Artikelen over Wijs met media

14 apr 2014

Bloedend hart in het nieuws

Al een aantal dagen waart het woord ‘Heartbleed’ op sociale media en in het nieuws. De belangrijkste boodschap: verander al je internetwachtwoorden en wel NU? Maar wat is Heartbleed eigenlijk en wat moet je nu echt doen?

 
10 apr 2014

Heb je de ping horen luiden, maar weet je niet waar de Pinterest hangt?

Manouvreer jij als een dansende banaan door Facebook en Twitter?
Raak je wel eens de draad tussen Tumblr en Flickr kwijt?
Of zit de iPad die je gratis kreeg bij het krantenabonnement zit nog in de doos

 

 
09 apr 2014

De huidige stand van gebruik sociale media in Nederland

Marketingfacts liet onlangs in haar jaarboek  een update zien van het socialmedia gebruik in Nederland en dat afgezet tegen wereldwijd gebruik. In de ontwikkeling van de cijfers lijken twee trends zichtbaar. Allereerst stabiliseert het gebruik van de grote sociale media. Daarnaast is er sprake van een versplintering: mensen gebruiken steeds meer social media tegelijk, die op hun beurt elk een bepaalde behoefte vervullen.

 
07 apr 2014

Dat is handig! -9- Instagram

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone met een camera. En we hebben ondertussen ook geen donkere kamers meer nodig om foto’s te ontwikkelen of te bewerken. Bovendien zijn er oneindig veel apps waarmee je foto’s kunnen opleuken, mooier maken en delen.

 
31 mrt 2014

“Vroeger kwam de melkboer langs . . . “

  

‘Heeft u het al gehoord mevrouw, van de buurman?’ ‘Nee, wat bedoelt u melkboer?’
Het schetst het beeld van een tijd in de zestiger jaren van de vorige eeuw. Nieuws verspreidde zich niet zo snel als nu.

 
28 mrt 2014

Momio is de nieuwe Hyves

Deze week lanceerde Red Chocolate een social media-app Momio, een social media-omgeving voor kinderen van 7 tot 12 jaar.
Op Momio kunnen kinderen berichten plaatsen, foto’s en video’s uploaden en reageren op elkaars berichten. Volgens de makers is Momio heel veilig. Ze gebruiken veiligheidssystemen en menselijke moderators om de berichten te scannen.

 
28 mrt 2014

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen...

Mijn neef is een paar maanden geleden opa geworden. Voor de eerste keer. Niet zo gek dat er regelmatig foto’s van zijn trots op zijn Facebookpagina verschijnen.

Bij een van de laatste babyfoto’s ontstond enige discussie. Hij had een foto geplaatst met daarop de trotse opa voorlezend aan zijn drie maanden oude kleinkind. Iemand reageerde met de vraag: ”Hé opa, is dat niet wat vroeg?” Weer iemand anders beaamde dit.

 
27 mrt 2014

Snugger de vindplaats voor de allerbeste kindermedia!

Er is een nieuwe App voor kinderen en (groot)ouders waarmee je eenvoudig de allerbeste kindermedia vindt voor kinderen in de leeftijd van 2 t/m. 12 jaar.

Meer dan de helft van de Nederlanders bezit inmiddels een tablet en van de gezinnen met jonge kinderen heeft zelfs tweederde  er één. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe je kan bepalen of een App, spelletje of website geschikt is voor je kind.

 
27 mrt 2014

Is WhatssApp slecht voor de nachtrust van kinderen?

Ik weet zeker… als ik vroeger een smartphone had gehad, dan had ik me suf ge-Whatsappt.
Een als ik eerlijk ben zou ik nu ook niet zonder mijn smartphone kunnen. Ik verstuur geen 200 berichten op Whatsapp per dag zoals veel jongeren, maar zit wel regelmatig met mijn telefoon op social media. Of ik speel een spelletje of ik lees een boek. Ik kijk zelfs gemiste programma’s op mijn telefoon. Maar als ik naar bed ga ligt mijn telefoon aan de oplader in de huiskkamer. Waarom? Omdat ik zeker weet dat als mijn telefoon ’s nachts naast mijn bed ligt, ik midden in de nacht de NOSapp zou checken om te kijken of er iets gebeurd is.

 
25 mrt 2014

Dat is handig! -8- Foto's en illustraties zonder copyright

Een ezel stoot zich in het gemeen…

Toen ik een paar jaar geleden rond Sinterklaas een privéblog schreef over rijmen en dichten, gebruikte ik een foto van snoepgoed die ik met Google-afbeeldingen had gevonden. Ik plaatste de foto met vermelding van fotograaf en bron, maar op de startpagina van de blog was alleen de foto te zien De bronvermelding werd pas zichtbaar als de lezer op Verder lezen… klikte.