Artikelen over Wijs met media

22 sep 2014

Nooit te oud om te leren

In het kader van ‘een mens is nooit te oud om te leren’ heb ik me zojuist opgegeven voor een MOOC over 21ste  eeuwse vaardigheden. MOOC staat voor Massive Open Online Course; een online cursus waarvoor iedereen zich mag inschrijven. Meestal is het gratis en er kunnen heel veel mensen meedoen.

13 aug 2014

Zoeken naar informatie en de huidige rol van Google daarin

In het boek “Betrouwbare en veilige internetinformatie” lees je dat je tijdens het pre-internettijdperk in je zoektocht naar informatie was aangewezen op papieren media en dat de bibliotheek een belangrijke rol vervulde in de deze informatievoorziening. Inmiddels bieden de bibliotheken niet alleen meer papieren media aan maar ook digitale. Die meerwaarde tref je als klant aan in een gebundeld aanbod van zowel fysieke als online media met alle faciliteiten voor raadpleging en advies. In bibliotheken heb je daarbij ook toegang tot online databanken, die voor particuliere gebruikers alleen via betaalde accounts toegankelijk zijn, bijvoorbeeld digitale archieven van kranten. Een overkoepelende bibliotheekorganisaties als het SIOB biedt algemene informatie over informatievaardigheden voor het onderwijs, met o.a.tips, gedocumenteerde overzichten van lespakketten etc. Zoeken op internet associeer je al snel aan de Google zoekmachine

07 aug 2014

Mediawijze zomertips

Heerlijk… vakantie! Tijd om leuke dingen te doen of te genieten van zon, zee en strand. Lekker ravotten in het bos, een kasteel of kathedraal bekijken, een ijsje eten, genieten van een drankje op een terras, eindelijk naar die tentoonstelling die je altijd al wilde zien….

05 aug 2014

Het delen van muzikale instructie via internet

Als je nagaat hoe internet onze manier van leven en werken heeft beinvloed dan duikt al snel het sleutelwoord ‘delen’op: niet alleen het geven en ontvangen maar ook het delen van informatie, van kennis en vaardigheden heeft door internet een enorme vlucht genomen. Zo is internet ook min of meer ooit ontstaan, als een communicatiemiddel rond onderzoek en kennis tussen universiteiten in de wereld. Inmiddels zijn we een paar decennia verder en een wereld zonder internet zou de maatschappij, de economie totaal ontwrichten. De gevolgen voor de muziekindustrie waren en zijn ingrijpend. Kijk naar de opkomst van diensten als iTunes voor het kopen van muziek in digitale vorm en Spotify voor het streaming luisteren.

Voor de muzikant kan internet een inspirerende en nuttige bron van kennis en informatie zijn:

28 jul 2014

Een gewaarschuwd mens....

We gebruiken met elkaar steeds meer sociale media waardoor we bijna onbegrensd informatie met elkaar kunnen delen, contact hebben met familie in den vreemde en altijd en overal bereikbaar zijn. Maar… aan dit voordeel kleeft ook een nadeel.

24 jul 2014

De juiste informatie vinden op internet zonder sporen achter te laten, is dat mogelijk?

Centrale bibliotheek Rotterdam is niet alleen een plek waar je terecht kunt voor het lenen van een boek, DVD of CD maar is tevens bij uitstek de plek waar je alle informatiebronnen bij elkaar aantreft: speciale websites met gegevens  alleen in de bibliotheek te raadplegen, honderdduizenden muziektracks als cd fysiek te leen en online ter beluisteren, kranten en nieuwsmedia uit de hele wereld, niet alleen als papieren editie, maar ook digitaal en ook vele plekken, waar je als bezoeker, als student, als ZZPer rustig internet kunt raadplegen en de gevonden informatie voor jezelf kunt opslaan en uitprinten. Behalve via de voor de hand liggende zoekmachine Google kun je op de bibliotheekcomputer ook via alternatieve zoekmachines speuren op het internet naar informatie voor je werk, studie of vrije tijd.
In deze blog leg ik uit hoe de zoekmachine van Google werkt waarom af en toe uitwijken naar een andere zoekmachine handig kan zijn.

22 jul 2014

Papier OF digitaal. Welnee, papier EN digitaal

Als jeugdbibliothecaris zie ik het liefst dat ouders met hun kind(eren) naar de bibliotheek komen om samen boeken uit te zoeken. Het lidmaatschap is gratis en de keuze eindeloos. Wat is er niet fijner dan voorlezen voor het slapen gaan. Voor iedereen een feest, thuis of op vakantie!
Is jouw kind nog geen lid van de bibliotheek? Doe het dan gelijk want het is gratis (van 0-18 jaar) en kan online.

22 jul 2014

Warm? Hou je hoofd koel!

Ik ben erg van ‘gemak dient de mens’. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Daarom heb ik een abonnement op de nieuwsbrief van Lifehacking.nl met tips over slimmer werken en slimmer leven. De term lifehacking is afgeleid van life hack en betekent simpel gezegd dat je hulpmiddelen gebruikt om iets slimmer te doen in minder tijd.

21 jul 2014

Nieuws, nieuwe media, duiding en fatsoen

Vergeleken met pakweg tien jaar geleden bereikt “nieuws” ons in een enorm tempo. Het zijn vaak niet de traditionele bronnen als krant, radio of tv die ons als eerste informeren, maar juist ‘nieuwelingen’ als twitter, youtube, facebook e.a. die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Nieuwe tijden, nieuwe behoeften hoor ik vaak… Mensen willen meteen hun honger naar informatie bevredigen en eisen instant informatie via alle mogelijke informatiekanalen.

17 jul 2014

Er op uit! Kampeerapps

De schoolvakantie staat voor de deur, veel mensen trekken er de komende weken voor kortere of langere tijd op uit. Heb je nog geen plannen, maar staat kamperen op je programma dan heb ik een aantal apps die de moeite van het bekijken waard zijn.
Geen smartphone? Geen probleem. Je kunt van de aanbieders van deze apps de boeken ook gewoon  lenen in de bibliotheek.