Door het oog van de naald - Beginners

19 feb 2015

Iedereen die graag zelf kleding naait kan zijn hart ophalen bij het RTL4-programma "Door het Oog van de Naald". In deze serie komen niet de 'haute couturiers' aan bod, maar zien we minder of meer ervaren naaisters en een paar naaiers aan het werk.Het is leuk om ze bezig te zien met stofkeuze, meten en knippen, moeilijke naden en dan natuurlijk het eindresultaat.
Voor wie nu zelf weer eens wat wil gaan maken - of voor het eerst - biedt de Bibliotheek een heel scala aan praktische naaiboeken. Met ideeën, patronen, handige tips, stap-voor stap-handleidingen en modebladen als Knip en Burda.

Boeken in de Bibliotheek voor ontwerpen en naaien van kleding

Er zijn veel handige boeken voor de beginner, zoals:
Knip Mode handboek voor zelfmaakmode
Hier staat duidelijk in wat je moet weten
als je aan je eerste kledingstuk begint.
Maar het is ook een handig naslagwerk
voor een meer ervaren naaister, om op te zoeken
hoe je bijvoorbeeld ook alweer nette knoopsgaten
maakt of allerlei soorten kragen.

Heb je je eerste 'oefen-werkstuk' achter de rug,
dan is Naai je eigen Tuniek
een erg leuk boek om heel eenvoudige,
maar zeer draagbare kledingstukken te maken.
Er staan allerlei stijlen in,
er zitten patronen op ware grootte bij
die je over kunt trekken en duidelijke
werktekeningetjes.
Ook enkele in kindermaten.

Jurk & Zo
Luie naaisters willen snel en op een gemakkelijke manier kleding maken. Dit boek laat zien hoe je jurken en bijbehorende accessoires kunt maken door gedragen kleding te verknippen en dan te combineren met nieuwe, goedkope stoffen.
Zo wordt een oude blouse een jasje, een oud vest een wikkelvestje en worden bestaande shirtjes aan rokken genaaid.

Naaien met de Lockmachine

In het programma "Door het Oog van de Naald" zie je ze er volop mee werken: de lockmachine.
Heb je zo'n machine met twee tot vijf draden, dan helpt dit boek je om ermee te leren werken. Het is erg volledig!
Je leert je lockmachine instellen, het kiezen van draden en garens en het inrijgen.
Verder alle technieken zoals basissteken, omlocken, soorten randen, flatlocken en locken met verschillende voetjes.
Om te oefenen staan er eenvoudige praktische toepassingen in, zoals een omslagdoek, een topje, jurkje en een quilt.
Ook is er aandacht voor de juiste werkplek, het oplossen van fouten, het aanpassen van instellingen en de stofkeuze.
Alles heel duidelijk beschreven met stapsgewijze tekeningen en foto's, volledig in kleur.
Een welkom handboek voor beginners èn gevorderden.

Fashion Design
Patroontekenen en naaitechnieken