iPad en iPhone laten je perfect zingen

22 aug 2016

In de Volkskrant van afgelopen zaterdag stond er een interessant artikel over popzangers en de behoefte om hun stemgeluid met speciale software te bewerken.  De techniek maakte het vanaf 1998 mogelijk vocale oneffenheden weg te poetsen of je stemgeluid een aansprekender karakter te geven. Toevallig dat de ontevredenheid van zangeres Cher over haar eigen stem samenviel met het verschijnen van het computerprogramma Autotune, dat in staat was die effecten te bewerkstelligen.
Autotune is mede gezien de prijs (vanaf €316,-) vooral bestemd voor professioneel gebruik. De techniek is al een paar jaar ook bereikbaar voor zangers, die gebruik maken van iPad’s, iPhone’s .

In programma’s als Vocalive  kun je real time pitch correctie toepassen, je stem verdubbelen, je sound aanpassen en Ladida corrigeert niet alleen valse noten maar maakt ook een passende begeleiding bij de melodie die je zingt. En met Improvox kun je je stem laten klinken als een meestemmig koor.

Techniek heeft van begin af aan invloed gehad op vocale muzikale uitingen, niet alleen in de vorm van grammofoonplaten en radioopnames, maar ook op live optredens. De komst van microfoon en versterker gaf ruimte aan meer natuurlijk stemgeluid naast de over het algemeen luidere klassiek geschoolde stemmen, die voorheen nodig waren om publiek in grote zalen te kunnen bereiken. Autotune bespaart ook opname tijd.

Het toenemend gebruik van deze software wekte geleidelijk ook steeds meer weerstand bij muzikanten. En het is aangetoond dat juiste kleine onregelmatigheden muziek vaak juist interessanter maakt dan perfect klinkende door software als  Autotune gehaalde opnames.

Lees op de website van de Volkskrant  het uitgebreide artikel van Esma Linneman en Melle Runderkamp over het gebruik van Autotune door popsterren. Doe de speciale quiz met muziekfragmenten,  waar je kunt aangeven of  er wel of niet gebruik is gemaakt van Autotune.

Lees ook elders op deze website:

Bekijk een korte demo van Autotune:

Bekijk en beluister zangeres Cher met ‘Believe”, het eerste bekende nummer bewerkt met Autotune:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.