Intensief lezen van bladmuziek kan leiden tot oogproblemen

01 mei 2017

Dat het intensief bespelen van een muziekinstrument kan leiden tot lichamelijke klachten of gehoorproblemen is alom bekend. Er is allerlei onderzoek naar gedaan, wat geleid heeft tot diverse behandelmethoden en advies. Minder bekend is dat musici ook vaak kampen met oogproblemen, die vooral te herleiden zijn tot langdurig turen naar bladmuziek en slechte verlichting.

Henny Beckers, verbonden aan de Universiteitskliniek voor oogheelkunde in Maastricht deed met haar team onderzoek naar visuele klachten en oogproblemen onder orkestleden. Ze ontdekte, dat veel vooral oudere musici, gemiddeld de helft van de ondervraagden, onscherp zien en last hebben van vermoeide, brandende, droge of jeukende  ogen. Beckers bracht de klachten vooral in verband met ontoereikende verlichting tijdens concerten en de inspanning die nodig is om het kijken naar de dirigent af te wisselen met het lezen van het vaak kleine notenschrift.  Dit beeld week niet af van de gevonden klachten bij ondervraagde amateurmusici. 

In het onderzoek van Beckers ontbrak wel een controlegroep, dat wil zeggen soortgelijk onderzoek onder niet-musicerenden.  Amerikaans onderzoek naar visuele beperkingen wijst uit dat onder muzikanten meer oogklachten voorkomen dan onder de ‘gewone’ bevolking. 

De Limburgse oogarts hoopt dat haar onderzoek bijdraagt aan meer aandacht voor oogklachten van orkestleden: “ Ik ben voor screening op oogklachten bij musici. Meer aandacht voor verlichting, behandeling van droge ogen en optimale behandeling van droge ogen en optimale aampassing van bril of contactlenzen zou al veel helpen. Het is belangrijk, dat muzikanten, vooral de oudere, goed advies krijgen. Dat gebeurt nu niet.

De toekomstige generatie muzikanten, die geleidelijk overstapt op het lezen van bladmuziek vanaf beeldscherm, tablets is tevens gebaat bij goede adviezen en afstelling van beeldschermen.

Bron: Volkskrant: “Turen naar dirigent en bladmuziek is slecht voor de ogen” door Cor Speksnijder.

Lees elders op deze blog:

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.