Artikelen over Muziek maken

30 jun 2015

Concertagenda juli 2015

Heb je een concert aangekondigd gezien op onze 4e verdieping, maar weet je niet meer hoe laat of waar het is? Kijk dan op deze concertagenda. Hierop staan alleen concerten die in Rotterdam plaats vinden op de meestal wat kleinere podia. De concerten in het kader van North Sea round town, heb ik helaas niet op kunnen nemen. Dat werd echt te veel. Kijk hiervoor op hun eigen site.

 

 
15 jun 2015

Nieuw in tijdschriften over muziek

In Bibliotheek Rotterdam kan je als muzikant of alleen muziekliefhebber terecht niet alleen voor muziekcd’s/dvd’s, bladmuziek en boeken, maar ook voor een brede collectie tijdschriften over muziek. Je vindt hier tijdschriften, die je in de doorsnee winkel niet zo snel aantreft. En de informatie gaat vaak net wat verder dan wat je op internet aantreft. Een zo’n tijdschrift is Bandcoach. Het tijdschrift Bandcoach beidt veel praktische informatie voor bandmuzikanten.
In het laatste nummer, nr. 31 juni/juli/augustus tref je deze artikelen aan:

 
15 jun 2015

Zang op hoog niveau: de countertenor

Een lied dat je ontroert en troost. Als een stem dit kan bewerkstelligen is er sprake van een uitzonderlijk talent. Dit was voor mij de reden dit keer geen film- of leestip te geven maar een luistertip. In het recente nummer van het muziektijdschrift Vocaal staat een interessant artikel over Oscar Verhaar, een jonge aanstormende countertenor van 28 jaar. Ooit zong hij in het Rotterdams Jongenskoor olv dirigent Geert van den Dungen, zijn latere zangcoach.

In de documentaire De stem van de meester (2013) van Hester Overmans wordt de ontwikkeling van Oscar mooi in beeld gebracht. Dankzij Geert zingt Oscar als solist in talloze uitvoeringen van de Matthäus- en Johannes-Passies, in zowel binnen- als buitenland en een succesvolle carrière in de muziek lijkt in het verschiet.

 
10 jun 2015

Nieuw in de collectie bladmuziek juni 2015

Een kleine greep uit de aanwinsten bladmuziek, die je kunt lenen bij Bibliotheek Rotterdam: de mogelijkheden van de pianotechniek verkennen in de traditie van Chopin: 'Piano etudes'  van minimal music componist Philip Glass. Verder een prikkelende verzameling kinderliedjes uit heel Europa, voor de meer gevorderde jazzpianist een Aebersoldboek met aanwijzingen voor akkoordopeenvolgingen, Keltische muziek voor klein ensemble, 'standards' voor strijkkwartet, stukjes pianomuziek uit de game The legend of Zelda™ : spirit tracks,  speelbare filmmuziek voor piano, postuum uitgebrachte muziek van Michael Jackson, uitdagende bundels educatieve pianomuziek van Jane Amstrong en Turkse muziek voor strijkkwartet. Bekijk onderstaande lijst!

 
10 jun 2015

Jazzelementen in klassieke muziek begin 20e eeuw

Het waren begin vorige eeuw met name in Frankrijk woonachtige componisten, die zich als eersten af en toe lieten inspireren door music hall muziek, ragtime (met zijn syncopen), andere dansvormen uit de late 19e eeuw als voorlopers van de jazz, die pas rond de jaren 20 ontstond : Debussy in een paar van zijn pianowerken, Ravel in zijn 2e vioolsonate, Milhaud in La Creation du monde" en Strawinsky o.a in zijn Ebony Concert.

 
09 jun 2015

Windows gestuurde tablets nu uitermate geschikt voor het opmaken van bladmuziek

De app Notateme was  het eerste programma voor aanraakschermen, dat handgeschreven muzieknoten direct omzette in digitaal notenschrift. Zowel bezitters van de iPad als van Android tablets  kunnen met deze tool aan de gang. Voor de Surface (Pro) 3, de Windows 8 gestuurde met een speciale pen te bedienen combinatie van tablet en laptop  is er sinds kort Staffpad. Windows lijkt hiermee gelijk een behoorlijke inhaalslag gemaakt te hebben. Voordeel is dat dit programma speciaal voor de Surface pen  ontworpen is.

 
04 jun 2015

Al fietsend muziek maken

In Tour de Franz komen wielersport en pianomuziek samen. Speciaal voor de Grand Départ in Utrecht heeft het Liszt Concours in samenwerking met de jonge Utrechtse makersDominic van Buul en Daan van Hasselt een installatie ontworpen waarbij een vleugel wordt aangedreven door een indoor racefiets.

 
04 jun 2015

Eenvoudig zelf songs maken met de app Tin Pan Rhythm

‘Breng je ideeën voor songs tot leven met de app ‘Tin pan Rhythm’. Dat  hebben de makers voor ogen met deze app.  Als je de app wat nader gaat bekijken dan is deze vooral bedoeld om te experimenteren met akkoordprogressies, die je weer  vooruit kunnen helpen bij het creëren van een een volledige song of muziekstuk. Voor de  muziektheoreretisch wat minder ingewijde muzikant: een muziekstuk kun je onderverdelen in een melodische, ritmische en harmonische component. Akkoorden maken deel uit van die harmonische component.(Lees meer hierover in mijn blog over de functie van akkoorden ). Daarnaast wordt het karakter van een muziekstuk behalve door ritmisch, melodisch en harmonisch verloop ook door de keuze en verloop van klankkleur bepaald. En die klankkleur komt weer tot stand door de keuze en bespeelwijze van een instrument.  

Muzikanten, die gebruik maken van het populaire Band in a box  zullen het concept direct herkennen van het automatisch genereren van een audiobegeleiding op basis van aangegeven akkoorden, instrumenten en stijlen, die in deze app ‘Performance patterns’ genoemd worden.  

 
02 jun 2015

Popmuziek van mineur naar majeur

In een eerder blogartikel heb ik op een speelse manier uitgelegd wat nu het verschil is tussen een muziekstuk dat in een majeur (grote terts) of mineur (kleine terts) toonsoort is geschreven. Je ziet het wel eens bij programma aankondigingen van klassieke muziek of op cdhoesjes, en dan vooral bij muziektitels, die naar een bepaalde vorm verwijzen zoals symfonie, concert, sonate bijv met bijvoorbeeld de toevoeging  “in d kleine terts”. Ik liet dit verschil tussen mineur en majeur ook horen aan de hand van het Wilhelmus, dat oorspronkelijk in een majeur toonsoort is geschreven en dat in een mineur toonsoort een heel ander karakter ten toon spreidt. Elk muziekstuk is geheel of afwisselend in mineur of majeur geschreven. De meeste luisteraars vinden muziek in grote terts opener, vrolijker klinken, terwijl muziek op basis van een kleine terts toonladder meer de associatie wekt van ingetogenheid of droevenis. Het Vimeoanaal “Majorscaled” laat opnames zien van bekende popnummers getransponeerd van mineur naar majeur. Luister zelf naar 'Riders on a storm' van the Doors om het verschil met het orgineel te horen, digitaal omgezet van mineur naar majeur:

 
01 jun 2015

Complexe ritmes visualiseren met Rhythm Necklace

Rhythm Necklace  is een eenvoudige app, bedoeld voor het verkennen en samenstellen van complexe ritmes. Deze  maakt daarbij gebruik van een alternatieve vorm van notatie, namelijk een ‘ritme ketting’, waarin ritmische patronen in cirkelvorm zichtbaar worden gemaakt. Het voordeel van een cirkel is, dat die je ritme laat zien als een serie vormen. Onze traditionele mensurale notatie is daar minder voor geschikt. Die cirkel fungeert als een soort klok, waarlangs het ritme zich via gemarkeerde punten  afspeelt. Daarbinnen kun je verschillende ritmische patronen over elkaar heen leggen, zodat een polyritmisch klankbeeld ontstaat. Het volgende filmpje laat ziet hoe het werkt: