Wie schenkt ons woorden voor het Rotterdams Woordenboek?

08 jun 2015

Deze vraag stelt Erik van Loon aan alle Rotterdammers die een aardig woordje Rotterdams spreken…

Zo zegt hij het zelf:

“Ik heb jullie hulp nodig bij het vinden van 365 Rotterdamse Woorden voor 1 november a.s.. Ik heb deze woorden nodig voor het Rotterdams Woordenboek (zie www.rotterdamswoordenboek.nl) die wij voor de feestdagen in de winkel willen hebben." 

"Het is de bedoeling dat men de eerste editie al kan geven als Sinterklaas cadeau of gebruiken om Sinterklaasgedichten te schrijven. Op 13 december wil ik vervolgens het Rotterdams Dictee organiseren in het Prinsestheater en aansluitend hoop ik dat het woordenboek of de scheurkalender ook in mening kerstpakket opduikt. Mijn vraag is zouden jullie willen helpen om 365 Rotterdamse woorden te vinden? 

100 woorden is een makkie, 200 woorden is een uitdaging, 365 woorden lijkt een onmogelijke opgave. Maar zoals jullie weten maak ik keer op keer het onmogelijke mogelijk daarom aan jullie de vraag willen jullie mij helpen om 365 Rotterdamse Woorden te vinden. 

Jargon, voetbaltaal, haventaal, spreektaal, straattaal, jongerentaal is wat mij betreft allemaal toegestaan zolang het maar jargonoverstijgend is. Dat betekent zolang het ook maar buiten de haven, buiten de jongeren, buiten de straat wordt gesproken. Soms zal dat best arbitrair zijn maar als wij dat niet toelaten zou men nooit het onbekende durven te ontdekken. Hoeveel was onzeker toen de eerste raket naar de maan werd gestuurd. Heel veel was toen ongefundeerd. Men wist gewoon niet beter. 

Wij willen het Rotterdams Woordenboek ook uitgegeven omdat Rotterdam heeft aangegeven Unesco City Of Literature te worden en dan kan je natuurlijk niet zonder een echt Rotterdams Woordenboek maar dat is logisch.”

Erik van Loon is een Rotterdamse kunstenaar die zich vooral laat inspireren door maatschappelijk relevante thema’s. Wij kennen hem dan ook vooral van het roemruchte Rondje Noordereiland; een zwemtocht ingegeven door zijn zorg om schoon water. Een aantal jaren geleden vertoonde de Centrale Bibliotheek de film “A Victim’s Perspective” die Erik samen met Camiel van Lunteren en mij maakte over de dodenmars van Auschwitz naar Wodislaw. 

Ik hoop van harte dat er lezers zijn die de mailbox van Erik van Loon laten overlopen met Rotterdamse woorden... U kunt uw woorden en een uitleg kwijt op: stichtingaquariusnl@gmail.com.

 

Rotterdamse uitdrukking

Uitdrukking: Daar spuug ik niet op. Oftewel: dat vind ik lekker, daar zeg ik geen nee tegen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Meer informatie over formaatmogelijkheden

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt spam-inzendingen te voorkomen. Let op: hoofdlettergevoelig.
Beeld-CAPTCHA
Voer de bovenstaande karakters in.