Interactieve bladmuziek en gitaartabulatuur met Soundslice

08 apr 2014

Buiten het in huis halen van gitaarboeken kon je tot voor kort voor zelfstudie op internet grofweg via twee kanalen een nummer op gitaar leren spelen: door te zoeken naar bladmuziek of gitaartabulatuur bestanden, of songteksten met bijbehorende akkoordsymbolen en door een gitarist het gezochte nummer op Youtube te zien spelen.
Notenschrift in de vorm van gitaartabulatuur is op gratis sites vaak van dubieuze kwaliteit. Youtube kan heel instructief zijn door de combinatie van audio met visuele uitbeelding van grepen en posities op de hals van de gitaar, maar vraagt in de regel meer geduld van de kijker.

Het computerprogramma Soundslice heeft in 2012 deze twee invalshoeken op een toegankelijke en overzichtelijke manier bij elkaar gebracht.

Het maakt gebruik van een  zogenaamde “transscription interface”, softwarematig gebouwd op Youtube’s HTML5 JavaScript API. Dat laat tabulatuur en sinds kort ook het meer algemeen gehanteerde mensurale notenschrift synchrooon lopen met audio en video. Je kunt daarbij de video vertraagd of versneld af laten spelen zonder dat dat invloed heeft op de toonhoogte. Ook kun je om lastige gedeeltes onder de knie te krijgen, stukjes notenschrift selecteren en die in een loop laten afspelen. Het beeld kun je zo schalen dat het notenschrift zowel op een breed computerscherm duidelijk zichtbaar is als op een smartphone of tablet. Alles functioneert online binnen je webbrowser, je hoeft dus geen software of  apps te installeren.

Ook voor gitaardocenten, die zelf hiermee aan de slag willen gaan, biedt deze applicatie mogelijkheden als hulpmiddel bij lessen.

Soundslice bestaat uit drie onderdelen:

Meer informatie op de website van Mashable en de website van Soundslice . Bekijk de videodemo van de laatste update en een uitleg over het maken van een interactieve video:


 

 

 

Adrian Holovaty talks

Zie ook elders op deze blog:

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.