Lezing over de digitale muzikant

12 jul 2016

Begin januari was ik uitgenodigd om op 5 juli een lezing te geven in Rome op het jaarlijkse IAML congres (International Association of Music Libraries…)   over het gebruik van mobiele apparatuur, dwz iPads, smartphones ter ondersteuning van de muziekpraktijk.

De aanleiding voor deze uitnodiging wasvooral te herleiden tot mijn publicaties op deze blog over digitale ontwikkelingen binnen de muziekpraktijk. Die publicaties gaan terug tot aan de introductie van de iPad. Leuke bijkomstigheid was misschien wel dat mijn functie  van specialist mediawijsheid en muziek bij Bibliotheek Rotterdam elkaar hier raakten.

Ongeveer 340 deelnemers uit de hele wereld kwamen een week bijeen om via lezingen en werksessies met elkaar van gedachten te wisselen over ontwikkelingen in de wereld van muziekbibliotheken.  De sector Openbare (muziek)bibliotheken maakt daar naast die van muziekarchieven, bibliotheken van universiteiten, conservatoria en orkesten een klein onderdeel van uit. Het congres vond plaats in het hypermoderne Auditorium Parco della Musica, o.a. het nieuwe onderkomen van het vermaarde orkest van Santa Cecilia. Het programma was zeer uitgebreid en divers, van digitaliseringsprojecten op het gebied van bladmuziek en geluid tot de inzet van studenten in het draaiende houden conservatoriumbibliotheken.En dat met 5 of 6 tegelijkertijd in verschillende zalen plaatsvindende lezingen.

Mijn presentatie van zo'n 50 minuten werd bezocht door zo’n 40 tot 50 toehoorders in een zaal van het Muziekinstrumenten Museum. Na afloop kreeg ik aardige reacties uit Frankrijk, Berlijn en Japan. Ik had ervoor gekozen om mezelf via een kort filmpje te introduceren waarin ook het thema aan de hand van een voorbeeld werd gedemonstreerd.

In de bijlage tref je een leesversie (PDF) aan van de lezing (Engels) met links naar websites van besproken apps en gebruikte videobeelden.

Download the presentation (PDF):

BijlageGrootte
Presentation JValk Musician 21st century and his iPad IAML Rome.pdf1.9 MB
 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.