Artikelen over Wijs met media

11 aug 2015

Snapchat groeit als kool (infografic)

Snapchat is slechts vier jaar jong en enorm populair. In onderstaande infografic wordt het naast  Facebook, Twitter en Instagram gehouden.

04 aug 2015

Het eeuwige leven, voor mij hoeft het niet

Hoe het met jou zit weet ik niet, maar ik heb twee levens, een stoffelijk en een digitaal. Wat voor mijn stoffelijke leven onvermijdelijk is, lijkt voor mijn digitale leven iets minder vanzelfsprekend. Dat ik dood ga staat als een paal boven water. Maar als ik digitaal niks doe, blijf ik eindeloos voortbestaan.

foto: Eliane Meyer via Pixabay

31 jul 2015

World Port Hackathon

Ben je tussen de 7 en 17 jaar en heeft Scratch, HTML / CSS, Javascript, PHP / MySQL, Python, Java of een andere techniek geen grote geheimen voor je? Geef je dan op voor de World Port Hacketon op 5 september 2015 op de RDM Campus en ga al hackend aan de slag met data om echte challenges uit de Rotterdamse haven op te lossen.

23 jul 2015

Wifi in de vakantie, een ergernis?

Draadloos, Sticker, Wlan, Internet, AansluitingHoe het met jou zit weet ik niet, maar ik beken: ik kan niet zo goed meer zonder mijn smartphone, tablet, e-reader en laptop. Dus ze gaan mee met vakantie. Alleen laat de wifi in hotels en op campings nog wel eens te wensen over.

16 jul 2015

Met een apple de zomer door

http://www.applehcc.nl/images/slimmer_op_vakantie_smartphone_tablet.JPGHeb je een iPhone of iPad en wil je weten hoe je op vakantie je telefoonrekening laag houdt? En gratis tientallen e-books kunt lenen? HCC geeft je handige tips zodat je zorgeloos je vakantie doorkomt!

13 jul 2015

Dat is Snugger, alle media voor kinderen verzameld in een app!

http://static.wixstatic.com/media/c93a7f_c4a0b57d99f64bfd9dc25e9e72ece21d.png_srz_130_130_85_22_0.50_1.20_0.00_png_srz waarmee je heel eenvoudig goede films, games, boeke

09 jul 2015

Waar kun je terecht voor het lenen of kopen van e-books?

Als je nog niet zo lang geleden op zoek was naar een boek, was je aangewezen op de boekhandel of bibliotheek.  Met de komst van internet en voortgaande technische ontwikkelingen ontstond een nieuwe verschijningsvorm , het ‘e-book’ met  speciaal daarvoor bestemde afleesapparatuur: de ereader, tablet of smartphone. Internet, het ebook als een in principe onbeperkt vermenigvuldigbaar  digitaal bestand zette tevens de hele productieketen van manuscript tot lezer op zijn kop. Internet zorgde binnen de markt van fysieke boeken er ook voor dat je als koper niet meer de naburige boekhandel  hoefde te bezoeken. En ook bibliotheken moesten zich  herbezinnen op hun traditionele functie als dienstverlenend instituut voor het uitlenen van fysieke boeken. De bibliotheken ontlenen in hun publieke functie mede hun bestaansrecht aan het laagdrempelig aanbieden van een brede collectie boeken, tijdschriften, cd’s, dvd’s. De rollen tussen enerzijds uitgeverij, boekhandel en anderzijds bibliotheek waren helder verdeeld. Bij de boekhandel moest je tot voor kort zijn om boeken te kopen, bij de bibliotheek kon je boeken lenen.  De digitalisering maakte het voor de uitgeverijen mogelijk om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen in de vorm van het tegen abonnementsprijs digitaal toegang geven tot titels uit hun fondsen. Tegelijkertijd nam de overkoepelende bibliotheekorganisatie stappen om in overleg met uitgevers een uitleenservice voor e-books op te zetten. Die ontwikkelingen doen weliswaar  de grens tussen boekhandel en bibliotheek  in hun traditionele rolverdeling vervagen, bij de bibliotheek als publieke instelling in het aanbieden van uitleenbare e-books blijven het aspect van laagdrempeligheid, keuze uit een breed aanbod en commerciële onafhankelijkheid voorop staan. Het aanbod Nederlandstalige e-books overlapt over de hele linie nog maar een beperkt deel van het fysieke boekenaanbod. Hoe ziet het plaatje er qua aanbiedingen van aan te schaffen of te lenen e-books er voor de lezer nu uit ?

22 jun 2015

Veilig op internet, zo doe je dat!

We maken met elkaar veel en vaak gebruik Internet, Maar…. doe je dat wel veilig? Of heb je geen idee hoe je jezelf digitaal beter kunt beveiligen? Neem dan eens een kijkje in de Internetvrijheid Toolbox van Bits of Freedom en krijg praktische tips en  antwoorden.

22 jun 2015

16 jun 2015

Bibliotheek Rotterdam in de loop der jaren

In 1604 wordt door Rotterdam de eerste 'publycke bibliotheke' ofwel 'Bibliotheca Laurentiana' in de Laurenskerk ingericht. Toch duurt het nog tot 1869 tot archivaris J.H. Scheffer de grondslag legt voor de huidige bibliotheek. Eind negentiende eeuw zit de bibliotheek in het pand van Museum Boymans. Hier kunnen bezoekers twee keer per week boeken inzien. Al snel wordt deze locatie te klein en vestigt de bibliotheek zich in 1907 aan het Van Hogendorpsplein. Als in 1923 ook dit pand te klein is, wordt een pand betrokken aan de Nieuwe Markt.