Bladmuziek van Jane Austen online beschikbaar

02 aug 2016

Muziek speelde een belangrijke rol in het leven en romans van schrijfster Jane Austen. Voor het beluisteren van muziek binnen de huiselijke kring was men in haar tijd bij gebrek aan radio, cd en Spotifty aangewezen op de muzikale vaardigheden van één of meerdere gezinsleden.  Daarbij vertrouwde men vaak op de muzikale vaardigheden van de vrouw of dochter des huizes. Jane Austin vormde als pianiste daarop geen uitzondering. De piano was het instrument bij uitstek om een breed repertoire en gehore te brengen. Jane Austen vertolkte  zowel populaire volksliedjes uit haar tijd als wat wij nu noemen klassieke muziek van o.a. Bach tot aan bewerkingen  van o.a. ‘Che faro’ uit Gluck’s opera Orfeo ed Euridice. De verzameling van ongeveer 600 stukken bladmuziek van de familie Austen is onlangs gedigitaliseerd en online beschikbaar gesteld.

In the evening she would sometimes sing, to her own accompaniment, some simple old songs, the words and airs of which, now never heard, still linger in my memory.”
(James Edward Austen Leigh Memoir 330)

In haar romans neemt muziek een belangrijke plaats in (afb hierboven, Georgiana Darcy aan de piano uit de verfilming van Pride and  Prejudice)

Jane Austen's kopie van Dibdins "The Soldiers Adieu". Ze veranderde 'soldaat' in 'zeeman'.

Volgens Professor of Music Jeanice Brooks, die het project leidde, is het digitaliseren van de muziekcollectie van groot belang. Zij zegt:
“Jane Austen’s novels are full of musical scenes, and this collection will help literature scholars and Austen fans to better understand the real musical environment that fed the novelist’s imagination. Just as importantly, the collection provides music historians with a unique glimpse of the musical life of an extended gentry family in the years around 1800.”

Naast muziek van tijdgenoten,  die de tand des tijds hebben doorstaan, zoals Haydn, Mozart en Beethoven,  is veel muziek uit deze collectie in de vergetelheid geraakt. Jane gaf daarbij de voorkeur aan Ignaz Pleyer boven Haydn. Zij speelde en zong veel  Schotse en Ierse volksmuziek, vaak gearrangeerd door tijgenoten als Haydn en Beethoven. Het programma van een huisconcert bestond meestal uit een mix van wat wij nu klassieke en volksmuziek noemen. Bladmuziekuitgaven waren in die tijd relatief duur in aanschaf. Mensen wisselden bladmuziek uit en schreven deze vaak over. Zo bevat de online verzameling van Jane Austen veel handgeschreven kopieën. Daarvan is ongeveer de helft bestemd voor zang. De liedteksten zijn qua thematiek zeer gevarieerd, van serieus, patriotisch, komisch tot sexueel gewaagd. Vrouwen konden zich hier vrijer uiten dan in gewone conversaties. Dat zien we ook terug in haar romans.

“Yes, yes, we will have a pianoforte, as good as one can be got for 30 guineas and I will practise country dances, that we may have some amusement for our nephews and neices (nieces), when we have the pleasure of their company”.
(Jane Austen aan haar zuster Cassandra 27 December 1808.)

Bekijk de verzameling bladmuziek van Jane Austen en haar familie online

Bron:

Te leen in Bibliotheek Rotterdam boeken van en over Jane Austen, alsook verfilmingen op DVD.

Uitgelicht: bladmuziek voor piano van de soundtrack van de film 'Pride and Predudice' ook verkrijgbaar in vereenvoudigde versie voor piano

Pianoversie van de soundtrack van de meest recente filmversie (2005, de 73ste!) van Jane Austen's Pride & Prejudice, met in de hoofdrol Keira Knightley. Gecomponeerd door Dario Marianelli die na dit project én zijn muziek bij de film The Brothers Grimm geldt als een veelbelovend talent in Hollywood. In de filmmuziek speelt de piano een grote rol, enkele delen worden zelfs gespeeld door toppianist Jean-Yves Thibaudet. Inspiratie is opgedaan bij pianosonates van Beethoven waaruit een prachtige mix van klassieke afstandelijkheid met stormachtige romantiek is ontstaan. Het arrangement voor piano solo in dit boek is niet al te moeilijk en is met z'n prachtige omslag een aanwinst voor iedere collectie. Graad 2-3.