Klassieke muziek multimediaal verklaren via iPad of iPhone

02 feb 2014

Als je nog niet zo lang geleden een orkestwerk van een klassieke componist wat meer wilde doorgronden, dan was je aangewezen op een boek, een tijdschriftartikel, een concertfolder, een cd omslag, soms een documentaire of voor wat betreft verschillende interpretaties een radioprogramma als Diskotabel. Om makkelijker individuele instrumenten te onderscheiden kon het meelezen uit een zakpartituur helpen, althans voor muzikaal alfabeten. Het hiermee verkregen inzicht kan bijdragen aan het vergroten van de emotionele beleving. Toen ik nog programmatoelichtingen schreef voor het Rotterdams Philharmonisch orkest merkte ik hoe lastig het soms was muziek, muzikale vorm te verklaren in louter woorden. Ik schreef op deze blog al eerder over de multimediale app voor iPad of iPhone ‘Het orkest’.

Onlangs kocht ik van dezelfde uitgever Beethovens 9e symfonie, met het beroemde slotkoor “alle Menschen werden Brüder”.  In deze app komen muziek en duiding samen  en dat in een uitgebreid palet van gesproken commentaar, uitvoeringen onder verschillende dirigenten, in beeld en geluid,  in nauw contact met de partituur, zowel digitaal als in het oorspronkelijke handschrift. Maar laat ik e.a. even op een rij zetten met behulp van onderstaand screenshot van de hoofdpagina.

Links boven zie je de opties van 4 verschillende uitvoeringen. Je kunt tijdens het beluisteren van de muziek steeds switchen tussen de verschillende uitvoeringen, respectievelijk onder de dirigenten Fricsay (1959), von Karajan (1962), Bernstein (1979) en Gardiner (1992).  Zo hoor je ook direct het verschil in interpretatie van de noten, sfeer, tempo etc. Je constateert direct dat de historische instrumenten onder Gardiner lager gestemd zijn. Daarnaast zie je een abstracte weergave  van de orkestopstelling. De verschillende instrumenten of instrumentgroepen lichten ritmisch op als ze aan het spelen zijn. Bij de hier geselecteerde vertolking onder Bernstein kun je  ook nog naar de uitvoering kijken. Daaronder zie je een partituur met de partijen voor alle instrumenten onder elkaar, die je op meerdere manieren kunt instellen: met groot of klein notenbeeld, met alleen de op dat moment belangrijke instrumenten en met de weergave van Beethoven’s oorspronkelijke handschrift. Het notenbeeld loopt van links naar rechts met de muziek mee, een vertikale lijn geeft aan waar de muziek zich exact bevindt. De balk erboven geeft achtereenvolgens akkoorden weer, oftewel de harmonische situatie (hier D/BbMajor), waar de muziek zich op dat moment bevindt. Daarboven lees je steeds een korte analyse of commentaar (hier: "And again with thicker texture") . Je kunt uiteraard op ieder moment uiteraard de muziek stopzetten, even teruggaan.

Op een andere pagina kun je kijken en luisteren naar commentaar op het werk van dirigenten, muzikanten, deskundigen, ieder vanuit hun eigen discipline. En als je toch na het multimediale geweld gewoon wilt lezen is er ook een uitgebreide tekst beschikbaar over de historische achtergrond van werk en componist. Deze app is niet alleen uitermate geschikt voor individueel gebruik, maar ook voor het muziekonderwijs.  Enige beheersing van de Engelse taal en muziektheoretische ondergrond is wel meegenomen, gezien het af en toe gebruikte jargon. Dit concept opent een nieuwe aansprekende weg voor het leren begrijpen, en daardoor ook het meer waarderen en mogelijkerwijs ook meer genieten van muziek.

Bekijk de trailer:

 

Ga voor meer informatie en downloaden van de app voor iPad en iPhone naar de website van Touchpress

Lees ook elders op deze blog

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.