Bladmuziek van het koningslied

19 apr 2013

Je kunt nog steeds teksten insturen voor het Koningslied ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem Alexander op 30 april met kans op kaarten voor Ahoy . Daar zingen bekende artiesten het Koningslied. Er is veel kritiek op de uiteindelijke versie, kritiek, die de gemoederen hoog laat oplopen. Ik moet bekennen dat ik qua populaire muziek weinig gelegenheidscomposities ken die de tand des tijds hebben doorstaan. De tekst van het Koningslied is o.a van Guus Meeuwis op muziek van John Ewbank, de huiscomponist van Marco Borsato. Om zelf het Koningslied te spelen is de bladmuziek beschikbaar! Download hier de noten voor zang en piano of ga naar de speciale website van de Muziekbibliotheek van de Omroep voor arrangementen voor andere (combinaties van) instrumenten! (nav reactie hieronder)

Bekijk de officiele videoclip en oordeel zelf en luister naar een compositie waarin Surinaamse roots en koningsgezindheid samen komen:

Initiatiefnemer en schrijver van onderstaand 'Surinaams' georienteerd koningslied is fluitist Ronald Snijders. Het lied wordt ten gehore gebracht door onder anderen de bekende zangers Oscar Harris en Denise Jannah. De swingende muziek is van de Nederlands-Surinaamse muzikant Max Woiski sr. (1911-1981):

Bladmuziek in voor andere bezettingen

De muziekbibliotheek heeft - in overleg met Radio 2, John Ewbank en arrangeur Tom Bakker - bewerkingen van het officiële Koningslied laten maken en deze beschikbaar gesteld via www.speelhetkoningslied.nl. Er zijn, ook voor de amateurmusicus, eenvoudig speelbare arrangementen beschikbaar voor de combinatie zang en piano, voor bes- en es-instrumenten, piano, koor, harmonie en fanfare. De muziekbibliotheek gaf hiervoor opdracht aan arrangeur Onno Krijn. Wie zelf het Koningslied wil uitvoeren, gaat naar www.speelhetkoningslied.nl, maakt zijn keuze en downloadt de bladmuziek. Eigen uitvoeringen van het Koningslied kunnen worden opgenomen en op YouTube geplaatst met de hashtag #speelhetkoningslied. De inzendingen worden getoond op de site.

Het Koningslied is helemaal okay

Suggestie wat betreft de derde zin: de woorden "die" en "dat" omwisselen.... Dan wordt het: ... de dag dat je wist, die zou komen, is eindelijk daar.... Nog een beetje krom, maar wel correct volgens mij.. Diegene die dit leest en een direct lijntje heeft, mag het doorgeven.... In de muziek zijn er regels, om daar vervolgens van af te wijken..zonder regels geen vrijheid, zie ooit mijn leraar Gustvao Beytelmann, componist Over de compositie: niet over praten als je er geen verstand van hebt.. mooie melodie, prachtige passend bij de tekts...en iedere componist borduurt voort op iets wat hij al heeft gehoord... Christa Mierás, pianist