Gergievfestival dit jaar in het teken van Rachmaninov

07 sep 2015

Het jaarlijks terugkerende Gergievfestival staat dit jaar in het teken van de componist Sergej Rachmaninov.(1873-1943). De organisatie ligt in handen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarmee topdirigent Valery Gergiev al jarenlang een warme band onderhoudt. Er vinden op 10, 11 en 12 september vijf concerten plaats met alle symfonieën en soloconcerten, liederen, piano- en koormuziek van Rachmaninov. Op de website van het festival wordt je op de concerten vooral ingeleid met videobeelden, waarin Gergiev en pianist Gavrylyuk ingaan op leven en werk van een van de belangrijkste pianisten in zijn tijd en als componist vooral voortzetter van de Russische romantiek. Als dirigent was hij jaren verbonden aan het Bolsjojtheater. In 1934 vestigde hij zich definitief in de Verenigde Staten.

Naast de beelden, die de website van het festival laat zien en welke vooral gericht zijn op het programma van het festival vind je op Youtube ook opnames waarin Rachmaninow zelf te zien en te horen is. Er is een film, ingesproken door een vriend met videobeelden van huiselijke taferelen. Hij verklaart daarin hij dat achter zijn strenge voorkomen een warme persoonlijkheid schuilging met een groot gevoel voor humor. In deze film hoor je Rachmaninow het stuk “Bublichki” spelen op de piano, vocaal begeleid door een groep vrienden. Op het eind stopt hij abrupt met de woorden “Jullie kennen de woorden niet”:

Zie ook de uitgebreide documentaire Harvest of Sorrow (1u41min) over Rachmaninov.

Meer informatie op de website van het Gergievfestival

 

Te leen in Bibliotheek Rotterdam:

 

The master and his pupil (DVD)

Prachtige film die werd gemaakt in 2002 tijdens het Gergiev-festival in Rotterdam. Tijdens dat festival gaf de chefdirigent van het Rotterdams Philharmonsich Orkest een meestercursus aan drie door hem uitgezochte jonge dirigenten: Jason Lai, de assistent-dirigent van de BBC Philharmonic - Alexis Soriano, de dirigent van het Hermitage Orkest van St. Petersburg en Otto Tausk, die tegenwoordig assistent-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest is. Het werk waar het om draait is Prometheus van Alexandr Skrjabin. Gergiev bouwt op en licht toe en geeft op zijn manier de jonge dirigenten veel extra's mee over dit werk en over verschillende aspecten van de Russische muziek. In 2003 kreeg deze film de eerste prijs voor beste documentaire op het festival Golden Prague 2003.

Lees ook elders op deze blog:

 

John Valk

Muziekspecialist en mediacoach Bibliotheek Rotterdam

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.