Apps herkennen akkoorden in audiofiles

13 okt 2014

(Laatst bijgewerkt op 9 febr 2016 met Riff Maestro) Om een populair muziekstuk instrumentaal uit te kunnen voeren heeft menig gitarist of pianist genoeg aan melodie en onderliggende akkoorden. Bij begeleiding van een song zijn de bijbehorende akkoorden vaak al voldoende. Op internet zijn genoeg songteksten te vinden met akkoordaanduidingen. De betrouwbaarheid daarvan laat nog wel eens te wensen over. In een eerder artikel over Chordify kun je lezen wat akkoorden zijn, hoe ze een harmonisch verloop bepalen en waarom ze zo’n belangrijk onderdeel vormen van westerse populaire en klassieke muziek.

Geoefende muzikanten herkennen bij beluisteren van een song de bijbehorende akkoorden. Met de komst van de computer zijn er inmiddels ook programma’s en apps die muziek herkennen op basis van de onderliggende harmonie en dus aan elk onderdeel van het muziekstuk de bijbehorende akkoorden kunnen toekennen. De makers van Chordify, waar ik eerder over schreef waren op dit gebied belangrijke pioniers. Chordify is direct gekoppeld aan Deezer, SoundCloud en YouTube URLs. Voor gitaristen is er Chord Pickout. En ben je in het bezit van een mobiele apparaat of een tablet, dan is er voor iOs, dwz iPad en iPhone Player (zie afb links) of CapoTouch beschikbaar en voor Androidapparatuur Any Song.

Niet altijd worden de juiste akkoorden herkent. Er wordt in vaak toch nog een beroep gedaan op je muzikale onderscheidingsvermogen. Maar al met al je kom je er een heel eind mee. Voordeel is ook dat je muziek ook vertraagd kunt afspelen om het herkennen te vergemakkelijken:

Riff Meastro is een handige app voor iPhone, iPad en Android tablets of smartphones om bestaande gitaarnummers te leren spelen. De app importeert nummers vanuit je verzameling op je smartphone, analyseert ze en speelt ze af zodat je kunt oefenen en meespelen. Behalve akkoordherkenning bevat deze app meerdere functies, handig voor het instuderen, zoals het loopen, vertragen of transponeren van het audiofragment.

Lees en beluister elders op deze blog wat de betekenis is van akkoorden:
Toonladders en akkoorden en een artikel over speciale zoekmachines voor muziek op basis van audioingave of ritmisch tikken op je toetsenbord

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.