkaar zitten. Daardoor ontstaat binnen de samenklank een speciale rijkdom aan klank en kleuren. Het zingen van deze vorm van muziek is een uitdaging door de grote verantwoordelijkheid die elke stem heeft binnen het lied en binnen de groep.

 
16 mrt 2015

Is vioolspelen goed voor het kinderbrein?

Kinderen, die viool  of piano studeren kunnen zich beter concentreren, hebben hun emoties meer onder controle en zijn  minder angstig. Dat wijst een Amerikaans onderzoek van de afdeling kinderpsychiatrie aan de Universiteit van Vermont uit.

 
15 mrt 2015

Oplichtende toetsen helpen je op weg in je pianospel

Voor het leren bespelen van een muziekstuk ben je als beginnend pianist meestal aangewezen op muziekschrift, dat op zijn minst aangeeft op welk moment je welke toets moet indrukken. Met de huidige stand van techniek kun je dat een piano zelf laten doen door deze op het juiste moment de juiste toetsen te doen oplichten, zo laat de  “The Illuminating Piano” zien.

 
07 mrt 2015

Tegelijkertijd boetseren en muziek maken met de Virtual Reality-bril

Terwijl de ontwikkeling van Google Glass stil lijkt te liggen, staat de VR(Virtual Reality)-bril ineens volop in de belangstelling. Is de Google Glass bedoeld voor gebruik op straat, een bril waarmee je o.a. extra informatie kunt oproepen over wat je ziet, de Virtual Reality-bril ziet er meer uit als een duikbril, waarmee je  volledig in een andere, driedimensionale wereld stapt. Het draaien van je hoofd doet tegelijkertijd je overeenkomstige blikveld veranderen. Het evenwichtsorgaan van Matthijs van Nieuwkerk raakte in "De wereld Draait Door" onlangs ontregeld bij een demonstratie van een ritje in een virtuele achtbaan. De Oculus Rift VR-bril is één van de eerste onlangs op de markt gebrachte, voor iedereen betaalbare brillen. De techniek achter deze bril zal ook  in de kunst en muziek voor nieuwe uitingsvormen, perspectieven en concepten zorgen.  
Wat zijn de eerste toepassingen op dit gebied?

 
04 mrt 2015

Tempo in de muziek

Bij het inzetten van een bestaand muziekstuk zul je je als muzikant altijd wel bewust of onbewust even afvragen ‘hoe snel ga ik dit stuk spelen of zingen ?’ Begin je samen met andere muzikanten, dan ontkom je er niet aan dat iemand het gewenste tempo vooraf even aangeeft. Het tempo van een bepaald muziekstuk ligt niet altijd vast, hoeft ook niet vast te liggen, zolang het tempo maar ten dienste staat van de zeggingskracht. Jazzstandards in de uitvoering door diverse artiesten, met name instrumentalisten, vertonen misschien nog wel de meest uiteenlopende opvattingen qua tempo, waarbij die verschilllen vaak ook gekoppeld zijn aan uitvoeringen in de stijl van bijvoorbeeld een ballad, latin- of swingnummer.

 
18 feb 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek februari 2015 (2)

Nieuw op de planken: diverse bundels bladmuziek voor piano, van 'new age' tot 'Satie-achtige' muziek, een aantal songbooks voor zang piano (met akkoorden), onder andere van het nieuwe album van Sting, en volksmuziek, waaronder Skandinavische vioolmuziek, en een leermethode voor de Darbuka, een trommel, die vooral in het midden-oosten voorkomt en nieuwe zangoefeningen.

 
15 feb 2015

Componeren in de stijl van de oude meesters

Je een persoonlijke stijl eigen maken in het componeren van muziek. Meestal laat je je eerst inspireren door bestaande muziek. Dat deden ook de klassieke componisten. Bij Beethoven hoor je in de vroege werken nog de stem van Haydn. Arnold Schönberg eerste composities ademden nog duidelijk de sfeer van Brahms en Wagner, voordat hij zich wijdde aan een geheel eigen revolutionaire a-tonale stijl (12 toons muziek). Er zijn ook componisten, die soms bewúst teruggrijpen naar de oude meesters:

Peter van Anrooy, bekend van de Piet Hein Rhapsodie , schreef midden vorige eeuw een reeks variaties voor piano op de melodie van het volksliedje ' Aan de oever van de snelle Vliet ' in de stijl van Bach, Handel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Clementie, Kuhlau, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Chopin, Gounod, Rossini, Bizet, Lalo, en Joh. Strauss.
Luister hier naar het thema:

 
07 feb 2015

Een revolutionaire manier om muziek te voorzien van aantekeningen en commentaar

Met het introductie van de iPad en andere tablets verschenen al snel toepassingen ter ondersteuning van de aktieve muziekbeoefening: apps voor het maken, bewerken en tonen van bladmuziek, om muziek te componeren, te leren, te oefenen , instrumenten te stemmen,  apps om al dan niet realtime muziek te maken, met gedigitaliseerde bestaande en ook op het aanraakscherm afgestemde instrumenten, als dj instrumentarium etc. Internet maakte het daarbij mogelijk om op afstand samen te werken aan muziekprojecten. Ook voor het analyseren, het uitleggen van muziekwerken verschenen applicaties, helemaal afgestemd op de technische mogelijkheden van het aanraakscherm.  Een mooi voorbeeld daarvan vind ik nog steeds de apps van Touchpress waaronder Beethoven’s 9th Symphony. Ik had de laatste tijd het gevoel dat het ontwikkelen van nieuwe toepassingen wat stil kwam te liggen, toen ik stuitte op een onlangs verschenen app, waarmee je een muzieknummer in de verschijningsvorm van een geluidsspoor op detailniveau kunt voorzien van allerhande soorten aantekeningen en commentaar. En dan heb ik het over Notetracks.