Artikelen over Wijs met media

24 jul 2014

De juiste informatie vinden op internet zonder sporen achter te laten, is dat mogelijk?

Centrale bibliotheek Rotterdam is niet alleen een plek waar je terecht kunt voor het lenen van een boek, DVD of CD maar is tevens bij uitstek de plek waar je alle informatiebronnen bij elkaar aantreft: speciale websites met gegevens  alleen in de bibliotheek te raadplegen, honderdduizenden muziektracks als cd fysiek te leen en online ter beluisteren, kranten en nieuwsmedia uit de hele wereld, niet alleen als papieren editie, maar ook digitaal en ook vele plekken, waar je als bezoeker, als student, als ZZPer rustig internet kunt raadplegen en de gevonden informatie voor jezelf kunt opslaan en uitprinten. Behalve via de voor de hand liggende zoekmachine Google kun je op de bibliotheekcomputer ook via alternatieve zoekmachines speuren op het internet naar informatie voor je werk, studie of vrije tijd.
In deze blog leg ik uit hoe de zoekmachine van Google werkt waarom af en toe uitwijken naar een andere zoekmachine handig kan zijn.

22 jul 2014

Papier OF digitaal. Welnee, papier EN digitaal

Als jeugdbibliothecaris zie ik het liefst dat ouders met hun kind(eren) naar de bibliotheek komen om samen boeken uit te zoeken. Het lidmaatschap is gratis en de keuze eindeloos. Wat is er niet fijner dan voorlezen voor het slapen gaan. Voor iedereen een feest, thuis of op vakantie!
Is jouw kind nog geen lid van de bibliotheek? Doe het dan gelijk want het is gratis (van 0-18 jaar) en kan online.

22 jul 2014

Warm? Hou je hoofd koel!

Ik ben erg van ‘gemak dient de mens’. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Daarom heb ik een abonnement op de nieuwsbrief van Lifehacking.nl met tips over slimmer werken en slimmer leven. De term lifehacking is afgeleid van life hack en betekent simpel gezegd dat je hulpmiddelen gebruikt om iets slimmer te doen in minder tijd.

21 jul 2014

Nieuws, nieuwe media, duiding en fatsoen

Vergeleken met pakweg tien jaar geleden bereikt “nieuws” ons in een enorm tempo. Het zijn vaak niet de traditionele bronnen als krant, radio of tv die ons als eerste informeren, maar juist ‘nieuwelingen’ als twitter, youtube, facebook e.a. die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Nieuwe tijden, nieuwe behoeften hoor ik vaak… Mensen willen meteen hun honger naar informatie bevredigen en eisen instant informatie via alle mogelijke informatiekanalen.

17 jul 2014

Er op uit! Kampeerapps

De schoolvakantie staat voor de deur, veel mensen trekken er de komende weken voor kortere of langere tijd op uit. Heb je nog geen plannen, maar staat kamperen op je programma dan heb ik een aantal apps die de moeite van het bekijken waard zijn.
Geen smartphone? Geen probleem. Je kunt van de aanbieders van deze apps de boeken ook gewoon  lenen in de bibliotheek.

10 jul 2014

Dat is handig! -12- Twee brochures over informatievaardigheden

Zijn kinderen op de basisschool al mediawijs?
Als je ziet hoe ze omgaan met smartphones, tablets en laptop’s zou je denken van wel. Zonder problemen downloaden ze programma’s, spelen ze games, maken ze filmpjes en plaatsen deze op internet. Maar kunnen kinderen ook de informatie vinden die ze nodig hebben voor hun werkstuk of spreekbeurt?

10 jul 2014

Online een vakantie boeken

Start
-bepaal waar u naartoe wilt gaan, verblijf in Nederland, een ander land of landentrip.

08 jul 2014

Facebooks?

10 jun 2014

De computer zet romans automatisch om in muziek

Hoe een roman zou klinken als het een muziekstuk was? Vreemde vraag, maar niet vreemd genoeg voor twee wetenschappers, Saif Mohammed en Hannah davis om een programma te ontwikkelen, dat literatuur vertaalt in muziek. Hoe werkt het? Transpose, zo heet het programma, leest een tekst van een roman in en stelt op basis daarvan dichtheden vast van emotionele eenheden als angst, vreugde, droefheid etc. en bepaalt tevens de algemene sfeer van de tekst, positief of negatief. Je raadt het al, een negatief getint verhaal wordt omgezet in muziek in een kleine terts toonsoort. De dichtheid van de emotionele kenmerken bepaalt hoe de muziek qua tempo, de volgorde, lengte van noten, enkel of in samenklank   wordt opgebouwd. Tot nu toe bestaat het resultaat uit pianomuziek. De makers zien mogelijkheden voor nieuwe vormen van o.a. ebooks en filmmuziek.

06 jun 2014

Pak je e-books uit je behang

Als ik mensen in mijn omgeving hoor praten over e-books, dan proef ik daar soms een nostalgische hang naar het fysieke boek in, de geur, het vastpakken en met je vingers doorbladeren van het nog tastbare medium. De komst van van het e-book maakt ook de boekenkast steeds meer overbodig, de kast die borg staat voor huiselijke intimiteit, warmte, uiting van de persoonlijke smaak en intellect van de bewoners.