Bladmuziek voor piano op internet ingedeeld naar speelniveau

05 feb 2015

Als pianodocent en ook als pianist zoek je wellicht wel eens naar bladmuziek die bij een bepaald speeltechnisch niveau past. En dat kan dan variëren van muziek voor beginners tot bladmuziek voor ver gevorderden. In een eerder blogartikel verwijs ik naar de bibliotheekcatalogus en overzichten die zo’n gradatie in speelniveau hanteren. Onlangs stuitte ik op Gmajormusictheory, een website met bladmuziek voor piano, niet alleen gerubriceerd op speelniveau, cq “level”, maar tevens gratis te downloaden in diverse formaten, dwz PDF, audio, video, karaoke, MIDI, welke vooral het instuderen van de pianowerken ondersteunen.

Als pdf kun je dus muziekstukken uitprinten of tonen op je tablet , als midi kun je de muziek al dan niet in langzamer tempo afspelen, of alleen de muziek voor de linker of rechterhand laten horen. En soms zijn de stukken ook als audio of video te beluisteren en te bekijken.  Ondanks een op de Amerikaanse markt georiënteerd repertoire een leuke aanvulling op bestaande lijsten, te leen in  Bibliotheek Rotterdam:

- W.Chr.M. Kloppenburg. Nieuwe leergang voor het piano-onderwijs.
- Gids Lichte Muziek Voor Piano, meer dan 350 pianoboeken toegelicht en ingedeeld naar niveau.
- Suzuki pianist's list of supplementary materials