Artikelen over Wijs met media

16 dec 2014

Wat doen we met de kinderen deze kerstvakantie?

Het is bijna kerstmis en dus loopt mijn e-mailpostbus vol met kerstwensen. Er zit er eentje tussen waarvan ik jullie de inhoud niet wil onthouden en dat is die van Mediasmarties: dé online gids bomvol recensies van nieuwe kindermedia.

In hun kerstwens geven ze namelijk een aantal tips voor in de kerstvakantie

15 dec 2014

12 dec 2014

Nieuwe voorwaarden Facebook,een ander geluid

In mijn vorige blog over de nieuwe voorwaarden van Facebook, like it or leave it, staan onderaan een aantal artikelen over de nieuwe voorwaarden van Facebook die je waarschuwen voor de gevolgen van de nieuwe voorwaarden. helemaal niks mis mee, want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

08 dec 2014

Nieuwe voorwaarden Facebook, like it or leave it.

Facebook, het grootste sociale netwerk van de wereld, past per 1 januari 2015 haar voorwaarden aan? Tijd om stil te staan wat dat voor ons Facebookgebruikers betekent.

03 dec 2014

Zoeken in de catalogus werkt prima op je mobiel

De dit jaar gelanceerde nieuwe catalogus van de Bliotheek Rotterdam is goed leesbaar en te gebruiken via de webbrowser op je smartphone. Daarnaast is er Bibliotheek Wise, een speciale app, voor het beheer van je bibliotheekabonnement, je reserveringen, overzicht geleende en eerder geleende titels etc.

22 sep 2014

Nooit te oud om te leren

In het kader van ‘een mens is nooit te oud om te leren’ heb ik me zojuist opgegeven voor een MOOC over 21ste  eeuwse vaardigheden. MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Meestal is het gratis en er kunnen heel veel mensen meedoen.

13 aug 2014

Zoeken naar informatie en de huidige rol van Google daarin

In het boek “Betrouwbare en veilige internetinformatie” lees je dat je tijdens het pre-internettijdperk in je zoektocht naar informatie was aangewezen op papieren media en dat de bibliotheek een belangrijke rol vervulde in de deze informatievoorziening. Inmiddels bieden de bibliotheken niet alleen meer papieren media aan maar ook digitale. Die meerwaarde tref je als klant aan in een gebundeld aanbod van zowel fysieke als online media met alle faciliteiten voor raadpleging en advies. In bibliotheken heb je daarbij ook toegang tot online databanken, die voor particuliere gebruikers alleen via betaalde accounts toegankelijk zijn, bijvoorbeeld digitale archieven van kranten. Een overkoepelende bibliotheekorganisaties als het SIOB biedt algemene informatie over informatievaardigheden voor het onderwijs, met o.a.tips, gedocumenteerde overzichten van lespakketten etc. Zoeken op internet associeer je al snel aan de Google zoekmachine

07 aug 2014

Mediawijze zomertips

Heerlijk… vakantie! Tijd om leuke dingen te doen of te genieten van zon, zee en strand. Lekker ravotten in het bos, een kasteel of kathedraal bekijken, een ijsje eten, genieten van een drankje op een terras, eindelijk naar die tentoonstelling die je altijd al wilde zien….

05 aug 2014

Het delen van muzikale instructie via internet

Als je nagaat hoe internet onze manier van leven en werken heeft beinvloed dan duikt al snel het sleutelwoord ‘delen’op: niet alleen het geven en ontvangen maar ook het delen van informatie, van kennis en vaardigheden heeft door internet een enorme vlucht genomen. Zo is internet ook min of meer ooit ontstaan, als een communicatiemiddel rond onderzoek en kennis tussen universiteiten in de wereld. Inmiddels zijn we een paar decennia verder en een wereld zonder internet zou de maatschappij, de economie totaal ontwrichten. De gevolgen voor de muziekindustrie waren en zijn ingrijpend. Kijk naar de opkomst van diensten als iTunes voor het kopen van muziek in digitale vorm en Spotify voor het streaming luisteren.

Voor de muzikant kan internet een inspirerende en nuttige bron van kennis en informatie zijn:

28 jul 2014

Een gewaarschuwd mens....

We gebruiken met elkaar steeds meer sociale media waardoor we bijna onbegrensd informatie met elkaar kunnen delen, contact hebben met familie in den vreemde en altijd en overal bereikbaar zijn. Maar… aan dit voordeel kleeft ook een nadeel.