Like it or hate it: Facebook

17 aug 2012

Wist u dat 42% van de online Nederlanders actief is op het sociale netwerk Facebook. Dat is behoorlijk veel als je bedenkt dat Facebook het niet zo nauw neemt met de privacy van haar gebruikers. Met enige regelmaat verschijnen er berichten in de media, dat Facebook, zonder mededeling, de privacyregels heeft aangepast. Bijvoorbeeld over de gezichtsherkenningssofware die Facebook gebruikt.

Persoonlijk schrik ik er niet zo van. Facebook is beursgenoteerd en verdient heel veel geld aan alles wat wij delen met onze vrienden. Zelf zorg ik er steeds weer voor, dat mijn gegevens optimaal zijn afgeschermd, heb ik mijn account zo goed mogelijk afgesloten voor vreemden en wijzig ik regelmatig mijn wachtwoord. En ik deel niet via Facebook met mijn vrienden, als ik dronken ben geweest, wanneer ik op vakantie ga of enige ander pikanterietje in beeld, woord of geluid.

Toch lijkt de goede kant uit te gaan met de privacyschending van Facebook. De Amerikaanse mededingingsautoriteit, de Federal Trade Commission, heeft besloten de komende 20 jaar Facebook nauwlettend in de gaten houden wat betreft gemaakte afspraken rond privacy.

Persoonlijk vind ik dat niet alleen Facebook losbandig omgaat met privacy. Ook een groot deel van de facebookgebruikers zelf, heeft nog nooit hun privacyinstellingen aangepast. Dagelijks kom ik in mijn tijdlijn foto's tegen van vrienden van vrienden van vrienden, die voor mij volkomen vreemd zijn. Ook blijkt dat wij Nederlanders massaal onze vakantiefoto's delen via social media volgens een onderzoek van 123people , de grootste personenzoekmachine ter wereld.

Mijn conclusie: Facebook moet beter haar best doen als het gaat om privacy, maar vooral wijzelf moeten hand in eigen boem steken en onze instellingen goed bestuderen. Mocht je ineens behoefte krijgen, om je privacy op Facebook aan te scherpen? De zoektermen privacyinstellingen en facebook opzoeken met Google levert ongeveer 4.280.000 resultaten op. Daar zit er vast wel eentje voor je tussen.

Judith Pietersma

 

 

 

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.