Beethovens 5e symfonie en de mambo in een vrolijke mashup

27 dec 2016

De popmuziek is al jaren bekend met het fenomeen mashup in de betekenis van het combineren van meerdere verschillende bestaande muziekstukken in één nieuw nummer. In de klassieke muziekgeschiedenis ben ik geneigd te verwijzen naar een componist als Charles Ives, die bijvoorbeeld in de 2e set van Three Places in New England of in de Fourth of July verschillende muzikale lagen duidelijk met een heel eigen sfeer en toonsoort  niet áchter elkaar zet maar óp elkaar stapelt. Voor de gemiddelde muziekbeluisteraar lijkt het of er twee verschillende cd’s tegelijkertijd opstaan. Een meer toegankelijker vroeg voorbeeld van een muzikale mashup tref je aan in de film Fanfare uit 1958, waarin twee rivaliserende muziekgezelschappen op het eind twee verschillende muziekstukken gelijktijdig spelen met een verrassend goed samenklinkend resultaat. Maar wat gebeurt er als je Beethoven’s 5e symphonie mengt met de mambo? Dat deed de  Japanse componist Akira Miyagawa, kijk en luister naar het resultaat:

Slot uit de film Fanfare:

Bibliotheek Rotterdam beschikt over een grote collectie boeken, cd’s  (te beluisteren in de bibliotheek en te leen)  rond de componist Ludwig van Beethoven (1770-1827), enkele bijzondere titels:

Was Beethoven een asperger?/ Heider, Walter

Beethoven is dood terwijl er zoveel idioten leven / Schmitt, Eric-Emmanuel (1960-)
Twee verhalen over de invloed van de muziek van Beethoven op het leven van de schrijver en dat van een vrouw. Met cd.

Beethovens haar/ Martin,Russel
De wederwaardigheden van een kort na diens dood afgeknipte haarlok van de Duitse componist