Jeugdorkest stapt definitief over op digitale lessenaars

26 apr 2017

Ik heb al eerder geschreven over initiatieven van orkesten om papieren bladmuziek te vervangen door digitale bladmuziek op tablets. Dat lijken tot nu toe allemaal incidentele acties. Het ziet er nu naar uit dat het Yorkshire Young Sinfonia het eerste orkest ter wereld is,  dat structureel de digitale lessenaar gaat invoeren.  Dat dit tot nu toe niet is gebeurd heeft meerdere oorzaken, die uiteenlopen van angst voor hapering of uitval van apparatuur, cq tablets, de beschikbaarheid van digitale orkestuitgaven, de leesbaarheid van de noten op de relatief kleine schermen, het licht van de schermen waaraan het publiek zich mogelijkerwijs aan kan storen, of de onbekendheid bij orkestleden met tablettechniek.

Het is dan ook niet vreemd dat een jeugdorkest deze stap wat makkelijker neemt. De jeugd is veel meer vertrouwd met het omgaan en het lezen van beeldschermen.  Dirigent Tom Hammond verklaart voor de pers, dat de techniek vooruit is gegaan en dat een digitale aanpak veel tijd bespaart bij het maken van aantekeningen ten behoeve van de interpretatie, bijvoorbeeld bij het aanbrengen van op- en afstreken voor strijkers, of extra dynamische tekens.  Er wordt gewerkt op basis van het programma Newzik, dat het mogelijke maakt een draadloos bluetooth pedaal te bedienen om pagina’s om te slaan of om aantekeningen online te delen.  En refererend aan de schrik van menig dirigent: “Een orkestlid kan zijn partij nooit meer vergeten !”. (Toen ik nog bij een orkest werkte kan ik me de spanningen herinneren tussen dirigent en directeur, toen de dirigent voor een Amerika tournee alle partijen dubbel gekopieerd wilde hebben).

Bron: Violin Channel en lees de vele reacties op het gebruik van een tablet voor het lezen van bladmuziek in het artikel van Norman Lebrecht op Slipped Disk

Lees elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.