Laat je begeleiden door een orkest dat naar jou luistert

31 mei 2016

Laatst kwam ik op twitter een vraag tegen of er een app bestaat, die ‘bladmuziek toont, hoort waar je bent en tijdig het blad 'omslaat' ”. Ik had al eerder op deze blog geschreven over Tonara en Calypso, die deze eigenschappen bezitten. Bij Calypso moet je  wel eerst via een metronoomgetal het tempo ingeven waarna de app op basis hiervan tijdig scrollt naar de volgende pagina.  Onlangs stuitte ik op Cadenza, een app die pretendeert naar je spel te luisteren en het tempo van de orkestbegeleiding aanpast aan de tempowisselingen die jij maakt.

Voorwaarde is wel zo maak ik uit de vele Youtubefilmpjes op, dat je speelt wat er in bladmuziek genoteerd staat, maar vooral dat je de de noten duidelijk artikuleert. Het toonbereik waarbinnen je speelt moet kloppen. Een octaaf hoger spelen zorgt er dan dus voor dat de begeleiding je niet op de juiste manier volgt. De interactieve  “begeleidings” app is bestemd  voor muzikanten met zoveel mogelijk eenstemmige instrumenten, zoals viool of trompet.

Groot voordeel is dat jij de vrijheid hebt met tempo en frasering te experimenteren.Je kunt je spel tevens vastleggen. Neem in het begin wat tempo terug en versnel op het eind. Het orkest past de begeleding bijna feilloos aan. De app pretendeert qua begeleidingstechniek daarbij ook van je spel te leren.

De app werd afgelopen najaar door de AppStore uitgeropen tot “Best New App”  em kent tot nu toe ongeveer 30.000 gebruikers.  Je bent als speler wel gebonden aan het aanbod van Cadenza, dat voor het overgrote deel bestaat uit klassieke muziek.

De app is bestemd voor iPhone of iPad en te downloaden via iTunes.

Bekijk de vele videodemo’s op Youtube, waaronder deze uitgebreide “walkthrough”:

Lees verder op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.