Bladmuziek plaatsen op je blog- of webpagina

08 feb 2014

Als je een bericht op je website of blog wilt plaatsen met een afbeelding van een stukje bladmuziek,  dan kan dat op meerdere manieren.  Je bent dan wel afhankelijk van wat het invoerveld in de redactieomgeving toelaat aan alles wat geen tekst is.  De mogelijkheden bewegen zich tussen een platte afbeelding en een dynamische weergave met onderliggende audio en bewerkingsmogelijkheden voor de lezer.

Het meest eenvoudig is bladmuziek als een plaatje weergeven in het bestandsformaat jpeg, jpg of png.  Daarbij kun je eventueel gebruik maken van Paint, of het standaard knipprogramma om e.a.  vanaf een bladmuziekweergave op je scherm bij te snijden.
Eventueel kun je er een corresponderend geluidsfragment onder of achter zetten met behulp van bijvoorbeeld Soundcloud:

Maar er zijn ook  mogelijkheden, die meer toegesneden zijn op het combineren van bladmuziek met audio en bewerkingsmogelijkheden voor de lezer.

Noteflight

Voor het plaatsen van tevens af te luisteren bladmuziek op blogs of websites is Noteflight een prima optie. Het was het eerste programma waarmee je online bladmuziek kon maken en via een embedded code als flashobject kon plaatsen in je artikel. Ik maak er voor deze blog al jaren gebruik van. Nadeel was dat flashcodes uit veiligheidsoverwegingen niet door alle platforms wordt geaccepteerd, wel door Blogger, maar niet door Wordpress. En de iPad is niet flash georienteerd. Ik denk dat Noteflight mede daarom is overgestapt naar HTML5. Kijk en luister naar onderstaand voorbeeld. Een voorbeeld uit mijn blogartikel De sound van de klassieken: Debussy

Musescore

Ook het uitgebreide gratis notenopmaakprogramma Musescore is een uitstekend hulpmiddel  om bladmuziek op je web- of blogpagina te plaatsen. Ga naar de uitgebreide bibliotheek waar gebruikers hun composities en arrangementen met elkaar delen.  Vergeleken met Noteflight moet je Musescore wel eerst downloaden en op je computer installeren om te kunnen gebruiken. Kijk en luister naar onderstaand voorbeeld:

A Little Salsa by excjaerock

Sibelius en Scorch

Bezitters van het notenopmaakprogramma Sibelius kunnen hun composities via een speciale reader, Scorch genaamd, ook als klinkende noten op webpagina’s publiceren.  Als lezer of gebruiker moet je dan wel Scorch eenmalig installeren op je computer. Voordeel is wel dat je als lezer de muziek o.a. zelf kunt aanpassen qua tempo, toonsoort en instrument.

Wikimedia

De omgeving waarin o.a. de open  online encyclopedie Wikipedia is gebouwd, bevat sinds vorig jaar ook de mogelijkheid bladmuziek te plaatsen  in de combinatie van visueel weergegeven muzieknoten en audio/MIDI. Score extension maakt gebruik van het gratis bladmuziekopmaakprogramma LilyPond om bladmuziek te maken en om te zetten naar Wikicode. Die haal je vervolgens door een Lilypond renderer, welke plaatjes genereert, die je weer kunt uploaden naar Wikipedia artikelen. Voor meer informatie lees het artikel "Adding musical scores to wikimedia". Voor het schrijven van artikelen over muziek op Wikipedia kan dit een welkome verrijking zijn.

Alle notenopmaakprogramma’s bieden de mogelijkheid de door je gemaakte bladmuziek op te slaan en als plaatje te importeren in een document van een tekstverwerkingsprogramma als Word.

Mogelijkheden dus te over. Ik houd me aanbevolen voor tips of andere opties.