Leren improviseren met de app Musiclock

28 sep 2015

Leren improviseren op een muziekinstrument vormt steeds meer een onderdeel van de bestaande lespraktijk. Er is sinds kort een app voor de iPad op de markt, die beginnende muzikanten hiermee op weg helpt.  Musiclock voor de iPad biedt veel achtergrond ‘backingtracks’ (loops) die zijn geschreven in een bepaalde toonsoort (bijv.  ‘grote terts’  of de pentatonische variant hierop) en daarop ga je improviseren.

Die loops kun je op elke noot binnen de chromatische toonladder laten starten. Als je een toonladder en een ‘backing track’ hebt geselecteerd, verschijnt er een bespeelbaar piano toetsenbord, dat de voor die toonsoort beschikbare noten laat zien. De toonladder zelf verschijnt in een notenbalk aan de bovenkant van het scherm. Je kunt ook kiezen voor een gitaarhals als de piano niet je instrument is. Bedenk wel dat je de piano kan bespelen, maar de gitaar niet. Zodra je een schaal en een  ‘backing track’ (begeleidingstype) hebt geselecteerd, druk je op de startknop (‘let’s jam’) en begin je met  ‘jammen’.  Met de piano op het scherm, als je jezelf beperkt tot de noten die worden getoond, ben je er zeker van,  dat je improvisatie goed klinkt en aangezien het om  improviseren gaat, bestaat er geen goede of foute interpretatie.

Jammer dat de app alleen in portretmodus werkt, waardoor het scherm wat aan de smalle kant is voor het optimaal kunnen benutten van een pianotoetsenbord.  En als je een instrument als saxofoon, trompet of klarinet speelt dan zou het handig zijn als de app ook getransponeerde toonsoorten liet zien  Deze instrumenten zijn anders genoteerd dan dat ze klinken, zie voor een uitleg mijn blogartikel hierover. Ook mis ik de mogelijkheid een midikeyboard of ‘Jam Stik’ aan te sluiten via een CoreMidi interface. Dat je volgens de makers niet meer hoeft te worstelen met muziektheorie en muzieknotatie, dat is niet waar. Om goed te leren improviseren is het voor de meeste muzikanten, of je nu beginnend of gevorderd bent, noodzakelijk muziek te kunnen lezen en zich de achterliggende muziektheorie eigen te maken.  De app kun je voor zelfstudie gebruiken maar komt meer tot zijn recht wanneer deze ingebed is in standaard muzieklessen.

Bekijk de korte videodemo van Christopher John Russell:

 

Bron: Technology in Music Education

John Valk, muziekspecialist Bibliotheek Rotterdam

Lees elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.