Artikelen over Wijs met media

19 apr 2017

Waar kun je terecht voor het lenen of kopen van e-books?

(geactualiseerd 19 april 2017 met o.a. Booqees) Als je nog niet zo lang geleden op zoek was naar een boek, was je aangewezen op de boekhandel of bibliotheek.  Met de komst van internet en voortgaande technische ontwikkelingen ontstond een nieuwe verschijningsvorm , het ‘e-book’ met  speciaal daarvoor bestemde afleesapparatuur: de ereader, tablet of smartphone. Internet, het ebook als een in principe onbeperkt vermenigvuldigbaar  digitaal bestand zette tevens de hele productieketen van manuscript tot lezer op zijn kop.

22 mrt 2017

De bibliotheek: een toverdoos van on-line cursussen tot gratis theorie-rijexamen oefenen.

Bibliotheken zijn al lang niet meer louter gebouwen met fysieke boeken voor de uitleen.

Je bibliotheeklidmaatschap geeft tegenwoordig via de website van je bibliotheek ook gratis toegang tot online cursussen.

Die lopen uiteen van het leren van vreemde talen, leren musiceren tot leren typen en fotograferen of fotobewerking. Ga hiervoor naar de cursuspagina  van de bibliotheek. Je kunt per jaar gratis twee cursussen volgen. Elke maand wordt nog een korte cursus aangeboden, in maart was dat: snellezen en geheugentraining. Meld je aan en kijk in april in je persoonlijke cursusomgeving voor de nieuwe korte cursus.

01 mrt 2017

Wat is een filterbubbel en hoe kom ik er uit?

Google en Facebook gebruiken algoritmes om te bepalen welk nieuws je ziet en welke zoekresultaten je krijgt. Dat betekent ook dat je bepaalde dingen niet te zien krijgt.

Algoritmes

Als je iets liket, een reactie plaatst of deelt, weet Facebook dat je dit leuk vindt. Je krijgt dan de volgende keer dezelfde soort dingen te zien. Dat betekent ook dat je bepaalde dingen niet te zien krijgt. Algoritmes bepalen dus deels wat wij zien, weten, geloven en vinden.

21 feb 2017

Informatievaardigheden onderwijzen in perspectief

Het belang van het ontwikkelen van informatievaardigheden bij leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs wordt al jaren onderkend. Dat belang is vooral ingegeven door een complexer wordende maatschappij en de komst van het internet. Dat  heeft in de loop der jaren geleid tot een enorme toename van informatiebronnen, waarin informatie steeds weer op een andere manier is verpakt.  De SLO (stichting/nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling)  leverde in 2007 met de publicatie ‘Naar een leerlijn informatievaardigheden’ een handvat voor het onderwijs.

13 dec 2016

Waarom zou ik nog gaan bloggen?

(Laatst bijgewerkt 14-12-2016) " Bloggen is uit " hoor je wel eens. Andere sociale media als Facebook, Pinterest, Instagram,  What's app hebben in de loop der jaren deels de functie van bloggen overgenomen. Ze zijn heel interessant, maar tegelijkertijd ook vluchtig. De artikelen op een weblog zijn veel blijvender en daar houden zoekmachines weer van.

Wat is ook alweer een weblog?

06 dec 2016

Ga toch klooien!

Sinterklaas is voor heel veel mensen een reden om eens flink in de creativiteit te duiken en er lekker op los te knutselen. Maar waarom niet het hele jaar door? En dan niet alleen, stiekem in je eigen kamer, maar samen met anderen, met je kinderen bijvoorbeeld.

16 sep 2016

WhatsApp, je hebt nog een week om je privacy aan te passen!!!

Toen Facebook in februari 2014  aankondigde dat ze WhatsApp zou overnemen, vreesden velen al met grote vrezen: dat gaat gevolgen hebben voor onze privacy. En na twee en een halfjaar is het zover… WhatsApp gaat gegevens delen met moederbedrijf Facebook. Uiteraard is de reden voor facebook gunstig voor ons, WhatsApp gebruikers. Ze kunnen de gebruikersstatistieken beter bij houden en ze hebben de mogelijkheid om ongewenste spam beter te bestrijden.

15 sep 2016

Voor altijd jong, opa’s & oma’s in kinderboeken.

Het is weer bijna zo ver, kinderboekenweek. Van 5 -16 oktober staat de bieb weer bol van de activiteiten die je kunt vinden in de agenda. Maar ook veel basisscholen zijn bezig met de voorbereidingen. Voor leerkrachten hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

22 jul 2016

Pokémon Go

Vorige week was ik met mijn gezin te eten bij vrienden. We hebben kinderen in de zelfde leeftijd. Eigenlijk hadden die geen tijd om te eten want Pokémon Go was net uitgebracht in de Verenigde Statenen Australië. Binnen no time hadden ze alle vier een account gemaakt in de Amerikaanse appstore en kon het spel beginnen. Tussen de gangen door waren de kids steeds weg om buiten Pokémon te vangen, geweldig om te zien hoe zo’n spel ze in beweging en naar buiten bracht.

Ondertussen kun je het spel ook in Nederland spelen en zijn er miljoenen spelers over de hele wereld. Wat is er zo leuk aan Pokémon Go?

27 mei 2016

Jouw klas de meest mediawijze klas van 2016?

De 12-jarige Selma is een echte mediamaker! Zij en haar vrienden vloggen, facetimen, gamen en programmeren er op los. Maar dan gaat het mis in de winkel van haar vader. Lukt het jouw klas om Selma te helpen en de winkel van haar vader te redden?

Probeer het en doe met je klas mee met het digitale spel MediaMasters.