Klassieke bladmuziek via internet uit Finse koker

16 jul 2014

Als je het hebt over bladmuziek van klassieke werken op internet, waar je als gebruiker vrijelijk over kunt beschikken  dan hoor je al snel de naam Petrucci bibliotheek vallen met zijn tienduizenden partituren vooral in PDF formaat, waarvan de auteursrechten verlopen zijn. Het zijn voornamelijk scans van bestaande oude uitgaven. Het was jaren terug een initiatief van een Canadese student, die iedereen uitnodigde partituren te plaatsen op zijn portal.

Daarnaast zijn er ook kleinschaliger internetprojecten die zich ten doel stellen bladmuziek van klassieke werken via internet ter beschikking te stellen. Een bijzonder initiatief vond enige jaren geleden plaats in Finland. Tiina Tolonen, bibliothecaris van de Oulu Universiteit voor toegepaste wetenschappen  (zie afb rechts) was bekend met de uitgebreide persoonlijke digitale collectie bladmuziek van lector Kari Kuosmanen. Het plan werd opgevat deze, voorzover auteursrechtvrij, vrijelijk digitaal aan te bieden.

Deze bevatte oorspronkelijk vooral vocaal materiaal.

De Finse klassieke muziekportal
e-concerthouse is vooral gericht op het ondersteunen van live uitzendingen van klassieke concerten, maar biedt tevens toegang tot deze digitale collectie bladmuziek. Iedereen kan aan deze collectie bijdragen en wordt daartoe ook uitdrukkelijk uitgenodigd. Tot nu toe werd je als bijdrager gehouden aan het Sibeliusformaat. Dat betekende dat alleen in dit verwerkingsprogramma opgemaakte bladmuziek geschikt was om te worden opgenomen. Als gebuiker moet je dan wel Scorch, een speciaal afspeelprogramma, installeren op je computer of de Avid Scorch app op je iPad om deze muziek te bekijken. Voordeel is wel, zeker als het om vocale muziek gaat dat je deze dan wel makkelijk kunt transponeren naar een andere voor een specifiek stembereik geschikte toonsoort. En je kunt de partituur gelijktijdig beluisteren, langzamer of sneller afspelen en daarbij eventueel de keuze voor een ander instrument aangeven. Sinds kort is het echter ook toegestaan bladmuziek in PDFvorm op te sturen om opgenomen te worden in deze collectie. Klik hier om de collectie bladmuziek te bekijken.

Avid Scorch app voor de iPad (niet beschikbaar voor Androidtablets):

John Valk