Bladmuziek van het Muziekcentrum van de Omroep weer toegankelijk

07 dec 2016

Je wilt een Nederlands liedje spelen op je instrument, piano, gitaar of een melodie instrument of zingen. Zo op het gehoor naspelen is lastig, dus je gaat op zoek naar bladmuziek. Google zal in 99% van de gevallen niets op aan direct opvraagbare digitale bladmuziek. Ook zijn er zeker als het ouder muziek betreft geen recente uitgaven verkrijgbaar via de handel, of de titels van afzonderlijke nummers binnen bundels zijn niet vermeld. Grote kans dat je iets zou kunnen aantreffen bij Bibliotheek Rotterdam, waar in de loop der jaren een ruime collectie aan Nederlands populair repertoire is opgebouwd. De meeste kans van slagen had je waarschijnlijk bij de voormalige bibliotheek van het muziekcentrum van de omroep, dat in 2013 in het kielzog van de bezuinigingen op kunst de deuren moest sluiten. Die sluiting is na jarenlang lobbywerk van o.a. bevlogen voormalige medewerkers eindelijk teruggedraaid!

Met het mede door de gemeente Hilversum gemaakte plan en de financiële toezegging van het Ministerie van OCW is het nu mogelijk om deze grootse muziekbibliotheek te catalogiseren, ontdubbelen, te selecteren en digitaliseren. Deze nationaal en internationaal erkende muzikale schatkamer zal dan in 2020 voor iedereen digitaal toegankelijk zijn. Amateurmusici, jong toptalent en volleerde meesters, maar ook ons eigen Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor kunnen in de collectie iets van hun gading vinden’, aldus een zeer trotse directeur Roland Kieft.

Uit de berichtgeving in diverse media maak ik op dat de subsidie beheer waarborgt, publieke toegankelijkheid mogelijk maakt en vergroot en ook bestemd is voor het verder ontsluiten en digitaliseren.

Een heel klein deel van deze collectie was al voor de sluiting van de bibliotheek gedigitaliseerd en was via www.muziekschatten.nl  nog steeds te raadplegen. Het gaat om 5000 stukken, die tot nu toe al 120.000 keer werden gedownload.

De collectie telt ongeveer 800.000 titels, waarvan de waarvan de helft uitsluitend in Nederland is te vinden. Rond de 180 duizend muziekstukken zijn handgeschreven’.

Wat maakt deze collectie zo bijzonder? Je treft er niet alleen originele bladmuziek van Toon Hermans en Harry Bannink, vaak arrangementen voor radio ensembles, maar ook muziek van  moderne componisten als Hanns Eisler (afb)en Louis Andriessen en ook originele arrangementen van The Ramblers of het VARA Dansorkest.

Hopelijk wordt hiermee ook een aanzet gegeven tot het vrijgeven van rechten voor het publiceren van bladmuziek voor meer algemeen gebruik van met name muziek van misschien wel een van onze grootste componisten van het Nederlandse lied, Harry Bannink. Van Bannink is bekend dat hij afwijzend stond tegenover het uitgeven van zijn muziek in bladmuziekvorm. In de bibliotheek waar ik werk is er nog steeds regelmatig vraag naar zijn muziek. Begin jaren 90 heb ik hem de vraag voorgelegd om zijn muziek in bladmuziek te laten uitgeven. Hij stond daar toen sterk afwijzend tegenover, bang als hij was dat daarmee zijn muziek overal maar lukraak door Jan en alleman zou worden uitgevoerd. Toen ik hem een voorstel had opgestuurd met een drukproef, die ik zelf had samengesteld met een notenopmaakprogramma kreeg ik kort daarna een brief van zijn advocaat met een dreigement van juridische stappen bij verdere publicatie. Han Reiziger heeft heb ik wel eens gehoord ook bij Bannink ik begreep zonder succes aangedrongen op uitgave van zijn muziek in bladmuziekvorm.

Rond het jaar van zijn overlijden verscheen uiteindelijk toch een fraaie uitgave van Ja Zuster nee zuster met cd, tekstboek én bladmuziek. Heel veel van zijn muziek is helaas nooit uitgegeven. Ook de nazaten van Harry Bannink schijnen uitgaven tegen te houden onder het motto ‘Hij zou het niet gewild hebben’, althans zo heb ik wel eens gehoord. 'We hebben de cd’s' zou je zeggen, maar bladmuziek draagt indirect juist bij aan een levende muziekcultuur, waarin ruimte is voor nieuwe interpretaties en inspirerende contacten tussen muzikant en luisteraars. Fijn dat nu waarschijnlijk de handgeschreven arrangementen vrijkomen, maar die zijn weer niet altijd prettig bruikbaar of leesbaar voor de gemiddelde muzikant.

Eerder gepubliceerd op deze blog:

Links: