Artikelen over Muziek maken

17 okt 2014

Eindelijk een tablet groot genoeg voor bladmuziek?

Bladmuziek lezen op je iPad of tablet? Qua beeldschermformaat blijft het voor veel muzikanten niet echt lekker lezen, ondanks allerlei digitale blader- en vergrotingstechnieken. Grote platte handzame tablets, en dan denk ja aan 22 inch formaten, willen maar niet op de markt verschijnen. Niet alleen voor bladmuziek maar ook voor meer uitgebreide applicaties bijvoorbeeld op medisch of grafisch vlak zou een groot scherm een welkome aanvulling zijn op het tabletaanbod. Niet de grote producenten als Samsung en Apple, maar een ingenieur ontwikkelde een 22 inch scherm helemaal toegesneden op het gangbare bladmuziekformaat.

 
13 okt 2014

Apps herkennen akkoorden in audiofiles

Om een populair muziekstuk instrumentaal uit te kunnen voeren heeft menig gitarist of pianist genoeg aan melodie en onderliggende akkoorden. Bij begeleiding van een song zijn de bijbehorende akkoorden vaak al voldoende. Op internet zijn genoeg songteksten te vinden met akkoordaanduidingen. De betrouwbaarheid daarvan laat nog wel eens te wensen over. In een eerder artikel kun je lezen wat akkoorden zijn, hoe ze een harmonisch verloop bepalen en waarom ze zo’n belangrijk onderdeel vormen van westerse populaire en klassieke muziek.

 
08 okt 2014

Natuurbeleving muzikaal ondersteund

Het Metropole orkest timmert met zijn ooit via twitter gehouden aktie Tweetphone aan onorthodoxe wegen om muziek met moderne middelen toegankelijk te maken voor het publiek. Onlangs lanceerde het orkest in samenwerking met Piet Hein Eek het klankbankje.

 
06 okt 2014

Kinderen maken samen muziek in Bibliotheek Feijenoord

Op woensdagmiddag 1 oktober, het begin van de Kinderboekenweek was het een groot muzikaal feest in bibliotheek Feijenoord met jonge muzikanten van de SKVR, die lieten horen wat zij al konden spelen op de viool, gitaar en piano. De SKVR verzorgde een openbare les in de bibliotheek, daar was veel belangstelling voor en de bezoekende kinderen mochten ook zelf een instrument proberen. Omdat het feest was werd er ook een feestelijk verhaal voorgelezen en konden de kinderen feestmutsen en taartpunten maken, minstens 30 kinderen en hun ouders deden daar aan mee. Een gezellige, drukke, leerzame middag in de bibliotheek, een goed begin van de Kinderboekenweek. Kijk en luister naar een kort fragment:

 
25 sep 2014

Pianist Erik van der Wurff overleden


Erik van der Wurff wordt meestal in één adem genoemd met zanger theatermaker Herman van Veen. Vorige week overleed hij, 69 jaar oud. Als componist was hij medeverantwoordelijk voor de door Herman van Veen vertolkte liedjes. En je kon hem aan de piano als begeleider beluisteren tijdens zijn voorstellingen, al dan niet vastgelegd op cd of bladmuziek.

 
17 sep 2014

Symptomen van het syndroom van Gilles de la Tourette met muziek maken te onderdrukken

Lex heeft het Syndroom van Gilles de la Tourette, maar zijn tics verdwijnen volledig als hij piano speelt.Het was al bekend dat mensen met deze aandoening wordt geadviseerd zich bezig te houden met dingen die ze graag doen. Het maakt niet uit of dat zit in muziek maken, zingen of sporten. De hierdoor onstane ontspanning zorgt ervoor dat de tics een stuk minder worden, of voor een tijdje weg blijven.

RTL5 besteed in de serie Tourette on Tour aandacht aan deze aandoening. Het programma wordt gepresenteerd door Dennis Weening.

 
13 aug 2014

Muzikaal verloop op een artistieke manier visualiseren

Alexander Chen is hoofd van Google Creative Lab new York. Op zijn websites kun je een aantal van zijn muzikaal visuele projecten zien en beluisteren. Voor het in beeld brengen van Bach’s eerste cellosuite bedacht hij een lijnenspel waarin kleine balletjes de snaren aantokkelen. In plaats van een cello hoor je een harp om het verband tussen audio en beeld te versterken. Hoe langer een snaar hoe lager de toon is bij het aantokkelen. En omgekeerd hoe korter een snaar des te hoger de toon is. Allemaal natuurkundig te verklaren. De snaren zie je dan ook bij elke noot ook veranderen van lengte conform de hoogte van de toon. Kijk en luister:

 
06 aug 2014

Muziek tijdens de eerste wereldoorlog

Het uitbreken van de eerste wereldoorlog wordt dit jaar, honderd jaar later, volop herdacht in boeken, documentaires, krantenartikelen etc. De impact op de muziek uit die tijd krijgt o.a. aandacht in het programma van het Gergievfestival in Rotterdam op 12,13 en 14 september. De muziekkeuze laveert daarbij tussen twee uitersten, tussen die van escapisme en omgaan met trauma’s. Richard Strauss is met de sprookjesachtige opera 'Die Frau ohne Schatten' exponent van de eerste tendens, terwijl Alban Berg’s opera 'Wozzeck' het drama uitbeeldt van een getraumatiseerde soldaat, die zijn vrouw vermoordt. Toch vinden we in de Franse muziek veel meer voorbeelden van directe verwijzingen naar de oorlog dan bij de Duitse muziek. Ravel bijvoorbeeld droeg elk deel van zijn 'Le tombeau de Couperin' op aan een omgekomen vriend.  En zijn pianoconcert voor de linkerhand, geschreven voor de pianist en oorlogsinvalide Paul Wittgenstein zou zonder die oorlog nooit geschreven zijn.

 
05 aug 2014

Het delen van muzikale instructie via internet

Als je nagaat hoe internet onze manier van leven en werken heeft beinvloed dan duikt al snel het sleutelwoord ‘delen’op: niet alleen het geven en ontvangen maar ook het delen van informatie, van kennis en vaardigheden heeft door internet een enorme vlucht genomen. Zo is internet ook min of meer ooit ontstaan, als een communicatiemiddel rond onderzoek en kennis tussen universiteiten in de wereld. Inmiddels zijn we een paar decennia verder en een wereld zonder internet zou de maatschappij, de economie totaal ontwrichten. De gevolgen voor de muziekindustrie waren en zijn ingrijpend. Kijk naar de opkomst van diensten als iTunes voor het kopen van muziek in digitale vorm en Spotify voor het streaming luisteren.

Voor de muzikant kan internet een inspirerende en nuttige bron van kennis en informatie zijn:

 
25 jul 2014

Anatomie van liedjes

anatomy of songs

Bron: Wrong Hands Cartoons by John Atkinson ©2011-2014