Help, mijn boek is uit! (3)

08 feb 2012

Het valt niet altijd mee een leuk boek te vinden. Ik vraag het wel eens aan vrienden en collega’s, maar die hebben soms net een andere smaak. Ik kijk vaak in de bibliotheek of boekhandel, maar maak ook wel gebruik van een leesadviesmachine.

Bibliotheek.nl geeft op pagina http://romanadvies.bibliotheek.nl   tips om boeken te vinden. Je kunt aangeven of je boeken wil die geschreven zijn in de trant van de schrijver die je graag leest. Of juist geheel anders door meer of minder verassend aan te geven. Ik ben zo al aan heel wat leuke titels gekomen.

Uitgebreider is www.whichbook.net . Dit is een (Engelstalige) leesadviesmachine. Dat advies kan worden ingesteld op veel verschillende factoren: sad / happy, safe/disturbing, optimistic/bleak en literary: no sex / lots of sex. Maximaal vier kenmerken mag je invoeren en je krijgt een advies. In de geavanceerde adviesfunctie kun je ook nog kiezen voor speciale karakteropties (geslacht, seksuele voorkeur, ras en leeftijd), plotopties (bijv. mag veel wentelingen in het verhaal kennen) of in welk deel van de wereld het verhaal speelt. Het grappige is dat dit systeem wordt gevuld door leeservaringen van duizenden bibliothecarissen uit Groot-Brittannië. Ik hoop dat er snel een Nederlandse uitvoering komt!

Lees voor meer tips ook: Help, mijn boek is uit! 1 + 2.

Ellen van Schie