Artikelen over Muziek maken

16 dec 2014

Bladmuziek voor Big Band op Youtube in Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam beschikt over een ruim aanbod aan bladmuziek voor bigband. Vele Big Bands in Rotterdam en omgeving maken al jaren dankbaar gebruik van deze collectie. Klik hier voor een overzicht van beschikbare partituren en partijen. Uitgever Hall Leonard maakt voor haar Big Band bladmuziek repertoire al enige tijd onder de naam Scoreplay gebuik van Youtube om te laten zien en horen hoe deze arrangementen klinken. De partituur loopt in deze filmjes synchroon aan de audio uitvoering.

03 dec 2014

Mozart en Sinterklaas

Wat hebben Sinterklaas en de componist Mozart gemeen ? Niet veel, zou je zo op het eerste gezicht zeggen, maar bij het beluisteren van Mozarts Haffner Serenade zie en hoor je in gedachten de stoomboot al aankomen.

03 dec 2014

Nieuw in de collectie bladmuziek december 2014

Weer even een greep uit de laatste aanwinsten bladmuziek: een bundel Argentijnse tangomuziek voor accordeon, klasieke muziek voor viool, pianomuziek voor 6 handen, oefeningen, gitaarlicks voor veschillende populaire genres als metal, blues, funk etc. en oefeningen voor meerstemmig inzingen:

22 nov 2014

Muziek maken goed voor langetermijngeheugen

Het maken van muziek lijkt de werking van het lange termijngeheugen te verbeteren. Mensen zijn bij meer dan 15 jaar muziekles beter in staat  woordjes en afbeeldingen te onthouden dan niet-muzikale mensen.

19 nov 2014

Celliste speelt duet met haar hersengolven

Celliste Katinka Kleijn is een soort cyborg. Met behulp van een EEG die haar hersengolven omzet in geluid, kan zij een duet met zichzelf spelen. Door meditatieoefeniningen is zij in staat de geluiden te sturen, die haar hersenen voortbrengen.

17 nov 2014

Gemakkelijk bladmuziek overzetten op je iPad

Regelmatig vestig ik in mijn blogartikelen de aandacht op toepassingen die iets van doen hebben met het plaatsen en lezen van bladmuziek op een iPad, iPhone, tablet of smartphone. Het meest gebruikte formaat voor digitale bladmuziek is PDF.  Daarbij heb ik in een speciaal artikel ook uitgelegd hoe je op een printer in een vestiging van  Bibliotheek Rotterdam een pdf document maakt van een stuk fysieke bladmuziek om die vervolgens in een speciale app op je mobiele device zichtbaar te maken.

Voor bezitters van een iPhone is het nog eenvoudiger bladmuziek te scannen en dat in een voor bladmuziek bestemde app als Forescore op het grotere scherm van je iPad zichtbaar te maken. Hoe gaat dit in zijn werk?

Bladmuziek van Sinterklaasliedjes in boogie & jazz stijl

Net bekomen van de commotie rond Zwarte Piet  verschijnt er een bladmuziekbundel met Sinterklaasliedjes in boogie & jazz stijl ! Wordt dit de definitieve nekslag voor het eeuwenlang gekoesterde kinderfeest? Het doorbreekt wel op een frisse manier het traditionele patroon van keurig vertolkte liedjes. De bladmuziek is voor de iPad uitgebracht in de vorm van een iBook voor zowel piano 4 als 2 handen. Je kunt bij de piano 4 handenversie de audio van de partijen apart of tegelijkertijd beluisteren, eventueel om mee te spelen. Sinterklaas is nog niet aangemeerd, dus nog voldoende tijd om de stukken in te studeren. De arrangementen zijn van Richard van Rijswijk. Ga naar iTunes voor het downloaden van het iBook.

17 nov 2014

Een lachsalvo weergegeven in bladmuziek

Heb je misschien wel eens het gevoel dat als je aan het lachen bent je tegelijkertijd ook muziek maakt? Dit filmpje laat zien hoe dat in notenschrift eruit ziet:

17 nov 2014

Verband aangetoond tussen ritmische en grammaticale vaardigheden

Een onlangs gehouden Amerikaans onderzoek wijst uit dat er een verband bestaat tussen grammaticale vaardigheden en het vermogen om muzikale ritmes te onderscheiden. Reyna Gordon, onderzoekster aan de Amerikaanse Vanderbilt University kijkt naar de mogelijkheden om muzikale opvoeding in te zetten voor de verbetering van grammaticale vaardigheden. Daarvoor liet ze 25 kinderen van zes jaar oud een aantal tests maken in het herkennen van ritmes.

03 nov 2014

Verloren gewaand muziekstuk van Mendelssohn teruggevonden

Enige tijd geleden dook er een verloren gewaand muziekstuk op voor altstem en piano van de Duitse componist Felix Mendelssohn op. In de vorm van een handgeschreven stuk bladmuziek (zie afb) want geluidsopnamen waren er gedurende zijn leven begin 19e eeuw uiteraard niet.