Muziek maken door speelgoedwagentjes over kleurstrepen te trekken

02 nov 2013

Yuri Suzuki ontwerpt kunstobjecten die iets met muziek van doen hebben. Zijn passie voor muziek gaat zover dat hij  meerdere muziekinstrumenten heeft leren bespelen. Hij heeft echter één handicap, hij is dyslectisch en kan geen noten lezen. Die beperking wist hij een positieve wending te geven door een nieuwe vorm van notatie te creeren, waarin hij de muzieknoten heeft weten los te weken uit het keurslijf  van de notenbalk . Naar een “meer fysieke” en “makkelijk te begrijpen” vorm. En wat is het geworden?

Een serie hoekige speelgoedwagentjes, die je als bezoeker over lijnen laat lopen waar je kleurstrepen hebt aangebracht. Als je goed kijkt zijn het geen wagentjes maar muziekinstrumenten.  

Het wagentje dat eruit ziet als een trap? Die laat een arpeggio horen, die met de pijp een bastoon , de driehoekige een drumgeluid. En de kleurstrepen? Elke kleur vertegenwoordigt een bepaalde toonhoogte binnen de toonladder van C. Hoeveel mensen er ook maar tegelijkertijd mee bezig zijn, de tonen klinken samen altijd op een of andere manier harmonieus. Kleine kinderen zullen niet altijd doorhebben wat ze aan het doen zijn en zullen het verband niet zien tussen de kleurstrepen die ze trekken en het wagentje dat per kleur een andere toon laat horen.Maar voor kunstenaar maakt dat niet uit. “Ik wilde iets maken waar zowel kinderen als volwassenen plezier aan beleven”. Inmiddels werkt de kunstenaar ook voor Disney. Onder de naam “Looks Like Music,” staat het kunstwerk in Mudam, een museum voor hedendaagse kunst in Luxemburg. Kijk en luister hoe het uitpakt:

 

Bron en meer info op de website van Wired

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.