Bibliotheek maakt app van haar bladmuziekcollectie

15 apr 2013

Er zijn bibliotheken, die initiatieven ontplooien om hun bladmuziekcollectie geheel of gedeeltelijk te digitaliseren en online zetten. Vanwege auteursrecht is het meestal alleen mogelijk om oudere uitgaven op deze manier digitaal vrijelijk beschikbaar te stellen. De Muziekbibliotheek van de Omroep is  een paar jaar gelden gestart met het inmiddels succesvolle www.muziekschatten.nl. Deze website is vooral georiënteerd op raadpleging via pc’s en laptops. Voor iPad en tablets bestonden er tot voorkort geen apps die toegang gaven tot bladmuziek uit bibliotheekcollecties.

Bezoekers hadden al via de website van de Nationale Bibliotheek van Australië toegang tot gedigitaliseerde bladmuziek. Die was vooral gericht op het zoeken naar een specifieke titel. De speciaal voor deze collectie ontwikkelde app Forte maakt het makkelijker zijpaden te bewandelen,

om al browsend minder bekende muziek te ontdekken, binnen een bepaalde tijdsperiode of van een bepaalde componist. En dat kun je dan ook nog via sociale media delen. Ook hoef je de bladmuziek niet uit te printen, maar kun je direct van je iPad of tablet de bladmuziek lezen om te zingen of te vertolken op je instrument. Behalve het notenbeeld zijn de omslagen uit grafisch en historisch oogpunt vaak de moeite van het bekijken waard.

Bron: Canberra Times

Zie ook: 19th century American Sheet Music online De Nineteenth Century American Sheet Music Collection van de UNC-Chapel Hill Music Library bevat bladmuziek van ongeveer 3,500 populaire vocale en instrumentale muziek van 1830-1900