Bladmuziek in 3d voor muzikanten met een visuele beperking

01 jul 2014

Mensen met een visuele beperking zijn voor het lezen van teksten vaak aangewezen op het brailleschrift, waarvan de lettters gebaseerd zijn op combinaties van puntjes binnen een blok van 2 puntjes bij 3. Het brailleschrift voor bladmuziek is op dezelfde leest geschoeid. Nadeel is dat slechts een fractie van alle bladmuziek in braille is vertaald. Technische ontwikkelingen in het reliëf/3dprinten maken het steeds makkelijker het gangbare mensuraal muziekschrift in relief te drukken.

Yeaji Kim is blind geboren en speelt al heel haar leven piano. De beperkingen van bladmuziek in braillenotatie toonden zich bij haar vooral in het samenspel met anderen. Vaak ontbraken in het brailleschrift speelaanwijzingen, artikulatietekens, etc., die bij de gewone bladmuziek van haar medemuzikanten wel zichtbaar waren. 

Dat bracht haar op het idee als onderdeel van haar doctoraal scriptie een 3Dnotenschrift te ontwikkelen, gebaseerd op de normale mensurale muzieknotatievorm. Daarvoor probeerde ze verschillende technieken uit, met een 3D pen, met plastic etc. Nu is ze bezig met papier en probeert tegelijkertijd fondsen te werven voor haar project.

Voor actuele informatie (januari 2015)  over dit project lees de blog van Jeroen de Boer:

Zie elders op deze blog:

 

Bron: Engelstalige editie van CNTV

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.