Complexe ritmes visualiseren met Rhythm Necklace

01 jun 2015

Rhythm Necklace  is een eenvoudige app, bedoeld voor het verkennen en samenstellen van complexe ritmes. Deze  maakt daarbij gebruik van een alternatieve vorm van notatie, namelijk een ‘ritme ketting’, waarin ritmische patronen in cirkelvorm zichtbaar worden gemaakt. Het voordeel van een cirkel is, dat die je ritme laat zien als een serie vormen. Onze traditionele mensurale notatie is daar minder voor geschikt. Die cirkel fungeert als een soort klok, waarlangs het ritme zich via gemarkeerde punten  afspeelt. Daarbinnen kun je verschillende ritmische patronen over elkaar heen leggen, zodat een polyritmisch klankbeeld ontstaat. Het volgende filmpje laat ziet hoe het werkt:

Dit soort cirkels worden ook in de astronomie en kernfysica gebruikt om zich herhalende patronen te visualiseren. Het meest tref je ze aan in ethnomusicologische studies.
Godfried  Toussaint past ze uitgebreid toe in zijn boek  ‘The geometry of musical rhythm’, waarin hij laat zien dat muzikale ritmes uit verschillende culturen verrassende overeenkomsten vertonen qua geometrische patronen.

Bron: Wired

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.