De componist als uitgever van bladmuziek

01 mrt 2017

Er ontbrak eigenlijk nog een voor de hand liggend commercieel model in de bladmuziekhandel, namelijk die waarin de  componist binnen een collectief zelf uitgever en verkoper is, een korte directe keten van productie naar afname van bladmuziek zonder tussenkomst van traditionele uitgevers van bladmuziek. Er zijn natuurlijk plekken op internet waar men bladmuziek gratis ter beschikking stelt en deelt met anderen, bijv bij het bladmuziek opmaakprogramma Musescore.
MusicSpoke is het nieuwe bedrijf dat een online platform biedt aan zelf publicerende componisten.

Als componisten met uitgevers in zee gaan dragen ze daarbij gewoonlijk auteursrechten over en hebben dan geen controle meer over hun eigen werk.  Daarbij wordt 90 tot 95 procent van de opbrengst afgedragen aan de uitgever. Componisten hebben in deze constructie geen zeggenschap over de oplage van de uitgave, uitverkocht is uitverkocht. “Het frusterende is dat ik muziek heb gecomponeerd, die mijn uitgever niet meer wil drukken, en aangezien ik niet meer het auteursrecht bezit, willen ze dat ook niet meer aan me teruggeven. De bladmuziek bestaat dus eigenlijk niet meer”, aldus oprichter van dit platform Kurt Knecht (afb links). Hij benutte dit gat in de markt om componisten te faciliteren, die geen tijd, geld of kennis hadden ten aanzien van online verkoop van bladmuziek. Samen met echtgenote Jennifer Rosenblatt (afb hieronder) richtte hij dit platform op, niet alleen om de inkomsten van componisten te verhogen, maar ook om muziekleraren en -organisaties, dirigenten op een toegankelijke manier het aanbod te laten zien met de mogelijkheid uitgaves in meervoud te kopen.

Musikspoke bedient op dit moment 100 componisten met meer dan 800 partituren en een klantenkring vanm 7000 kopers. Je kunt op diverse manieren zoeken in het aanbod bladmuziek, via o.a. naam van componist, stijl, tempo, instrument of type bezettingen je kunt de muziek van te voren ook beluisteren.  Musikspoke int 30% van de opbrengst, beduidend minder dan traditionele muziekuitgeverijen doorrekenen. Het bedrijf is gevestigd in Kansas City USA en bedient voor zover ik kan overzien vooral de Amerikaanse markt.

Of dit concept in Europa navolging ondervindt? Laat het me weten.

Medeoprichtster Jennifer Rosenblatt geeft in 2015 een presentatie over het 'democratiseren van de muziekuitgeverij":

MusicSpoke @ 1 Million Cups KC from MusicSpoke on Vimeo.

Bron: Startland News

Lees elders op deze blog: