De iPad Pro, een zegen voor muzikanten?

11 nov 2015

Onlangs stak ik in een artikel elders op deze blog de loftrompet over de voor muzikanten comfortabele Windows gestuurde Surface Pro, en dat vanwege de grootte van het aanraakscherm en de kwaliteit van het notenopmaakprogramma Staffpad mede dankzij de speciaal voor de Surface pro 3 ontwikkelde pen. Sinds vandaag is er van Apple een tablet verkrijgbaar met een groter, 12,9 inch scherm, de iPad Pro. Wat zijn de voordelen voor muzikanten?

De negatieve kritieken die je tot nu toe leest over de iPad Pro hebben vooral betrekking op het formaat, het gewicht en de kritiek, die voortvloeit uit de vergelijking met de laptop voor wat betreft aanschafprijs, het werken met gangbare kantoorsoftware, de matige werking van los verkrijgbare toetsenbord en de geavanceerde specifieke stylus. Ik kan me niet helemaal vinden in de kritiek op het gewicht. Dat wijkt nauwelijks af van de eerste versie van de iPad.

Je leest nog nauwelijks over de mogelijke voordelen voor gebruikers, die werken met meer complexe apps, waarbij de voorafgaande iPadversies qua schermgrootte net te weinig visueel overzicht boden. En dan denk ik aan toepassingen in bijvoorbeeld de medische sector en muziekproductie.
Voor muzikanten,componisten, toetsenisten, dirigenten die de iPad net te klein vonden om bladmuziek te lezen is de iPad Pro een welkome verbetering. Ja, en het grote scherm zorgt dat je beter overzicht hebt op de vaak talloze vensters, knoppen en sliders in Audio Work Stations (DAW’s), oftewel digitale muziekstudio’s. En een grotere virtuele keyboardtoetsenrij is makkelijker te bespelen. Een app als Garageband (zie afb linksboven) kan nu makkelijker uitgebreid worden. Ook zijn partituren voor toetsinstrumenten en grotere ensembles overzichterlijker. Het grotere scherm biedt daarnaast mogelijkheden voor een meer aansprekende samenwerking tussen muzikanten.

 

Hoewel de ontwikkeling van apps, welke gebruik maken van de specifieke eigenschappen en de grotere rekenkracht van de iPad Pro nog in de kinderschoenen staat, kun je nu al bijna met zekerheid zeggen, dat er bijvoorbeeld krachtiger synthesizers op de markt zullen komen en dat bestaande apps zullen worden aangepast op die extra rekenkracht. DAW’s zullen net als op een pc tegelijkertijd plugins kunnen tonen door de nieuwe multitask functie .

 

De drukgevoelige pen/stylus kan daarbij het gebruik van functies, sliders verfijnder maken. En bij het schrijven of noteren van muzieknoten kan de hand gewoon op het scherm blijven rusten zonder dat dit de werking van het programma verstoort (zie afb. links).

 

Tenslotte is de kwaliteit van de interne speakers verbeterd ten opzichte van de voorafgaande modellen. Dat is meegenomen als je niet in de gelegenheid bent externe speakers aan te sluiten.

Lees ook elders op deze blog:

Algemene videodemo van de iPAd Pro:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.