Hoe de woestijn muzikale klanken voortbrengt

18 jan 2017

In het voorjaar van 2016 werd een gebied in de oostelijke woestijn van Jordanië aangewezen voor een experiment waarin geologie en muziek  samenkwamen. In een gebied van twintig vierkante meter verzamelde architect Ammar Kammash stenen om daaraan muzikale geluiden te onttrekken.

Ongeacht omvang of vorm  werd elke steen getest op klankeigenschappen met behulp van speciale apps voor het stemmen en het bepalen van de toonhoogte. Samen omvatten de stenen alle tonen van de chromatische toonladder, vanaf de centrale C tot frequenties in de hogere octaven.

Sommige toonhoogtes kwamen relatief vaak voor. Alsof de woestijn een voorliefde heeft voor een bepaald bereik. Binnen de chromatische toonladder viel soms ook nog onderscheid op te maken in een nog verfijndere onderverdeling, in ‘microtonen’. De meeste stenen vormden ook nog een harmonisch samenklinkend geheel. Sommige stenen konden tot zes boventonen voortbrengen. Elke steen was op zich al een muziekinstrument.

Uiteindelijk werden 162 stenen bij elkaar gebracht om één muziekinstrument te vormen, voortgebracht door de woestijn.

Te leen via Bibliotheek Rotterdam:

Music, space and architecture

Billy Nohan en Klaas de Jong.

Leuk artikel! Dat je van

Leuk artikel! Dat je van zoveel dingen muziek kan maken hé! Zijn deze muziekstenen ook te koop?

Stenen te koop

Geen idee, ik denk het niet? Probeer in contact te komen met de architect?

John Valk